Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Pagina 5 van 10 Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Volgende

Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Picardië

Bericht  leuven op vr mei 08, 2009 8:42 pm

Ik heb met veel aandacht het artikel “« Picard » et « Picardie », espace linguistique et structures sociopolitiques” gelezen.
Ik begrijp nu ook waarom de schoonmoeder van mijn dochter die afkomstig is van Cain in de buurt van Tournai in Henegouwen (België) absoluut de film van les Ch’tis wou gaan zien terwijl de oude dame normaal nooit een voet in een bioscoopzaal zet.
Linguïstisch gezien behoort Belgisch Henegouwen bij Picardie zoals Frans Vlaanderen zijn geschiedenis deelt met Vlaanderen.

“les espaces administratif et linguistique picards ne se correspondent pas”

“Un retour à l’histoire des notions géographique de « Picardie » et linguistique de «picard » s’impose”

Dit zijn verzuchtingen die ik op dit Frans-Vlaanderen Forum ook meermaals tegengekomen ben, je hoeft maar Picard te vervangen door Flamand.
Er is echter één groot verschil, in Frans-Vlaanderen is het Vlaams verdrongen door het Frans terwijl men met Henegouwen nog een gemeenschappelijk taal deelt.

Hebben Frans-Vlaanderen en Picardië hier geen gemeenschappelijke belangen te verdedigen.

Leuven
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 81
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op vr mei 08, 2009 9:27 pm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Waalse_streektalen.PNG

Echter zijn vele plaatsen in Henegouwen niet Henegouws

Chaleroi is historisch geen stad van Henegouwen maar een Naamse stad alhoewel ook dat dubieus is daar het een grensstad is die ligt op het kruispunt van Henegouwen,Brabant, Luik en Namen
Thuin maakte deel uit van het prinsbisdom Luik evenals al wat ten zuiden ligt van Thuin. Met hier en daar Naamse enclaves
De regio ten Noorden van Chaleroi behoorde historisch ook niet to Henegouwen maar tot Hertogdom Brabant. Het waalse deel tot het arrondissement Nijvel of Genappe. bv gemeenten zoals Pontàcelles, Ronquières, Gosselies, Seneffe. Allemaal hertogdom Brabant. Voor Waals Brabant was Namen de bisschopsstad. Gosselies lag gedeeltelijk op het grondgebied van Namen
Doornik en het Doornikse vormden na de onafhankelijkheid twee staten op zich maar bleef bisschopsstad voor het Franse deel van Vlaanderen

Voor het eigenlijke Henegouwen bleef Kamerijk lang de bisschopsstad.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op zo mei 24, 2009 7:27 pm

Op het forum van France 5 gelezen :

kreulekopt​che

Bonjour. J'habite Bergues. Ici on est en Flandre. Jamais personne n' a parlé le chti. La langue parlée c'est le flamand : 50000 personnes autour de Bergues : minorité totalement inconnue des médias nationaux et même régionaux, l' etouffement par le silence. Il arrive même que certains reportages des médias sur les langues régionales omettent tout simplement la notre. Nous avions obtenu l'an dernier quelques heures de cours à titre d'essai de la part de l'éducation nationale et c'est a ce moment qu'un plouc parisien vient corner avec un bulldozer médiatique que nous ne sommes pas Flamands mais chti. Comment les enfants de Flandre vont ils réagir à cette vague médiatique qui sera suivie n'en doutons pas par une débauche de gadgets de colifichets de jouets et autres conneries?

Ce film est une véritable catastrophe pour les Flamands de France. Pour moi cela participe de L'IGNOBLE on veut m'arracher ce que j ai de plus profond, c' est à dire mon IDENTITE pour m 'en coller une autre qui m'est complètement étrangère ; génocide culturel par des méthodes modernes avec les applaudissements des cons ou des ignares (hélas compte tenu du manque total de notoriété de notre flamand, je crains que se soit souvent le cas). Moi j 'aurais toujours la force de discuter quand à l'autre bout de la France on me dira "ah vous êtes de Bergues vous êtes chti". Mais combien de personnes faibles ou d'enfants se laisseront décérébrés par cette vague mediaticommerciale ? Demain il risque d'y avoir des pubs en chti sur les murs de Bergues, des bandes dessinées en chti dans les librairies et d'autres choses encore.

IL S'AGIT D'UN VERITABLE GENOCIDE CULTUREL D'UNE MINORITE QUI ETAIT DEJA TRES FAIBLE. CE QU'A FAIT MONSIEUR BOON EST DIGNE DES PIRES GENOCIDES, LE TOUT AVEC LES HABITS MODERNES DU CINEMA ET DU MERCHANDASING. A PLEURER. PAUVRE FLANDRE, PAUVRE VILLE DE BERGUES.


Bron : http://209.85.229.132/search?q=cache:PJsdWp-ZvPcJ:forums.france5.fr/cdanslair/Societe/boon-frite-sujet_494_1.htm+film+catastrophe+pour+la+culture+flamande+de+france&cd=8&hl=fr&ct=clnk&gl=gr
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty De Frans-Vlaamse cultuur wordt bedreigd door de ch''ti storm

Bericht  leuven op zo mei 24, 2009 9:47 pm

Ik begrijp niet dat de beiaardier van Sint-Winoksbergen, die ook verantwoordelijk is voor de toeristische dienst van de stad, zich uitslooft (met draagbare microfoon) om de meute nieuwsgierige Fransen de woonplaatsen van les ch 'tis te tonen. Ik zag onlangs dit lachwekkend gedoe (stof voor een tweede film) op een promotie filmpje. Gelukkig eindigt de "toeristische rondleiding" met een knipoog naar de Vlaamse vlag in die ophangt in de nok van de toeritische dienst.
Ik wil niet belerend doen maar zo als je ziet begin ik de ziel van de Franse Vlaming beter te begrijpen

leuven
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 81
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty De Frans-Vlaamse cultuur wordt bedreigd door de ch''ti storm

Bericht  leuven op ma mei 25, 2009 8:21 am

ook dit gelezen op france 5 ?

oui moi aussi je ne comprend pas qu on aie choisi une ville flamande
je suis belge walllonne habitant bruxelles
si ds l Nord, les flamands sont differents comme chez nous, les ch tis vont pas etre contents
c est comm ci pr moi on allait fimer un film wallon en flandre
enfin on verra ce que vont dire les ch tis

leuven
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 81
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op ma mei 25, 2009 8:34 am

Ongelooflijk het als een soort curiositeit geworden zoals de zwarten indertijd op wereldexpo's. Mensen die er naar toekomen om in dit geval de rare sprekertjes van de film te ontmoeten. Het lijkt wel de efteling of kabouterland of zo. Ze nemen zelfs deel aan parades op carnaval waar de chtis geïmiteerd worden.

Het is van het type: er is een bepaald beeld van de chtis en men doet alles om dit beeld te bevestigen.
Juist zoals je in de 16de eeuw een bepaald beeld was van de bevolking van de nieuwe wereld met allemaal pluimen en zo die je meermaals kon zien in optochten bv in Antwerpen. Maar uiteindelijk toen bleek dat de man verkleed in pluimen geen echte Indiaan bleek te zijn, werd de Antwerpse bevolking woedend.

Voert het toeristisch bureau van St Winocksbergen ook de chti op of zo? Waarbij de rare taal van de film nagebootst wordt.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty De ch'ti-rage in Frankrijk

Bericht  Bissezeele op di jun 30, 2009 12:41 pm

Op de webstek FLANDRIS gelezen :

Bienvenue chez les Ch'tis, een film van Dany Boon (...).

We kunnen de makers van de film er moeilijk van verdenken de bedoeling gehad te hebben een historische documentaire te willen maken. Maar de film maakt wel enkele spijtige blunders, die speciaal op dit moment ongelegen komen.

Ch'ti is een spotnaam voor Picardisch of Picardisch dialect. Los van het feit dat het redelijk respectloos is naar de Picardiërs zelf om ze met die naam aan te spreken, is het vanuit taal-historisch standpunt een grove fout om de film te situeren in Vlaams gebied, meer bepaald in Sint-Winoksbergen.
(...)
De laatste jaren is er in Frankrijk evenwel een heropbloei van de aandacht voor de regionale talen; ook voor het Nederlands. In die context is het dan wel bijzonder spijtig wat er via die film 'Bienvenue chez les Ch'tis' gebeurd is. Nadat de Franse staat twee eeuwen gedaan heeft alsof het Vlaams niet bestond gaat die film dat nu nog eens dunnetjes overdoen door te gaan beweren dat er in Zuid-Vlaanderen Picardisch gesproken wordt als regionale taal. Conclusie: In Frankrijk wordt er geen Vlaams of Nederlands gesproken.

Heel die visie wordt dan ook nog eens gepromoot door de grootste regionale krant 'La voix du Nord' die ressorteert onder de Belgische groep Rossel waartoe ook Le Soir behoort.
(...)
De ch'ti-rage zal men niet terugdraaien, maar het zal belangrijk zijn om gebruik te maken van de toegenomen aandacht voor de regio om de feiten in de juiste context te plaatsen.

Wie meer wil lezen over de problematiek en over de gevoelens die de ch'ti-rage loswoelt bij de Vlamingen in Frankrijk, kan best eens wat surfen op het forum Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais.


Laatst aangepast door Bissezeele op wo dec 26, 2012 9:30 pm; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op di jun 30, 2009 9:04 pm

In Malo gisteren...

sticker "ch'ti" op een
auto van...Koudekerke
Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Mini_090630105722440053985271
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Bienvenue chez les "ch'tés"

Bericht  Bissezeele op za jul 11, 2009 6:56 am

In Le Canard Enchaîné van woensdag 8 juli 2009 :

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 090711083442440054047162


Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 090711083506440054047164


Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 090711083754440054047166

Nog een gevolg van de 'film', zogenaamd zo goed voor het imago van Noord-Frankrijk... De sociologe Elise Ovart-Baratte had gepraat van een 'effet boomerang'... We zijn er !

"Bienvenue chez les ch'tés" ter plaats van "Bienvenue ches les ch'tis" is natuurlijk een spelwoord. "Ch'tés" betekent iets tussen "rejetés" (verwijderd) en "fous" (gek). No

De derde karikatuur is een beroemde scène van de 'film' van Boon...

De mensen van het Noorden van Frankrijk zijn niet alleen werklozen, pedofielen en alcoholisten (de karikatuur van le canard enchaîné van het vorige week trouwens!!), ze zijn ook fascisten. Het is logisch eigenlijk, nietwaar ?

"Mais allez, c'est seulement un film, et c'est tellement bon pour l'image de la région...".
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op za jul 11, 2009 10:29 pm

Ik denk indien het weer wat beter was hier in het Noorden of als we ons het slechte weer wat minder zouden aantrekken dat niemand nog naar het Zuiden ging. Ik voelde mij vandaag echt in het zuiden maar was feitelijk in Jodoigne of Geldenaken. Een prachtige en pittoreske stad. Minstens even mooi als Durbuy maar veel groter. Met prachtige gebouwen in witte steen. En dit in een zeer mooie omgeving met allemaal pittoreske dorpen in witte steen zoals Melin, Gobertange en St Remy Geest, een zeer mooi uitzicht op het dorp indien je de rue de chebais volgt vanuit Jodoigne een kasseiweg. De Fontein van St Ragenuffle tussen Incourt en Dongelberg. Vervolgens de tumuli van Glimes en dan de abdij van la Ramée langsheen de rue de Huppaye om te eindigen in Folx le caves, die reusachtige grotten van Johan en de Alverman.

Er is denk ik meer te zien in eigen land dan op de plaatsen die wij bezoeken in het buitenland. En dat allemaal op een boogscheut van elkaar. De bevolking is gastvrij. Je kunt je echt wel de bedenking maken waarom gaan we op reis?

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op zo jul 12, 2009 10:17 am

Je hebt gelijk. Er is toch een imago probleem...en er is geen vooruitgang te wachten van de ch'tifolie Neutral

Het slechte weer (toch hetzelfde in Parijs...), en de andere karakteristieken die alle Fransen spontaan met het begrip "ch'ti" verbinden (een beetje zoals de clichés over Wallonië, mar nog erger) Suspect
...en nu Marine Le Pen (de dochter van de eenoog)...
N'en jetez plus...

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 090712121314440054053072
In Le Canard Enchaîné van donderdag 1 juli 2009
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Vlaklander op zo jul 12, 2009 11:25 am

Vandaar ook het belang om je niet als Ch'ti te laten afschilderen en zo ervoor zorgen dat je niet het noordelijkste stukje van Frankrijk bent maar het zuidelijkste stukje van Vlaanderen. (Niet zo makkelijk met het zomerweer van vandaag, alhoewel volgens de buienradar is het bij jullie al droog terwijl wij er hier nog middenin zitten...)

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op zo jul 12, 2009 12:53 pm

.


Laatst aangepast door Bissezeele op wo dec 26, 2012 9:32 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op zo jul 12, 2009 9:29 pm

Ik vind pays bas de sud ook beter. De andere is inderdaad te etnisch of te linguïstisch geïnspireerd.

Pays Bas de Sud is algemener want het drukt de geografie uit die al de Nederlanden delen. Ze zijn allemaal lage landen zonder bergen en waar het hoogland niet erg duidelijk is.

The Belgian Highlands: 694 m boven de zeespiegel clown

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Vlaklander op ma jul 13, 2009 5:36 pm

Ach zo. Tja als Nederlander ga ik natuurlijk niet zeggen dat jullie je als "Pays Bas du Sud" zouden moeten afficheren, maar leuk vind ik dat wel. Geografisch en cultureel is er ook veel voor te zeggen. De Zuidelijke Nederlanden, daar is het wel ooit mee begonnen. Voordat de Nederlanders dat ook zo zien is er nog wel een weg te gaan, de Westhoek is echt onbekend en onbemind in Nederland (en zeer ten onrechte).

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op ma jul 13, 2009 7:26 pm

Pays-Bas méridionaux is nog mooier...maar misschien te lang...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op ma jul 13, 2009 7:43 pm

We zouden ook moeten opzoeken wat het betekend. Want niet iedereen is thuis in de franse taal.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op ma jul 13, 2009 8:10 pm

Pays-Bas du Sud en Pays-Bas méridionaux hebben precies dezelfde betekenis pirat

"Méridional" is meer poëtisch, het doet denken aan het Zuiden van Frankrijk...

Dus niet meer 'Le Nord', maar 'Pays-Bas du Sud' clown


Het Noorden van wat ? Het Zuiden van wat ? Het is de vraag...en het probleem No
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Vlaklander op ma jul 13, 2009 9:20 pm

Het is opvallend dat vrijwel ieder land - België wellicht uitgezonderd - een noorden en een zuiden heeft met met een noordelijk en een zuidelijk karakter, ongeacht of het Zuiden van het ene land grenst aan het Noorden van het volgende. In het Noorden is men stugger, recht door zee en wat minder op zoek naar de genoegens van het leven, in het zuiden is men losser en meer genieter van het leven. Voor Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italie en Spanje kun je een dergelijke indeling maken. Wat de Ch'ti film ons leert (haha, ik heb hem niet eens gezien) is dat een postbode uit het Zuiden prima aard in het uiterste Noorden van Frankrijk. Dat komt natuurlijk omdat hij niet in het Noorden van Frankrijk terechtkomt maar in het Zuiden van de Nederlanden... Twisted Evil

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op di jul 14, 2009 2:45 pm

Vlaklander schreef: Het is opvallend dat vrijwel ieder land - België wellicht uitgezonderd - een noorden en een zuiden heeft met met een noordelijk en een zuidelijk karakter
Ach zo ? De RTBF zegt vaak "au Nord" om de naam Vlaanderen te vermijden (?)...
Als er is één land in Europa dat "een noorden en een zuiden heeft met met een noordelijk en een zuidelijk karakter", het is zeker België !


Vlaklander schreef: Wat de Ch'ti film ons leert (haha, ik heb hem niet eens gezien)
Goed zo !
Het is niet noodzakelijk naar de 'film' te kijken om hem te bekritiseren...clown
Het is iets tussen VTM/Veronica en Walt Disney cat ...dus heel 'voorzienbaar'...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op di jul 14, 2009 3:22 pm

Ik denk dat Nederland weinig onderscheidt maakt tussen Belgen en ons allemaal losbollen vindt?

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Vlaklander op di jul 14, 2009 6:08 pm

Handwerpen schreef:Ik denk dat Nederland weinig onderscheidt maakt tussen Belgen en ons allemaal losbollen vindt?

Losbollen nee, Bourgondischer misschien: oud en jong gaan liever een glaasje drinken of uit eten dan de Noordelijke Nederlander. Maar ik dacht meer aan de taalgrens die zo overheersend is.

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Handwerpen op wo jul 15, 2009 9:56 pm

Voor België is zoiets niet toepasbaar. Ze verschillen op lokaal vlak. Meestal is het een mix van zuidelijke en noordelijke kwaliteiten.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Bissezeele op do jul 16, 2009 12:31 pm

Heb ik vanochtend gepraat met een vrouw (uit Arques) die vanaf 1970 in Sint-Winoksbergen heeft gewerkt. Ze zei dat ze vele mensen hoorde in het Vlaams spreken gedurende de markt elke maandag ochtend...

Met haar echtgenoot zeiden ze dat, gezien van sint-Omaars, de Franse Westhoek "een andere wereld is. Het is iets anders, heel verschillend."

Ze denken dat de Frans-Vlaamse cultuur niet zo kwetsbaar is.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Eversam op do jul 16, 2009 1:00 pm

Ik herinner me niet echt meer of ik volgend verhaal al eens gepubliceerd heb, dus hier gaan we dan maar.
Elke maandag begeef ik me traditioneel naar de wekelijkse markt in Sint-Winoksbergen om er de Vlaemsch sprekenden te ontdekken, gewapend met notaboekje en potlood trekt ik streepjes telkens ik enkele mensen een gesprek hoor voeren in het Vlaams, daarbij neem ik goed hun gelaatstrekken in mij op kwestie van geen tweemaal dezelfde personen op 1 dag te turfen. En zie het resultaat is nagenoeg wekelijks stabiel, er wordt een behoorlijke woordje Vlaams gesproken op die markt, maar wat belangrijk is niet door sommige Belgische bezoekers want die zijn er ook, maar door Frans-Vlamingen. De leeftijdscategorie schommelt doorgaans tussen de 60 jaar en de 80 jaar, enkele uitzonderlijke gevallen 50 - 60-tigers niet te na gesproken. En zie ik haal vlot 16 tot 20 streepjes, zelfs in winterse dagen blijft dit getal moeiteloos stand houden. Om maar te zeggen, Frans-Vlaanderen leeft nog in Bergues Surprised Razz .
Ik noteer ook meer en meer bezoekers uit gans Vlaanderen, duidelijk te herkennen aan hun tongval die tamelijk verschilt van ons Westhoektaaltje. Ook aardig wat Nederlandse bezoekers komen op de een of andere manier, in het zog van Armentierige JB, naar de wekelijkse markt. Er was dit voorjaar zelfs een gezin uit Breda te gast bij een Franstalige familie in Bergues. Dus heb ik het plan opgevat om na het verlof mijn onderzoek uit te breiden en gericht op de man af te vragen uit welke streek de "externe" bezoekers komen en waar de Frans-Vlamingen vandaan komen uit Bergues of uit de omliggende gemeenten. Leuke bedoening die vermoedelijk een interactie op gang zal brengen waarvan ik hoop meer te weten te komen omtrent de gevolgen van de "CH'TI-storm" en de persoonlijke meningen omtrent deze heisa.
't Zal wel niet zo een vaart lopen als de Mexicaanse griep zeker ?? Rolling Eyes

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 090716030332598674079249
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 70
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm - Pagina 5 Empty Re: Het Vlaams gevoel wordt bedreigd door de ch'ti storm

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 5 van 10 Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum