Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Enduropale van Le Touquet

Ga naar beneden

Enduropale van Le Touquet Empty Enduropale van Le Touquet

Bericht  Bissezeele wo feb 01, 2012 12:39 pm

la voix du nord van Hazebroek schreef:
Drie Vlaamse piloten op hete kolen vijf dagen voor de Enduropale
Dinsdag 31.01.2012

Of men nu beginner is, een vaste klant of een recidivist, de Enduropale brengt de motorrijders in de war. Op vijf dagen van het evenement nemen we de pols van drie deelnemers aan de mythe: Florian François, 16 jaar en half, Marc-Antoine Westelynck, 20 jaar en Noël Delhuille, 55 jaar en …debutant.

Door MARC LE TELLIER

1 Florian François, Hazebroek, tweede enduropale voor jongeren. De goesting"Het is gekomen door naar de Enduro te kijken op TV. Al die piloten, die massa mensen. En dan was er Timoteï Potisek, mijn grote idool…Dat was de richting die ik wilde gaan." De motor: Een KTM 125 tweetakt (viertaktmotoren zijn verboden bij de jongeren) "Ze is wendbaar, licht. Ze ontwikkelt een fenomenale motorkracht." De training:"Sedert oktober bereid ik me op zondag voor op de piste van Loon-Strand. Twee uur en half tot drie uur per keer. Daarnaast doe ik ook aan jogging. En aangezien ik krantenverdeler ben, begin ik stevige kuiten te krijgen. Dat heeft zijn belang op het einde van de rit." De ambitie: Zijn naam zien verschijnen bij de eerste vijftig. "Vorig jaar, bij mijn eerste deelname aan de cross voor jongeren, eindigde ik 96ste op 156 met een versnellingsbak die geblokkeerd zat in eerste " Dergelijke prestatie is niet onbereikbaar voor deze jongeman uit Hazebroek.

Enduropale van Le Touquet 1202021139361419619382123
2. Marc-Antoine Westelynck, De Walle, vierde Enduropale. De goesting: "Ik deed mee aan de enduro vanaf mijn 10 jaar. De ervaring van mijn stiefvader, Dominique Marcant (met 10 enduro's en meerdere Paris-Dakar's op de teller) heeft me beïnvloed, dat is zeker." De beproeving van Le Touquet overstijgt volgens de Morbekenaar het statuut van cross van het jaar. Het is "een levenservaring" bijna een initiatierite, waar hij tweemaal opeenvolgend met eer is uitgekomen (46ste en 36ste). De sfeer heeft hem het meest van al geraakt: "De starthekken die vallen, de motoren die ronken, een magisch moment: ik krijg rillingen als ik erop denk." De motor: Een Yamaha 450 "van 2011": "Het is een troef tegenover de concurrenten: hij is recent, performant en betrouwbaar. Ik begin hem goed te kennen". De training Een ernstige verstuiking van het gewricht tussen zijn schouderblad en sleutelbeen heeft de voorbereiding van Marc-Antoine Westerlynck vertraagd. Hij heeft dan de training op het zand hervat in Loon-Strand, eind oktober, een maand later dan gewoonlijk. De laatste dagen heeft hij alles op alles gezet: dagelijkse spiertraining, jogging, hometrainer. Hij vreest dat het een beetje nipt zal zijn bij de "hole shot" zondag.De ambitie: "Bij de vijfendertig eerste zijn." Ook al is de vorm wat zwak, Marc-Antoine Westelynck pobeert het positief te zien: "Ik ben zeker dat ik nog steeds snelheid heb. De fysische conditie, neen. Ik ben bang daardoor tijd te verliezen in de dalen. Ik zal proberen om zo regelmatig mogelijk te zijn."

3. Noël Delhuille, Sint-Janskapel, eerste EnduropaleDe goesting: De garagist van Sint-Janskapel is de laatste tien jaar bezig geweest met het opknappen van het rijtuig van zijn zoon Frédéric, om maximaal de tijd voor de ravitailleringen te beperken. Tot ik opeens eens aan de andere kant wilde gaan staan. "Vorig jaar zei ik "en als ik eens de enduro deed met mijn oude Maico?" Hij heeft uiteindelijk de cross niet uitgedaan. Ik heb er een andere gekocht met als doel kost wat kost de eindstreep te bereiken." Een beetje stoer, op 55 jaar! "Ik voel me nog altijd in vorm. 't Is nu of nooit." De motor: Een Suzuki 125 tweetakt. Het model gekozen door Noël Delhuille, licht maar vrij krachtig, zal hem beletten om inspanning te doen om erover te raken. In tegenstelling met een 450cc, ben ik het die verondersteld word hem onder controle te houden en niet omgekeerd" lacht de vijftiger.De training: De vraag die irriteert. "Ik had gezegd dat ik op een hometrainer zou rijden, dat ik zou lopen… en ik heb niets van dat alles gedaan. Het zijn ook niet die enkele dagen die nog resten die veel zullen veranderen. De Kapellenaar heeft zelfs nagelaten om zijn deelname af te zeggen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. "Als ik het idee had opgegeven, zou ik het nooit terug opgenomen hebben." Aangemoedigd door zijn omgeving, heeft de deelnemer zich op een voorbereidingscross aan de kanten van Gent en enkele rondjes in Loon-Strand getrakteerd.De ambitie: Het doel van Noêl Delhuille is voor "drievierden bereikt": "Ik ben ingeschreven en ik neem deel aan de start. Ik heb niet de fysiek, noch de rijvaardigheid, maar ik zal alles doen om het einde te halen, op mijn tempo. Het kan me niet schelen of ik eerder de 600ste dan de 700ste word.
Bron
Enduropale van Le Touquet 1201310904431419619375249
Geen schade aan de duinen ?
De Enduropale is de nieuwe naam van de Enduro van Le Touquet (een motorcross op het strand en in de duinen)… Het is knettergek dit gebeuren. Ze zijn nu wel wat voorzichtiger dan vroeger (gewijzigd tracé, 'herstel in de vorige staat' na de cross), maar de motoren veroorzaken onvermijdelijk schade aan de duinen.. Toegegeven, het is een enorm populair evenement elk jaar in februari… een zegen voor de horecasector.. Men zegt gewoonlijk dat 'de enduro' één van de drie grote evenementen is die men minstens een keer moet meemaken "om te begrijpen wat Noord-Frankrijk is". De twee andere evenementen zijn het karnaval van Duinkerke en een voetbalmatch van racing club Lens tegen Rijsel.
Vertaling : Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum