De reuzen van Frans-Vlaanderen

Pagina 2 van 2 Vorige  1, 2

Ga naar beneden

Re: De reuzen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Polder op za feb 04, 2017 8:02 pm

Ik vind het eigenlijk pijnlijk zoiets te moeten lezen. Dergelijke naamgeving voor een lokale reus getuigt toch van armoede.

Er moeten toch mensen zijn die een zinvoller naam kunnen bedenken voor een reus van Winnezele.

Op vijf minuten tijd schiet me te binnen dat er een wijk is in Winnezele die iets te maken heeft met de Tempeliers. Dit kan inspiratie geven voor een reus. Er was in Winnezele ook een belangrijke volksverteller Fideel Roussez (1835-1908) wiens vertellingen uitgegeven werden door Gust(aaf) Lamerant uit Ieper onder de naam Vlaamsche Wondervertellingen uit Fransch-Vlaanderen en later heruitgegeven door de Standaardboekhandel. Recenter, en zeer belangrijk voor de geschiedenis van Frans-Vlaanderen, was er Charles De Croocq (1874-1950), geboren en gestorven in Winnezele.

Maar er moeten toch nog figuren zijn dat men niet moet terugvallen op ‘Eloi” van Winnezeelois.
Hoe heten de inwoners van Zermezele, Oudezele, Bollezele, Lederzele, Ochtezele,…… ???  Of gaat men aan reuzen-delen doen ?
avatar
Polder

Aantal berichten : 919
Registration date : 07-03-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De reuzen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op za feb 04, 2017 10:11 pm

De handelwijze is inderdaad belachelijk, maar het resultaat is verrassend heel goed, want, zoals ik het schreef, men denkt aan de patroonheilige van de boeren en van de smeden, of de naam van oude kroegen en herbergen in de naburige dorpen Houtkerque en Watou. Deze voornaam is zelf emblematisch van het landelijke Frans-Vlaanderen.
avatar
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De reuzen van Frans-Vlaanderen

Bericht  cornelis op wo feb 08, 2017 8:30 pm

Nog een echte Frans-Vlaamse heem- en geschiedkundige uit Winnezele was Georges Prum, overleden in 1970.  Hij was de zoon van de veldwachter, hij was 'kerkekoster' en kleermaker.  
Hij was van mening dat nauwe contacten tussen de bewoners van de Franse en Belgische Westhoek, het behoud van- en de belangstelling voor de oude moedertaal ten goede komen.

Misschien kon een reus met de naam 'Géant Prum', de plaats innemen van deze rasechte Vlaming...en als een oude eik wortelen en verder leven in het door en door Vlaamse volksleven.
avatar
cornelis

Aantal berichten : 1578
Registration date : 28-04-12

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 2 van 2 Vorige  1, 2

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum