Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

De proostdij van Zelleken.

2 plaatsers

Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty De proostdij van Zelleken.

Bericht  Sebastiaan za sep 01, 2012 10:52 pm

Geachte leden,


in een heel oud document (uit 1648) stootte ik op de plaatsnaam 'de prochie van Steeghers in de proostij van Zelleken'.
Met andere woorden: de parochie van Steeghers (Estaires) dat hoorde onder de Proostdij van Zelleken.


Kan er iemand mij vertellen wat de huidige benaming van 'de proostij van Zelleken' is, en wat met deze proostdij gebeurde?
Indien de Proostdij niet meer bestaat, in wat is zij dan opgegaan, en waar bevinden zich haar archieven tegenwoordig?

Ik ben erg benieuwd.

Groeten Sebastiaan.


Beste leden,

in ê stief oud document (ut 1648) stukte ik op de naeme 'de prochie va steeghers in de proostdije van zelleken'.

Is er iemand die my ku verteln wuc dat naeme van die proostye nu is, en wuc dat ermee gebeurde?
In geval dat de proostdye nie me bestoat, in wuc is zy toene upgegoan, en woa zyn de archievn dervan?

Kzyn stief curieus.

Groetn, Séba.

Sebastiaan

Aantal berichten : 39
Registration date : 01-09-12

Terug naar boven Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty Re: De proostdij van Zelleken.

Bericht  Polder zo sep 02, 2012 1:53 pm

Sebastiaan schreef:Kan er iemand mij vertellen wat de huidige benaming van 'de proostij van Zelleken' is, en wat met deze proostdij gebeurde?

Welkom op het forum !

Volgens Dr J. Scheerder, in zijn boek over de Beeldenstorm is 'Zelleken' de Vlaamse naam voor 'Sailly-sur-la-Lys', dat overigens net naast Estaires ligt.
http://www.theologienet.nl/documenten/Scheerder-Beeldenstorm.pdf
Ook Van Overstraeten geeft 'Zelleken' als Nederlandse naam voor Sailly-sur-la-Lys. In 1374 was het 'Zellebeke'. In 1556 en 1700 wordt de naam 'Zelleken' vermeld.
De webstek van Sailly vermeldt iets over de proosdij.
http://www.lys-sans-frontieres.org/nl/decouvrez-la-vallee-de-la-lys/sailly-sur-la-lys.html
Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty Re: De proostdij van Zelleken.

Bericht  Sebastiaan ma sep 03, 2012 8:32 pm


Beste Polder,

van harte bedankt voor de info!
Ik was in de vroege avond in Ieper, en heb even doorgereden naar Zelleken, de Proosdij gaan bekijken, dan eens doorgereden naar Estaires.

Toch niet te geloven dat in dat eerder kleiner dorpje vroeger een bestuursorgaan was. En dat grotere plaatsen zoals Estaires daar onder vielen. Misschien heeft Sailly een groter verleden dan heden? Denken we dan ook eens aan Terwaan, nu een klein dorpje, maar vroeger het bisdom, dat ver strekte.

Aangezien de proosdij een bestuursorgaan was, zou daar ook archiefbronnen moeten van bestaan. Is er iemand die weet of deze nog bestaan, en indien van wel: waar wordt ze bewaard?

Groeten,

Sebastiaan.

Sebastiaan

Aantal berichten : 39
Registration date : 01-09-12

Terug naar boven Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty Re: De proostdij van Zelleken.

Bericht  Polder ma sep 03, 2012 11:11 pm

Zelleken (Sailly-sur-la-Lys) behoorde net als Vloerbeek (Fleurbaix), Wentie (Laventie), De Stroom (Lestrem) en een deel van de stad De Gorge (La Gorgue) tot het Land van het Vrijleen, Land van Alleuwe, Pays de l'Alleu. Deze heerlijkheid werd in de zevende eeuw geschonken aan de Sint Vaast Abdij van Atrecht (Arras). Dit bleef zo tot aan de Franse Omwenteling. Hoewel Wentie de hoofdplaats was van de heerlijkheid, was Zelleken de gerechtelijke hoofdplaats en zetel van de Proosdij (Prévôté). De proost (Prévôt) verving er de Abt van Sint-Vaast. Waarom Zelleken de juridische hoofdplaats was, kan men lezen op volgende pagina uit de Dictionnaire Historique et Archéologique du Pas-de-Calais
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k36120x/f263.image
Wie meer wil lezen over het Land van het Leen kan in hetzelfde tijdschrift een uitgebreid artikel vinden: http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k36120x/f176.image
Bij een diagonaal overlopen van verschillende artikels in dit tijdschrift krijg ik de indruk dat er heel wat documentatie te vinden is in de archieven van Rijsel en Atrecht.

Bent u wel zeker dat Stegers (Estaires) tot de Proosdij van Zelleken behoorde ? Volgens mijn documentatie is Stegers in 1611 door de aartshertogen Albrecht en Isabella tot graafschap verheven en in 1668 bij Frankrijk ingelijfd volgens Van Overstraeten. Volgens de Franse Wikipedia was dit pas in 1769 in het kader van een ruil van enclaves (?).

Het is wel zo dat de parochie Stegers in 1190 zo groot was dat de bisschop van Reims, de bisschop van Terwaan en Robrecht van Betun (gevolmachtigde van Atrecht) beslisten om de parochie te splitsen. Toen is De Gorge ontstaan.
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k55298892/f119.image
En een deel van De Gorge behoorde tot het Land van het Vrijleen. Het zou een aparte studie vragen om te achterhalen hoe de kwestie precies in elkaar steekt. Het document waarover hoger gesproken werd dateert van 1648, wat meer dan vierhonderd jaar later is dan de afsplitsing van Stegers.
Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty Re: De proostdij van Zelleken.

Bericht  Sebastiaan di sep 04, 2012 9:14 pm

Beste Polder,


eerst en vooral: hartelijk dank voor de info! Heel interessant allemaal. Wink

Ik zal nu meteen de situatie van het document waarover ik sprak, verklaren.
Het document is een Staat van Goed, een soort boedelbeschrijving bij een overlijden. Deze werd opgemaakt in het Brugse Vrije; het sterfhuis was te Eernegem. Van het echtpaar Antheunis De Man en Joanna De Turck. Het gaat vooral om Joanna De Turck. Zij stierf in 1648 in Eernegem maar was afkomstig uit Frans-Vlaanderen. In die Staat van Goed worden alle bezittingen van de overleden ouders omschreven. Zo is er sprake van wat grond en een boerderij "in de prochie van Steeghers onder de proostij van Zelleken".

Het ziet er dus naar uit dat dit mogelijk foutief is, ik zie 2 mogelijke redenen:
-In het Brugse Vrije wist men misschien niet goed hoe de situatie daar ineen zat?
-Die eigendommen in Steeghers werden jaren geleden al geërfd, misschien voor 1611, voordat Steeghers tot Graafschap werd verheven?

Anderzijds, misschien is de begrenzing van het gebied van Estaires zoals het nu gekend is, niet hetgene wat het vroeger was? Misschien was er een deel onder het Land van het Vrijleen, en een ander onder het Graafschap? En misschien nog een stuk onder nog iets anders?


Waarom ik zo geïnteresseerd ben in die materie: ik ben reeds jaren mijn matriliniaire familiegeschiedenis aan het opstellen. Mijn verstgekende voorouders in de betreffende kwartier duiken rond 1625 op in Eernegem bij Oostende. Jaren heb ik mij afgevraagd vanwaar zij kwamen, maar nu blijkt dus dat zij bezittingen hadden in Estaires, Belle-ambacht en Cassel-ambacht. Dus ze zullen ergens uit die driehoek komen, maar vermoedelijk uit Estaires. Ik zou heel graag nog enkele generatie's opklimmen, maar daarvoor moet ik weten welke bronnen er beschikbaar zijn, en waar zij zich bevinden.

Kan iemand mij zeggen tot welke stad de inwoners van Stegers Poorter werden? En waar die poortersboeken (of hun verwerkte uitgaven) liggen.
Ook zou ik graag weten waar de wezerijen-registers van de personen in en rond Stegers, maar ook van Cassel en Belle zouden liggen. Indien zij nog bestaan? De parochieregisters van Steeghers werden in elk geval vernietigd tijdens WO1, en ook het stadsarchief, maar ik hoop dat nog veel bronnen over de inwoners van Steeghers elders bewaard zijn? Ik ben erg vertrouwd met de bronnen uit het Westkwartier en het Brugse Vrije, maar van Noord-Frankrijk weet ik echt bijzonder weinig.

Nogmaals bedankt Polder,


Groeten Sebastiaan.

Sebastiaan

Aantal berichten : 39
Registration date : 01-09-12

Terug naar boven Ga naar beneden

De proostdij van Zelleken. Empty Re: De proostdij van Zelleken.

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum