Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Een Hart Voor Tegels - Au coeur des Carreaux

Ga naar beneden

Een Hart Voor Tegels - Au coeur des Carreaux Empty Een Hart Voor Tegels - Au coeur des Carreaux

Bericht  faboss67 op do mei 31, 2012 6:14 pm

Onder de titel ‘Au coeur des carreaux – Een hart voor tegels’ loopt in Godewaersvelde, een grensdorp in de Franse Westhoek, sinds vorige week een interessante tentoonstelling over Vlaamse haardtegels. De Vlaamse haardtegels – maar ook de middeleeuwse vloertegels – werden vervaardigd en gebruikt aan beide kanten van de staatsgrens, in het oude graafschap Vlaanderen. Anno 2012 bewijzen de initiatiefnemers op een originele manier de gemeenschappelijke cultuur van West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Bij de tentoonstelling hoort ook een tweetalige publicatie, verzorgd door drie tegelexperten.

Zowel in het boek als in de tentoonstelling is er aandacht voor de middeleeuwse vloertegels als voorloper van de Vlaamse haardtegels. Sophie Barrere (Sint-Omaars) licht dit toe in een interessant artikel. Poperingenaars Mark Adriaen en Willy Tillie bespreken daarna de haardtegels met productietechniek, het aanbrengen van de tekening op de haardtegel, de haardtegel en zijn decoratie, alsook de voornaamste centra. In het derde deel, de cataloog, worden alle tentoongestelde tegels in kleur afgebeeld, met herkomst en afmetingen. Ook de haardstenen krijgen er hun verdiende plaats.

Op de tentoonstelling worden middeleeuwse vloertegels getoond uit Leuven, Fagnolles, Ieper, Terwaan, Koksijde, Sint-Omaars, Roesbrugge, Abbekerke, Kortrijk en Brugge. Vlaamse haardtegels zijn er uit Poperinge, Izegem, Kortrijk, Dottenijs, Roeselare, Hazebrouck, Tielt, Meulebeke, Rijsel, Kassel, Wormhout, Boeschepe, Rekspoede, Duinkerke, Sint-Omaars en Belle.

Het initiatief ‘Een hart voor tegels’ is in feite een drieluik. In de ‘Steenmeulen’ in Terdeghem wordt oud gereedschap tentoongesteld: een Poperingse tegelpers met toebehoren, tegelvormen en haardtegels. Op 12 mei, 28 juli en 11 augustus zal Luc Adriaen er in de namiddag demonstraties geven over het ambachtelijk vervaardigen van Vlaamse haardtegels.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september 2012 in het ‘Museum van het Leven op de Grens – Musée de la vie frontalière’ (98 rue de Callicannes, F-59270 Godewaersvelde).
Meer info op www.musee-godewaersvelde.fr.-------------------------------------------------------
boek te koop :
Een Hart Voor Tegels - Au coeur des Carreaux Hartvoortegels1

-------------------------------------------------------
Exposition "Au coeur des carreaux" - Musée de la vie frontalière - Godewaersvelde

Ouvert tous les jours (sauf le mardi) de 14h00 à 17h00

Du 1er avril au 30 septembre 2012, une exposition d'une centaine de carreaux vernissés flamands en terre cuite présentant une rétrospective historique couvrant la période du Moyen-Age à la fin du XIXè siècle, et une approche pédagogique des techniques de fabrication et de décoration.

Le thème des carreaux de pavement de cheminée est particulièrement développé avec notamment les célèbres carreaux au lion de Flandre.

faboss67

Aantal berichten : 33
Registration date : 20-02-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum