Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Boone en Fitou

3 plaatsers

Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Boone en Fitou

Bericht  Vlaklander ma aug 26, 2013 11:00 pm

Twee Frans-Vlaamse katjes gevonden door Vlaklander en zijn vrouw. Om precies te zijn Boontje van de Broekweg en Fitou van de Chemin des Sans-culottes te Nieurlet of eigenlijk het verlengde daarvan die loopt door de velden op de Droogen Bilck richting Buysscheure. De kittens waren geheel verlaten, ver van de bewoonde wereld maar toch gewend aan mensen en meteen aanhankelijk. We waren op de terugweg van een goede maaltijd bij de Auberge de Booneghem toen de twee hoopjes bont opdoemden in het licht van onze fietsjes. Toen we afstapten bleek dat ze erg aanhankelijk waren en hongerig uiteraard. We hebben ze die avond met pijn in het hart achtergelaten want we zagen geen mogelijkheden ze op dat moment op de vouwfietsjes mee te nemen. Na een nachtje slapen echter hebben we besloten toch nog te gaan kijken op het gevaar af dat ze inmiddels overreden of anderszins weg zouden zijn. Bij terugkomst bleek Boontje inmiddels geheel onderkoeld te zijn en met één oog geheel dicht en ontstoken. Fitou had zich tussen het mais verscholen maar kwam wel meteen aanhobbelen. Met wat goede zorg - ogen schoonmaken met zout water en kamillethee, wat tonijn uit blik en verdunde melk zijn ze er weer bovenop gekomen. De vakantie is er verder door dit voorval wel voor het grootste deel bij ingeschoten maar we zijn toch blij met de twee modelkatjes die het inmiddels geworden zijn. Ze kunnen nu goed reizen en zijn ook al geheel gechecked bij de dierenarts, ingeent en ontwormd en ontvlooit. Zie de foto's vlak na de reddding en een weekje later.

Boone en Fitou Kb50

Boone en Fitou 1kj9

Boone en Fitou 0heg

Boone en Fitou Stya

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Re: Boone en Fitou

Bericht  Bissezeele ma aug 26, 2013 11:11 pm

Bedankt voor je bericht. Leuk dat je terug bent in F-VL...

Vlaklander schreef:Twee Frans-Vlaamse katjes gevonden door Vlaklander en zijn vrouw. Om precies te zijn Boontje van de Broekweg en Fitou van de Chemin des Sans-culottes te Nieurlet of eigenlijk het verlengde daarvan die loopt door de velden op de Droogen Bilck richting Buysscheure.  
Chemins des culottes bedoelde je!! Laughing 
De "sans-culottes" waren de Franse revolutionairen in 1789...

Boone en Fitou 100704065030970736346610
Oorspronkelijk "Brouck Straete"...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Re: Boone en Fitou

Bericht  Vlaklander di aug 27, 2013 9:31 am

Ja, ik weet het. De chemin des culottes/sans culottes zijn wel de meest ergerlijke verbasteringen die het verfransen van straatnamen heeft opgeleverd. Sans culottes is de meest grappige omdat zowel "broek" als "weg" vertaald zijn in de betekenis die ze in het Nederlands niet hebben. Hier in Den Haag zijn de moerassen drooggelegd maar in de straatnamen zie je het nog wel terug "Moerweg", "Broekweg", "Broekslootkade". Op die manier hou je verbinding met de streek en de geschiedenis. Als je wilt verfransen noem het dan "Chemin du Brouck" van de "Chemin du Marais" zijn er al zoveel.

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Re: Boone en Fitou

Bericht  guldensporen wo aug 28, 2013 8:09 amGoed gevonden: Broekweg = Sans culottes !

Misschien eens op het straatbordje met onuitwisbare stift "Chemin des" doorkruisen en "Sans" bijschrijven ?

Nieuwerleet/Nieurlet ben ik hier al in enkele berichtjes tegen gekomen.

Lijkt me precies een interessante plaats.

Wat is er er zo allemaal te zien in Nieuwerleet/Nieurlet ?
Kan men er vlot fietsen ?

guldensporen
guldensporen

Aantal berichten : 56
Registration date : 16-10-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Re: Boone en Fitou

Bericht  Vlaklander wo aug 28, 2013 9:53 am

Wellicht zal men denken dat het om een naturistendorp gaat, zal ze leren Very Happy . Nieuwerleet is heel klein en rustig. Het heeft een oude kern met kerkje en een klein kanaaltje dat toegang geeft voor de botenverhuur en rondvaarten door het moeras. Er is ook een kleine uitspanning waar je wat kunt drinken en van waaruit de tochten georganiseerd worden: de Brouckailler. Er staat ook nog een oud pand met de naam "de oude winkel". Nog wat nieuwbouw ernaast en een baksteenfabriek en dat is het. Oh ja en niet te vergeten de Auberge de Booneghem die net naast het dorp ligt: echt een aanrader. De omgeving is prachtig en landelijk. Door het moeras en de AA met zijn drukke weg is het gebied niet heel geschikt voor de fiets: er zijn weinig doorgaande wegen en de meeste lopen dood op ongeasfalteerde landweggetjes. Dat maakt het wel weer heel geschikt om te wandelen. Je kunt te voet ook het moeras insteken en een rondje maken naar Clairmarais. Als je met de fiets stukjes aan de hand gaat en af en toe een smalle hoge ijzeren brug over gaat met de fiets kun je ook een doorsteek maken naar Clairmarais en St Omer. Kortom kijk goed op de kaart en je kunt verrassend leuke tochtjes maken. De wandeling " du bocage aux marais" geeft een goed idee van de weggetjes en wandelpaden.

Vlaklander

Aantal berichten : 79
Registration date : 06-06-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Boone en Fitou Empty Re: Boone en Fitou

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum