Bekende Frans-Vlamingen

Pagina 2 van 6 Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Ga naar beneden

Re: Bekende Frans-Vlamingen

Bericht  Bissezeele op wo jul 14, 2010 12:50 pm

Met dank aan Desseron voor de herlezing...
la voix du nord van Hazebroek schreef:
Woensdag 14 juli 2010


Dom André Louf, abt gedurende 35 jaar van de abdij van de Katsberg, is overleden.
Op retraite in de benedictijnenabdij van Simiane-Collongue (Provence) is Dom Andre Louf maandag op 81 jarige leeftijd overleden. Maar zijn laatste rustplaats bevindt zich in Vlaanderen, op de Katsberg, waar vandaag zijn begrafenis plaats vindt. De kloostergemeenschap is inderdaad "diep geraakt" door zijn abt, zei de abt Dom Jacques gisteren. Geboren in 1929 in Leuven (België), is Jacques Louf op 22 jarige leeftijd lid geworden van de gemeenschap van de Katsberg. Priester sinds 1955, volgde hij lessen in Rome aan de Gregoriaanse Universiteit en aan het Bijbelinstituut, keerde daarna terug naar de abdij, waar hij in 1963 abt werd. Tot 1997 zal hij Vlaanderen niet verlaten. (...)
Volledig artikel : http://www.lavoixdunord.fr/Locales/Hazebrouck/actualite/Secteur_Hazebrouck/2010/07/14/article_dom-andre-louf-pere-abbe-pendant-trente.shtml

Een artikel in het Nederlands : http://www.knr.nl/organisatie/nieuwsbericht.asp?nieuwsbericht_id=917
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Bekende Frans-Vlamingen

Bericht  leuven op wo jul 14, 2010 7:47 pm

... ik geef het deemoedig toe, met het schaamrood op mijn wangen,
ik wist niet dat de Vlaamse Abt André Louf, stadsgenoot en bijna leeftijdsgenoot, afkomstig was uit Leuven.
Zo zie je maar, het is niet altijd eenrichtingsverkeer uit Frans-Vlaanderen, Leuvenwaarts!

Leuven
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 80
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Bekende Frans-Vlamingen

Bericht  leuven op wo jul 14, 2010 9:11 pm

...niet te veel zout in de wonde smeren Dirk!

Ik heb nog een mooi voorbeeld van hoe bekende Frans-Vlamingen in het Leuvense voortleven.Je acht het niet voor mogelijk, dit pamflet is geen trucage!
Voor wie Driutius niet kent zie vroegere teksten in deze rubriek.

Leuven

leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 80
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Joseph Lamps, pastoor van Bissezeele

Bericht  Bissezeele op ma aug 02, 2010 5:38 pm

Priester Lamps was een 'Lemiriste' (een aanhanger van Lemire)...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Priester Lemire, burgemeester van Hazebroek

Bericht  Bissezeele op di aug 03, 2010 10:12 pmEr zijn nog twee andere straten in dit begijnhof, betaald door Jules lemire met zijn eigen geld
voor de vrouwen die hun leven aan de anderen hebben besteed...
een echt begijnhof zoals in de 17de eeuw...in de 20ste eeuw !! Lemire woonde in het laatste huis.
Tegenwoordig zijn die huisjes goekope woningen van het bedrijf...Maison flamande ! ça ne s'invente pas...

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Edouard de Clebsattel

Bericht  Bissezeele op wo nov 10, 2010 8:36 pm

De bekende Noordpenaar* (overleden 10 jaar geleden) heeft nog zijn naam in het centrum van Duinkerke, op het gebouw van la voix du nord...

* Hij woonde in het kasteel van Noordpeene (dat hij na de oorlog heeft gerestaureerd) en was aan het hoofd van een groot bedrijf in de haven van Duinkerke. Als adjunct burgemeester van zijn dorp was hij de eerste te hebben gepraat over het idee van een bezoekerscentrum over de slag aan de Peene...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Solange de Coussemaker-Van Robais

Bericht  leuven op do nov 11, 2010 9:03 pmStandbeeld van Edmond de Coussemaker in Belle (Bailleul) ...................Solange de Coussemaker-Van Robais

______________________________________________________________________________________________________________

Solange de Coussemaker-Van Robais, promoveerde tot doctor in de hedendaagse geschiedenis met een studie over het Comité Flamand de France.
Ze deed dit zowel aan de Katholieke Universiteit Leuven (Kortrijk) als aan de Sorbonne.
Zij is de achternicht van de bekende musicoloog en historicus Edmond de Coussemaker stichter van het Comité Flamand de France en knoopt met haar proefschrift aan bij de eeuwenoude traditie van Vlamingen die eertijds uit het huidige Frans-Vlaanderen aan de Katholieke Universiteit studeerden.

“Comité flamand de France.
Une société savante frontalière et régionaliste 1853-1940.”


Promotor Tom Verschaffel van de K.U.Leuven
Mede-promotor Jean-Pierre Chaline van de Sorbonne

______________________________________________________________________________________________________________

Vertaling uit het Frans* van de synthese:

Ging het hier om een gewone club van geleerde mannen, opgericht in 1853, of won hun betekenis aan belang door de nabijheid van de grens?
De zeven stichters kwamen allen uit Duinkerke, ook de magistraat musicoloog Edmond de Coussemaker, die verwant was met de gebroeders Grimm. Ze wilden de waarden van hun volkstaal, het Vlaams van Frankrijk, bewaren binnen het lokale geheugen van hun gemeenschap. Deze notabelen wilden met de hulp van de plaatselijke geestelijkheid ten dienste staan van de christelijke gemeenschap. Ze werden hierin geïnspireerd door de middeleeuwse steden van de oude Nederlanden, de Spaanse Contra-reformatie en nog later door de oppositie gevoerd tegen de centralistische anticlericale erfenis van de Franse Revolutie.
Zij associeerden de Vlaamse taal met de katholieke godsdienst als een deel van een Franse identiteit die zich enerzijds onderscheidde van Parijs, en anderzijds van de Vlaamse Belgen, maar terzelfder tijd tegemoet kwam aan de moderne uitdagingen. Ooit aangetrokken door de ideologie van de Vlaamse neogotiek voegden ze zich op een originele, soms pijnlijke manier, in het integratieproject van de kleine vaderlandjes binnen de grote Natie-staat ontworpen door de Derde Republiek. Deze laatste had weinig op met deze elites die ze als reactionair beschouwden.

De wederoprichting na de eerste wereldoorlog van een streek gelegen in de nabijheid van het front, gaf kannunik Looten de mogelijkheid om gedurende 40 jaar, vaak op een subtiele, soms op een ambigue manier, een rol te spelen in de organisatie van dit typische septrionaal regionalisme. Hij zorgde ondertussen voor de promotie van de volkstaal bij de jongeren, ondermeer aan de Faculté catholique in Rijsel.
Samen met zijn vriend Abbé Jules Lemire beoogde hij de hervorming van de godsdienst in de richting van een grotere transcendentie met een bredere openheid op de wereld en op de sociale problemen.

Leuven


* S'agit-il d'une banale société savante française créée en 1853, ou sa situation frontalière lui donne-t-elle un autre intérêt ? Les sept fondateurs dunkerquois, parmi lesquels le magistrat amateur de musique Edmond de Coussemaker, proche des frères Grimm, avaient à coeur de préserver les vestiges de leur langue populaire, le « flamand de France », participant au mouvement des « mémoires locales ». Ces notables, avec l'aide des curés de village, souhaitaient servir une société chrétienne, inspirée à la fois par les traditions médiévales des villes des anciens Pays-Bas reprises par la Contre-réforme espagnole et par une opposition au centralisme anticlérical hérité de la Révolution. Ils associaient la langue flamande à la religion catholique, comme éléments d'une identité française visant à se démarquer, à la fois de Paris et de leurs voisins flamands-belges, soumis eux aussi défis de la modernité. Un temps attirés par l'idéologie néogothique flamande, ils rentrent d'une façon originale, parfois douloureuse, dans le projet d'intégration des « petites patries » dans la grande, telle que le conçoit la Troisième République peu favorable à ces élites jugées réactionnaires. Durant la période de l'étude, notables ou prêtres, vont pourtant rester fidèles à leur ligne. La reconstruction de cette région, proche du front, après la Première guerre mondiale, donne au chanoine Looten, durant sa présidence de 40 ans, l'occasion de jouer très subtilement, parfois de façon ambigüe, un rôle moteur dans l'organisation d'un régionalisme typiquement septentrional ; tout en assurant la promotion de la langue populaire auprès des jeunes, notamment aux Facultés catholiques de Lille, il vise, avec son ami l'abbé démocrate Jules Lemire, le recadrage de la religion dans le sens d'une plus plus grande transcendance et d'une plus grande ouverture au monde et aux questions sociales.
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 80
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Charles de Gaulle

Bericht  Bissezeele op ma nov 15, 2010 5:02 pm

Hij is geboren in Rijsel en is overleden precies 40 jaar geleden...