D' oede doeninge te Rexpoëde

Ga naar beneden

D' oede doeninge te Rexpoëde

Bericht  Eversam op zo apr 26, 2009 4:59 pm

Net buiten Rexpoëde, waar de D916a zich splitst in de Chemin de Beun richting Killem-Lynde, bevindt zich een héél oude hoeve in nagenoeg authentieke staat !! Een parel van een bouwstijl uit de laat-Vlamsche periode, jammer genoeg verkeerd de "doeninge" in een lamentabele staat, over enkele jaren zijn sommige delen van het gebouw, alhoewel ze nog in gebruik zijn, rijp voor de sloop Sad
Bestaat er eigenlijk een organisatie in Frans-Vlaanderen die zich inlaat met dergelijke oude pareltjes ?? Dergelijke zaken maken uiteindelijk deel uit van het bouwkundig erfgoed van Frans-Vlaanderen en verdienen steun en renovatie, maar koken kost geld, op bepaalde momenten zelfs héél veel geld. Doch laten we eerst eens kijken wat er van overblijft,Boven een van de staldeuren staat zelfs de naam van de bouwheer inclusief het jaartal zoals dat destijds gebruikelijk was.


P.I. Vermersch - 1769 - Surprised ??? De stallingen zijn duidelijk opgetrokken uit plak en stak een eeuwenoude toepassing die men nog in heel wat hoeven in Frans-Vlaanderen aantreft.
De enige manier om zich zowel destijds als vandaag naar de hooi- of strozolder te begeven in deze typische trap die langs een deurstijl gemonteerd is, de REEP (koord) doet dienst als trapleuning !! De ouwe boer demonstreerde gezwind hoe hij de zolder kon opgaan Shocked !!Een andere curiosa waren de zijschotten van de "slieten" die nog uit het originele hout gemaakt waren, volgens de eigenaar was de conservator van Bokrijk enige jaren geleden langs geweest om het geheel te bekijken, van de "trap" en "zijschotten", werden diverse foto's en alle maten opgenomen teneinde deze eigenaardigheden in een gebouw te Bokrijk te integreren ! Van een belangrijke vondst gesproken !!


Het is overduidelijk dat het restaureren van dergelijk pand een hoop geld zal kosten, doch op termijn zou het mogelijk moeten zijn om de verantwoordelijken wakker te schudden om het volledige gebouw op een beschermlijst te plaatsen en te bewaren voor het nageslacht. Desnoods kan men er een andere waardevolle bestemming aan geven.

Dergelijke unieke pareltjes zou Frans-Vlaanderen moeten koesteren !!
avatar
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 68
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

Profiel bekijken http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: D' oede doeninge te Rexpoëde

Bericht  Bissezeele op ma apr 27, 2009 8:26 am

"Dergelijke unieke pareltjes zou Frans-Vlaanderen moeten koesteren !!"

Inderdaad ! Buitengewoon, prachtig...en kwetsbaar, bedreigd, zoals de Frans-Vlaamse erfgoed en cultuur in het algemeen Sad
avatar
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum