Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Juli 1944, Izenberge in de oorlog

Ga naar beneden

Juli 1944, Izenberge in de oorlog Empty Juli 1944, Izenberge in de oorlog

Bericht  Eversam op ma jul 06, 2009 8:05 pm

Op 19 juli aanstaande komen de mensen van Frontleven 1940-1945 opnieuw naar het Openluchtmuseum Bachten de Kupe te Izenberge, en dit reeds voor de 3de maal in evenveel maanden tijd, een sterke prestatie !!
Het nieuwe thema handeld over de bezetting van Izenberge in 1944, de verhaallijn gaat als volgt :

We schrijven juli 1944, Izenberge beleeft zijn vierde oorlogsjaar onder Duitse bezetting. Het dagelijkse leven in oorlogstijd gaat zijn gang, soldaten zijn een dagelijks beeld op straat geworden. De mensen hebben noodgedwongen leren leven met de Duitse controles, voedselschaarste en verduistering. De bevolking, maar ook veel Duitse soldaten, hunkeren naar het einde van de oorlog.

Toch is de sfeer meer gespannen dan anders. Anderhalve maand terug, op 6 juni, landden de geallieerden op de Normandische stranden in Frankrijk. Na hevige gevechten moeten de Duisers er dag na dag terrein prijs geven. Cherbourg valt eind juni in Amerikaanse handen en rond 18 juli woedt er een hevige strijd om de stad Caen. Duitse troepen worden in allerijl naar het westfront gestuurd om de geallieerde opmars te stoppen. Ook de 349. Infanteriedivisie die in het voorjaar ingekwartierd was te Izenberge, spoedde zich in juni naar Normandië maar werd er zo goed als volledig vernietigd.

Juli 1944, Izenberge in de oorlog 090706100445598674024053


Bij de resterende bezettingssoldaten zijn de zenuwen gespannen. Men heeft het altijd goed gehad in het slaperige dorpje van Izenberge maar nu ziet de toekomst er zeer onzeker uit. De onophoudelijke bombardementen en luchtaanvallen van de Engelse en Amerikaanse luchtmacht en de sabotageacties van het verzet op de communicatielijnen maken de werkzaamheden bij de Duitse troepen zeer moeilijk. Als een hoog officier het dorp komt binnengereden, beseffen ze dat ook zij naar de frontlinie gestuurd zullen worden...
De burgerbevolking heeft uiteraard ook lucht gekregen van de landing. Vol verwachting kijken zij uit naar de komst van de geallieerden. Maar wanneer zullen ze hier zijn?

Deze taferelen in het dorp worden onder de vorm van straattoneel door een 30-tal figuranten uit de Vereniging voor Levende Geschiedenis “vzw Frontleven 40-45” uitgebeeld. Dit is een heemkundige kring die zich documenteert in historische gebeurtenissen, materialen en mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Door middel van “Levende Geschiedenis” proberen ze een specifiek tafereel visueel voor te stellen aan de hand van originele en replica gebruiksvoorwerpen, voertuigen, materiaal en kledij.

Voor meer informatie omtrent de samenwerkende initiatiefnemers van dit evenement, surf naar :
www.bachtendekupe.net
www.frontleven.be

Het evenement gaat door van 10h00 tot 18h00.
Toegangsprijs ad 6,00 €/p.p.
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 70
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum