Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed

3 plaatsers

Ga naar beneden

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed Empty De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed

Bericht  Admin wo okt 06, 2010 8:57 pm

Het is bekend dat de Frans-Vlamingen in tegenstelling tot hun Belgische familieleden slecht de vreemde talen beheersen. Misschien, hebt u al deze surrealistische situatie bijgewoond waar een Belgische student op Erasmus in Frankrijk aan zijn Frans Engels leraar uitlegt hoe Engelse worden en werkwoorden goed uitgesproken dienen te worden. Deze situatie is jammer genoeg niet uitzonderlijk.

Als we naar de toestand van het Nederlands kijken ziet het er nog slechter uit. Er bestaat een gebrek aan coördinatie vanuit de onderwijsinspectie Rijsel gekoppeld aan een “verhoogde begrotingsdruk”. De consequenties?:

Lees verder het artikel op Den draed

http://nl.dendraed.com/de-rampzalige-toestand-van-het-onderwijs-van-de-talen-in-frans-vlaanderen/

Admin
Admin

Aantal berichten : 404
Registration date : 03-02-08

https://fvlinhetnederlands.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed Empty taalonderwijs in frans-vlaanderen

Bericht  roland vanmeirhaeghe do okt 07, 2010 8:21 am

Ik heb zojuist het artikel in Den Draed gelezen. Naast het gebruik van Nederlandstalige TV- en radioprogramma's is er nu ook het internet. Regelmatig surfen naar de websites van de kranten (de Standaard,de Morgen enz..) en de websites van de TV-zenders (de redactie van VRT bvb.) . Zo leert men Nederlands en blijft men op de hoogte van het nieuws in Vlaanderen .

roland vanmeirhaeghe

Aantal berichten : 81
Registration date : 26-02-10

Terug naar boven Ga naar beneden

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed Empty Re: De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed

Bericht  Bissezeele wo mei 04, 2011 6:54 pm

Zou het niet meer relevant zijn het Nederlands te voorstellen als eerste taal met het Engels ?? De tieners van de arme buurten van Duinkerke hebben een sombere toekomst. Met een systematisch onderwijs van het NL zouden ze makkelijker een job vinden aan de Vlaamse kust, in bedrijven van Veurne of Diksmuide...
Le Phare dunkerquois schreef:
De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed 090930052758440054552826
Woensdag 20 april 2011

Vanaf september in drie middelbare scholen van Duinkerke
Het onderwijs van het Chinees als eerste vreemde taal!


De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed 110504092212970738105209

het artikel
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed Empty Re: De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed

Bericht  Bissezeele di jan 24, 2012 6:52 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:
Ze zijn 11 jaar en hebben toekomst
zoals de taal die ze leren, het Chinees.
Maandag 23.01.2012

Vandaag beginnen de feestelijkheden voor het Chinese Nieuwjaar en in het Jean-Bart-Lyceum evenals in drie colleges (Moulin te Groot-Sinten, Jules-Ferry en Westhoek te Nieuw-Koudekerke) is dit een gelegenheid om feest te vieren. In deze instellingen wordt Chinees onderwezen. De streek is een voorloper op dat vlak.
DOOR BENJAMIN CORMIER

Cyril, 11 jaar, lijkt niet te worden afgeschrikt door de beeldtekens en de uitspraak. "Chinees, dat is interessant. Ik wen er wel aan", verzekert vol vertrouwen de leerling van het zesde van het college van de Moulin van Groot-Sinten. "Ik kan al de zon en de maan schrijven", gaat hij verder.
Die dag volgt hij met zijn vriendjes, een vijftiental, de les van Yueyan Wan, een jonge vrijwilliger van de Chinese regering in dienst in de instelling tot einde juni. De jonge vrouw werkt samen met twee vaste leerkrachten van Nationale Opvoeding, Cédric Beaudhuin, een Fransman en Xiaobe Aloe, een Chinese.

In de Moulin, een college met het label ECLAIR (= "college voor leerlingen met minder kansen waarvoor de Staat meer middelen ter beschikking stelt" nvdr) wordt Chinees gedoceerd sedert het begin van het jaar als tweede levende taal, na het Engels, a ratio van drie uur per week. De leerstof zal overigens nog moeten gevalideerd worden voor het brevet.

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed 1201231207341419619336246
"Ik was bedolven onder de aanvragen ! verheugt het schoolhoofd, Abdelaziz Kissany, zich die er 35 registreerde voor slechts 15 plaatsen. De bedoeling is dat ze verder Chinees leren in Jean-Bart." In het Duinkerkse lyceum is het Chinees geen nieuwigheid. Het wordt momenteel reeds zeven jaar gedoceerd (1), maar voor het schoolhoofd, Gilles Hogrel, leek de mogelijkheid om te "werken" met de colleges een bijkomende kans in pedagogische zin.

"Het linguistisch project wordt op die manier een structurerend element van een oriëntatieproject. De leerlingen van het zesde zullen in het lyceum toekomen en kunnen verder gaan naar de hogescholen. Deze tweetalige secties kaderen in de kwaliteitsprojecten. Het is in de geest van de 'Cordées de la réussite' (Koorden van het succes), in 2008 geïnitieerd door het ministerie, een samenwerking die tot doel had "een grotere sociale gelijkheid in de toegang tot kwaliteitsopleidingen" in te voeren. Meer dan de reeksen van einddiploma's of prestigieuze lycea "is het de taalkeuze die zal tellen in de toekomst" gaat Gilles Hogrel verder die binnen enkele jaren, net zoals de Europese secties, graag een Oriëntale sectie zou openen waarin het Chinees de drijvende taal zou zijn.

Geheugen en motivatie
Samen met zijn Chinese collega Xiaobe Aloe, is Cedric Beaudhuin, 25 jaar, een beetje de ruggengraat van dit onderwijs in Duinkerke. Hij komt in Jean-Bart, maar ook in Jules-Ferry en in de Westhoek. "Chinees leren is relevant, in Duinkerke vooral omwille van de haven, onderlijnt de jonge leraar, afkomstig van Villeneuve d'Ascq, die Chinees gestudeerd heeft in Shanghai en nu samenleeft met een Chinese vrouw.

Wel, is het Chinees zo moeilijk voor de kleine Fransen ? "Het is geen moeilijke taal, maar een taal die anders is. Het draait allemaal om motivatie. Men moet een logica verwerven, een beetje geheugen… Na twee jaar kunnen de leerlingen hun plan trekken in China!" Vanmorgen zullen de leerlingen van het zesde hun grote kameraden van het laatste jaar van Jean-Bart ontmoeten om het Chinese Nieuwjaar te vieren.
Naast het feestvieren rond culturele workshops en een exotische maaltijd, is dit voor hen een gelegenheid om de vooruitgang vast te stellen die op hen wacht. Dit heet aansporing.

(1) Dit jaar leren in Jean-Bart, van het tweede tot het laatste jaar, 101 leerlingen Chinees.
Bron
Vertaling : Polder

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed 1201240756521419619340858
Hun "toekomst" : Pôle Emploi van Duinkerke (het Franse VDAB)
"Tegen domheid vechten zelfs de goden tevergeefs" (Schiller).
Die colleges van de volksbuurten van Duinkerke hebben dus klassen Engels/Chinees ("classes bilangues") opgericht. Het Chinees dient tot niets voor deze jongeren die voorbestemd zijn om arbeiders, bedienden of werklozen te worden, terwijl het Nederlands... Zijn de directeurs van de colleges van Duinkerke er helemaal niet van bewust dat de kennis van het Nederlands voor hun leerlingen een troef zou zijn op economisch vlak?

Deze schoolhoofden hebben geen enkele voeling meer met de realiteit. Het Chinees kan een relevant aanbod zijn in elite-instellingen, in instellingen waar men voor ingenieur kan studeren bijvoorbeeld… Maar hier gaat het om een minder-kansen publiek waarvan een derde zelfs niet het brevet van het college zal behalen in sommige scholen !!! In de katholieke school waar ik naar school ging, behalen ieder jaar 100% van de leerlingen dit kleine waardeloze diploma (dat de vier eerste jaren van het middelbaar onderwijs certificeert) …

Deze rage voor het Chinees is – ten dele- het gevolg van het feit dat de colleges nu 'projecten' moeten hebben, dit wil zeggen een groot thema waaraan heel de educatieve gemeenschap is uitgenodigd deel te nemen. Dat had ook "de Nederlandse taal en cultuur" kunnen zijn, indien iemand dit had voorgesteld (en de directie het aanvaard had, natuurlijk…).

Klassen met twee vreemde talen Engels/Nederlands (drie uur per week vanaf het eerste jaar van het college) zouden veel nuttiger geweest zijn voor deze adolescenten van de Duinkerkse regio. Er zouden automatisch minder werklozen zijn de volgende jaren, omdat ze hierdoor kansen zouden krijgen 15 km verder, in West-Vlaanderen…

Indien er moet gelobbyd worden, dan is het ten voordele van het Nederlands, bij de overheid en bij elk schoolhoofd.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed Empty Re: De rampzalige toestand van het onderwijs van de talen in Frans-Vlaanderen - Den draed

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum