Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Steenhoek of Steen Houck

2 plaatsers

Ga naar beneden

Steenhoek of Steen Houck Empty Steenhoek of Steen Houck

Bericht  r.a.steenhoek wo sep 01, 2010 4:19 pm

Bezig met de genealogie van Steenhoek (NL, USA, Canada) kwam ik ook residence le Steen Houck tegen en een Steenhouckstraete nabij Wormhout.

De interesse is dan gewekt. Waarom? Mijn genealogie begint in ca 1455 rond Dordrecht met een Jan Danielsz (Daneelsz, Danielsz).
Vanaf dat moment kom ik richting 2010 Steenhoeken tegen (o.a met een een patroniem Steenhoek, Steenhoeck en Steenhouck.
Een van de lijnen komt van Hardinxveld Giessendam waar in de vroeger genaamde "de Hoeck" een deel van de dijk met steen bekleed werd = de Steenenhoek.
Ook treffen we daar het kanaal van Steenhoek aan.

Waarom nu Wormhout.
De familie van Praet kom ik steeds tegen o.a. de Hof van Moerkerken op de Zuid-Hollandese eilanden nabij Mijnsheerenland.
De familie van Praet is ook gelieerd met de van Merwedes (ja psies die bij Hardinxveld bij de Merwede)

Groot was mijn verrassing toen ik dus in Wormhout de naam Steen Houck aan trof en een verbindingsweg de Steenhouckstraete tussen wormhout en de weg naar Steenvoorde.

Volgens oude kaarten gaat het om Bas- Steen Houck en Haute Steen Houck.

Informatie die ik kreeg uit Luxemburg gaf aan deat het gebied mogelijk een oude wijngaard is (van dus een mogelijk verdwenen abdij nabij of in Wormhout.

Kortom: wie helpt mij aan relevante informatie die een mogelijke verbinding kan leggen tussen Wormhout, Dordrecht en Mijnsheerenland.
Was er rond of in > 1450 een Danielsz actief ?
Rond de beeldenstorm zou het mogelijk geweest zijn dat hij richting de Nederlanden vertrok.
En de wijngaard geconfiskeerd werd ? Volgens H. Bruchet zou de wijngaard voorkomen in de Comptes de Confiscations uit het gebied van de Ieper.

Wie helpt.
Ik volg dus met spanning diverse topics over de historie en gebouwen, abdijen op deze site.

Ruud Steenhoek (54) Ridderkerk, NL

r.a.steenhoek

Aantal berichten : 4
Woonplaats : Ridderkerk, Nederland
Registration date : 01-09-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Steenhoek of Steen Houck Empty Re: Steenhoek of Steen Houck

Bericht  Eversam za okt 30, 2010 8:28 am

Mooie en boeiende reactie. Ik bezit nagenoeg alle tijdschriften die uitegeven worden door YSER HOUCK daar staan heel wat geschiedkundige onderwerpen en wetenswaardigheden in m.b.t. de dorpen, gemeenten en steden in Frans-Vlaanderen. Het is inderdaad zo dat heel wat Vlamingen en Frans-Vlamingen tijdens de inquisitie de benen namen naar veiliger oorden zoals ondermeer Nederland. Je kunt ervan op aan dat ik eerstdaags eens ga grasduinen naar de Steen Houck-historie in Wormhout. study
Al eens de kaarten van Cassini geraadpleegd ? Te vinden op : www.gencom.org .... DOEN !
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 74
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Steenhoek of Steen Houck Empty Dank voor de reactie.

Bericht  r.a.steenhoek za okt 30, 2010 10:04 am

L.S.

Dank voor de reactie op het genoemde onderwerp.
enige aanvullingen die u mogelijk lunnen helpen: Mogelijk vanuit Wormhout via Arnemuiden naar Hof van Moerkerken (Mijnsheerenland)

Daniel Jansz Daniels (of Daneels) : Vermeld in 1514, met een aantekening dat hij 35 jaar oud is. De mogelijke geboorte heeft dus in 1479 plaatsgevonden. Oud R.A. 30-5-1545 blz. 59.
RAZE 125 Schepenakten Arnemuiden - transcriptie: mevr. H.A. Gijsbertsen april 1575 – maart 1576. 8. Erfg. van Daniell Jans huis 'het oude Beecken' contra Jan Govers die rente tegoed heeft.
Eigenaars van huis 'den leckeren tant' moeten Jan Govers betalen.

r.a.steenhoek

Aantal berichten : 4
Woonplaats : Ridderkerk, Nederland
Registration date : 01-09-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Steenhoek of Steen Houck Empty Re: Steenhoek of Steen Houck

Bericht  r.a.steenhoek za okt 30, 2010 10:15 am

Daniels Jansz bezat een zoon die Wordt genoemd in rekeningen van de polder het Oudeland van Moerkerken in de periode 1546-1566. (? 40-3-2-1-2)

Ghijsbrecht daniel Jansz Daniels: 19-1-1573. naer 't schrijven 't Hoofs van Hollant (98v), Streekarchief Heinenoord dossier SG253:
Boedelscheiding tussen Lyntge Adriaensdr., weduwe van Gijsbert Danielsz. en Jan, Pieter, Digna, mondige kinderen van Gijsbert Danielsz en Eva Jacobsdr, die mede voogd zijn van Lenert, Daniel, Gijsken, en Eva, kinderen van Lyntge en Gijsbert Danielsz.

Deze bezat 2 zonen Mr. Pieter Ghijsbrechtsz Daniels: Wordt op 19-1-1573 genoemd als één van de mondige kinderen bij de boedelscheiding tussen Lyntge Adriaans, weduwe van Ghijsbrecht Daniels.
"wesende een priester welke tot Rotterdam overleden is" Bron: R.A. Mijnsheerenland 7, 25 mei 1628. Document Kees Brinkman, Heerjansdam.

Het R.A. van Mijnsheerenland 5 van 8 december 1611 vermeld: Jan Ghijsbrecht Danielsz. en Ghijsbrecht Lenerts zijn rechte erfgenamen van Mr. Pieter Daniels, in leven wonende binnen Mechelen, en voor verdere erfgenamen van Mr. Pieter Daniels is o.a. Jan Laurens "onse inwoner".
8-12-1611, folio 268, R.A. nr. 5, Register van Moerkerken 1606-1619, SG253, Roeland Reghman 1647: Ghijsbrecht Lenertsz en Jan Ghijsbrecht Danielsz erfgenamen van Mr. Pieter Danielsz
Gewoont hebbende te Mechelen in Brabant.

Hij komt voor als Consulatus Dordracennsus (Dordrecht, NL) als Hr. Pieter Gijsbertszn.
http://books.google.nl/books?id=clJbAAAAQAAJ&pg=RA1-PA312&lpg=RA1-PA312&dq=staes+goverts&source=bl&ots=jl3ypHAAIL&sig=2DrrygvtENqD8CDdfaHV3R57Gb4&hl=nl&ei=HGlIS6-uBIPJ-QadgcVM&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAcQ6AEwAA#v=onepage&q=danielsz&f=false

2e zoon Jan Ghijsbrechtsz Daniels:
In 1589 en 1590 genoemd in rekeningen van de polder Westmaas-Nieuwland.
R.A. Mijnsheerenland Inv. nr. 5 van 8 december 1611.

8-12-1611, folio 268, R.A. nr. 5, Register van Moerkerken 1606-1619, SG253, Roeland Reghman 1647:
Ghijsbrecht Lenertsz en Jan Ghijsbrecht Danielsz erfgenamen van Mr. Pieter Danielsz gewoont hebbende te Mechelen in Brabant.
(hier wordt zeer waarschijnlijk het Aartsbisdom Mechelen-Brussel bedoeld. Het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen is één van de drie vicariaten van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Zo is er ook het Vicariaat Waals-Brabant en het Vicariaat Brussel)
En voor verdere erfgenamen van Mr. Pieter Daniels is o.a. Jan Laurens "onse inwoner.
Deze Mr. Pieter Daniels moet dus ca. 1611 zijn overleden.
Ghijsbrecht Danielsz (zijn vader) is al in ca 1573 overleden, zodat zij inderdaad in rechte als erfgenaam kunnen worden betiteld.
Jan Ghijsbrecht Danielsz en Ghijsbrecht Lenertsz stellen voor de lichting van een huis te Mechelen tot onderpand een geheel huis met erf en toebehoren staande aan de Oudelandsche Westdijk van Moerkercke

Op 27-12-1618 legt hij een verklaring af waaruit blijkt dat hij toen in Mijnsheerenland woonde en 72 jaar oud was.
AANNAME: Hij moet dus rond 1546 geboren zijn in Moerkerken.
Hij had 60 jaar gewoond in Moerkerken tot omstreeks 1625-1626 zo verklaard hij.
AANNAME: Uitgaande van 1546 moet hij daar dus hebben gewoond tot ca. 1606. Dit zou overeenkomen met de tweede huwelijksdatum van ca. 1590 die dus in Moerkerken moet hebben plaatsgevonden.

20-5-1620, (207 verso) Jan Ghijsbrecht Danielsz en Jan Laurens stellen zich borg (stellen een huis tot onderpand) staande aan de Oudelandsche Westdijk van Moerkercke

Weeskamer Mijnsheerenland d.d. 31 augustus 1625 de voogdy over de kinderen wordt geregeld.
AANNAME: Dit doet vermoeden dat hij rond jul/aug 1625 moet zijn overleden.

Ghysbrecht Janszn Steenhouck, wonende Westmaas wordt in 1625 voogd over de kinderen van Jan Cornelissen van Baeren en Yeffgen Jans Ghijsbrechts Steenhouck:
Heyndrick Jans oud 19 à 20 jaar (AANNAME: geboren rond 1605)
Grietgen Jans oud 15 16 jaar (AANNAME: geboren rond 1609)
Cornelis Jans oud 15 16 jaar (AANNAME: geboren rond 1609)
Willem Jans oud 7 8 jaar. (AANNAME: geboren rond 1617)

Tijdens een openbare verkoping in 1626 werden zijn goederen verkocht. Daarbij werd een tonneke bier gedronken. Kosten dertig cent. Er werd f.3,-- betaald voor zijn doodkist.
Bron: G.A. Mijnsherenland 07-01-1626.
AANNAME: ook hieruit blijkt dat hij moet zijn overleden in jul/aug 1625.
Bron: “Het geslacht J.C. Boerin uit Maasdam”

Er vond een transport plaats van enkele percelen land gelegen onder de jurisdictie Moerkercken. Die gronden zouden zijn aangekomen uit de boedel van: Lenaert Gijsbert Daniels met een consent van Jan Gijsbert zo voor hem zelf alsmede vanwege zijnde voogd van de kinderen van Daniel Gijsberts
Het betreft een transport op 25-5-1638 en 24-1-1639 uit het Rechterlijk archief van Mijnsheerenland

In de akte van 24-1-1639 deed Johan Schoormans, als administrerende de boedel van zaliger Jacob Andriessen, met authorisatie van de weesmeesters der stad Dordrecht van dd. 16-1-1639, transport aan Arijaengen Arijensdr., weduwe van Laurens de Gelder, en aan Willem Willems oude Beenhacker, wonende tot Dordrecht, van twee percelen in de jurisdictie van Mijnsheerenland. Zeven morgen hiervan was voornoemde Jacob Andriessen aangekomen (wellicht destijds bij koop) van de curatoren van de boedel van Lenaert Gijsbert Danielsz. met consent van Jan Gijsbert Danielsz., zo voor hem zelf alsmede vanwege zijnde voogd van de kinderen van Daniel Gijsbertsz.

De polder van Moerkerken ontleende zijn naam aan het dorp Moerkerke in België. De naam komt van ridder Lodewijk van Praet van Moerkerken, die in 1424 in het bezit kwam van en de ingedijkte polder de naam Mijnsherenland van Moerkerken gaf, na de tweede Sint-Elisabethsvloed aan het begin van de vijftiende eeuw.

Het gebied lag even buiten de westelijke zeedijk van de enkele jaren daarvoor verdronken Groote of Zuidhollandsche Waard in het graafschap Holland. In 1438 is het voormalige land van de heerlijkheden Schrobbe en Everocke aangekocht en is een aanvang gemaakt met de afweer tegen stormvloeden door middel van bedijkingen, waarvoor Lodewijk van Praet van Moerkerken op 26 mei 1437 verlof was verleend. Samen met de gronden ten noorden van de Maas en de al min of meer bekade gorzen Schrobbe, Everocke, Heilige geestblokken en Riethure vormen zij de polder Moerkerken. Eind 1439 was de indijking een feit. Vanaf Munnikenland is de Maas bij Westmaas afgedamd om het zeewater buiten het gebied te houden, de Westdijk aangelegd tot de Reedijk van het al eerder bedijkte Oud Heinenoord en tenslotte de Blaaksedijk richting toekomstig Puttershoek via de Boezenvliet naar de Maasdam. De polder had een oppervlakte van bijna 1325 hectare.

Men spreekt dan ook wel van het Mijnsheerenland van Moerkerken. De herkomst van de naam is niet religieus, maar geeft de feitelijke situatie weer, namelijk het land van mijnheer Praet van Moerkerken.

Mijnsheerenland is een dorp met 4435 inwoners (1 januari 2006) in de Hoeksche Waard in de gemeente Binnenmaas, provincie Zuid-Holland, Nederland. Het dorp is gelegen aan de Binnenbedijkte Maas. Mijnsheerenland is het enige dorp in de Hoekse Waard dat niet aan een dijk is gebouwd.

Er bestond ook een Hof van Moerkerken:
Op het Hof van Moerkerken, aan de Wilhelminastraat 66 in Mijnsheerenland, is tegenwoordig een 18e-eeuws landhuis gelegen. Van oorsprong woonde de ambachtsheer aan het Hof van Moerkerken. Een monumentale poort uitgevoerd in een vroege versie van de Lodewijk XVI-stijl uit 1776 markeert de toegang. Het gebouw is anno 2007 in particulier bezit en staat onder toezicht van Monumentenzorg.

De historie van het Hof van Moerkerken voert terug tot 1440, toen de Vlaamse ridder Lodewijk van Praet die onder meer ambachtsheer was van het Belgische Moerkerke zich in Nederland vestigde. In 1424 kwam hij in het bezit van verschillende gronden langs de noordoever van de Maas. Hier liet hij het gebied van het Munnikenland tot de Westmaas afdammen, legde de Westdijk aan en voltooide door middel van de Blaakse dijk naar Puttershoek en vandaar langs de Boezemvliet naar de Maasdam de nieuwe polder. In deze polder werd een dorp gebouwd dat eerst Zevenhuizen, toen Moerkercken, later 's-Heerenland, Mijnsheerenland van Moerkerken en tenslotte Mijnsheerenland zou heten.

Het Hof van Moerkerken zelf is waarschijnlijk gebouwd door Lodewijk's zoon Vranck van Praet omstreeks 1445. Met het overlijden van de weduwe van Vranck van Praet in 1514 kwam het hof in andere handen. Rond 1600 werd het hof omschreven als een "tamelick" herenhuis. Een omschrijving uit 1620 luidt "Het huijs en hoff te Moerkerken, de keete, druijfhuijs, boomgaert, thuijn, visscherij van de haven van Moerkerken, het lant achter den voorsz.thuijn, mittsgaders het lant en rijetvelt lancq den maeskant". In 1663 brandde het toenmalige huis af en in 1664 werd een begin gemaakt met het huidige gebouw. Rond 1796 volgde een grondige verbouwing die het landhuis haar huidige uiterlijk gaf.

Ik wacht dus met spanning af. Indien namelijk een link gevonden wordt naar (nu) Belgie zou dit een doorbraak zijn van je welste.

r.a.steenhoek

Aantal berichten : 4
Woonplaats : Ridderkerk, Nederland
Registration date : 01-09-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Steenhoek of Steen Houck Empty Re: Steenhoek of Steen Houck

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum