de geschiedenis van Artezië

Ga naar beneden

de geschiedenis van Artezië

Bericht  Bissezeele op ma jun 29, 2015 1:37 pm


Waarom toont het meisje dit straatnaambord? Deze naam is blijkbaar verrassend op een straatnaambord hier...

avatar
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: de geschiedenis van Artezië

Bericht  Polder op ma jun 29, 2015 10:17 pm

Van ongeveer 1486 tot alvast 1553 is Artesië, en dan vooral de streek van Terwaan, geteisterd geweest door veldslagen, veroveringen, heroveringen, vernielingen allerhande. Bij de Vrede van Senlis (1493) kreeg Maximiliaan van Oostenrijk Artesië, maar moest Picardië afstaan. Daarbij kwam dat er in Artesië een reeks enclaves Frans bezit bleven. De belangrijkste waren wel Terwaan, Heusden en Aarde.

Ook Keizer Karel, de kleinzoon van Maximiliaan had heel wat 'belangenconflicten' met Frans I, die toen koning was van Frankrijk. In 1529 werd in Kamerijk de Damesvrede gesloten (Keizer Karel werd vertegenwoordigd door zijn tante, Margareta van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden, zus van Filips De Schone, en Frans I werd vertegenwoordigd door zijn moeder, Louise van Savoye). Als een van de vele overeenkomsten werd bepaald dat Frankrijk zijn aanspraken op Vlaanderen en Artesië opgaf. Maar de enclaves bleven bestaan en werden ondertussen door de Franse hogere clerus verder 'verfranst', zelfs met wrijvingen naar de lagere clerus. (De taal was reeds van in de 13de eeuw Frans, maar er was een soort 'Vlaams gevoel' gebleven, dat verder werd bestreden.)

Vanaf 1537 trekt Frankrijk weer met zijn troepen Artesië binnen. Dat mislukt. Keizer Karel stelt zich positief op tegen Artesië, maar in 1542 zijn de Fransen daar terug. En de enclaves werken als etterbuilen in het rijk van Keizer Karel. Constant deden de Fransen vanuit die enclaves uitvallen, rooftochten en vernielingstochten. Meer dan 500 dorpen werden geplunderd en vernield.

In 1553 heeft Keizer Karel gezegd dat de maat vol was en Terwaan en Heusden (nu Vieil-Hesdin) werden vernietigd. Het jaar erop liet Keizer Karel dan wel zes kilometer verderop aan de Kwinte (we vermoeden dat dit buiten de enclave was) een nieuw Heusden (het huidige Hesdin) bouwen.
De foto hierboven is blijkbaar in dit nieuwe Hesdin genomen.
avatar
Polder

Aantal berichten : 918
Registration date : 07-03-09

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum