Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Waarom de Frisones of de Saxones (oftewel de Vlamingen?)

Ga naar beneden

Waarom de Frisones of de Saxones (oftewel de Vlamingen?) Empty Waarom de Frisones of de Saxones (oftewel de Vlamingen?)

Bericht  Sander op vr sep 10, 2010 10:28 am

Zij leefde in een relatief klein dichtbevolkt gebied tussen de somme en de Schelde. Hoe kunnen zij ooit een zo groot gebied gekoloniseerd hebben?
De kolonisatie van Engeland door de Saxones en Angelen gebeurde vermoedelijk veel vroeger en begon al in 3e eeuw na Chr.
De Litus saxonicum uit de Romeinse periode werd traditioneel uitgelegd als een kustlijn beschermd tegen Saxen. Maar is de verklaring van kustlijn bewoond door saksen niet logischer. Zeker als je ook naar de huidige nederzettingsnamen van Normandië gaat kijken. Dieppe, bolbec (bolbeke?), Caudebec-en-Caux, etc... .
St- Bonifatius(Engelsman) sprak de Saksen van het Continent in 738 na Chr. als volgt toe: wij zijn één bloed en één been. Dit zei hij om hen te overtuigen zich te bekeren tot het christendom.
Duitsland en Nederland volgen eeuwen later.

Een van de grote consequenties van de theorie Delahaye is dat de geschiedenis van Europa van 50 voor Chr. Tot ongeveer 1100 veel en veel logischer wordt. Geen geschuif met volkeren over 1000e kilometers om ze geografisch 'juist' te kunnen plaatsen.

Eerst iets over de theorie van 'sneeuwbal aarde' vertellen:

Sneeuwbalaarde is een geologische en klimatologische theorie die stelt dat de Aarde in het Precambrium enkele malen volledig met ijs bedekt is geweest
Het smelten van de sneeuwbal is waarschijnlijk door een toenemende hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer op gang geholpen.  (Vulkanen)
Voor deze gebeurtenis was het leven op aarde stabiel maar microscopisch klein gebleven. Na de gebeurtenissen van sneeuwbal aarde 'explodeert' het leven op aarde in alle richtingen.
De theorie is dat leven op aarde aan grote stress was blootgesteld en de explosie van leven die erop volgt komt als reactie op de gebeurtenissen.Als je de franse kronieken erop naleest stonden de volkeren van Frisia onder enorme druk. Ze werden bedreigd in hun voortbestaan. Vrijwel alle oorlogen van Karel de Grote (Evenals Caesar tegen de germanen) speelden zich af in dit relatief kleine gebied van Le Nord(zie het als de wieg). Wat was de aanleiding voor de Noormannen om de kusten van west-Europa aan te vallen? Is er een verband met het nieuwe Christelijke geloof, dat de Franken in deze periode agressief opdrongen? Hebzucht? Wat . De zee had een groot deel van hun leefgebied weggenomen. Maar dit volk was door het contact met de Romeinen en hun superieure kennis van landbouw en de zware leefomstandigheden ook inventief geworden. Vol met 'Sturm und drang' als het ware door de louteringen die ze ondergingen. In de juiste tijd op de juiste plaats ook. Ze waren anders dan hun neven de Allemanen die in relatieve rust in de wouden van de Ardennen en Duitsland woonde en waarmee ze zich harmonischer zouden vermengen dan met de kelten in Groot-Britannië. Het zouden de Saksen en de Frisii zijn die de grote Europese ontginningsbeweging van de 9-13e eeuw in gang trokken. Hierbij hadden ze een grote voorliefde voor de voorheen overstroomde vlaktes van Vlaanderen(thuisland), Nederland, Duitsland en later Polen. Waar ze zich het liefst organiseren in vrije steden en kleine graafschappen. De grootste verdienste van dit vruchtbare landbouwersvolk was en is dat ze over de kennis en levenskracht beschikte om 'onvruchtbare en overstroomde grond te dwingen'.

Al deze wilde theorieën werpen ook een totaal ander licht op bijvoorbeeld de komst van het protestantisme dat niet enkel een breuklijn toont op de taalgrens van de volkeren van Europa, maar ook op de afstamming ervan.

Sander

Aantal berichten : 9
Leeftijd : 42
Woonplaats : Turnhout
Registration date : 28-08-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum