Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

2 plaatsers

Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Bissezeele zo mei 11, 2008 2:18 pm

Bekender met de Franse naam 'Alliance Régionale'.

Dit is een regionalistische vereniging, zoals de MDSK.

Hun website : http://www.streek-verbond.org/20-QuiSommesNous/QuiSommesNous.htm

De toespraak van Noordpene, over de 'film' van meneer Boon : http://www.alliance-regionale.org/
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty De regionalisten...liever het Nederlands !

Bericht  Bissezeele vr okt 17, 2008 12:29 pm

Het standpunt van het STREEK VERBOND over het plaats van het Nederlands en van het Frans-Vlaams in Frans-Vlaanderen (eigenlijk een open brief aan de kamerlid Jean-Pierre Decool) :


"Het STREEK VERBOND VLAANDEREN-ARTESIË-HENEGOUWEN heeft zojuist vernomen door de pers (Le Journal des Flandres du 27/05/04), de oprichting van een « Akademie Voor Nuuze Vlaamsche Tale », evenals het beschermheerschap dat u het verleent.

Dit initiatief, zoals het aangehaald werd in het artikel, verwekt bij ons een aantal opmerkingen :

1. Wie « academie » zegt, zegt gelijkvormigheid, vast gelegde regels. Dit is mogelijk voor een geschreven taal met grote kennisgeving : De taalunie heeft een grote inspanning met succes geleverd voor het Vlaams, het Limburgs, het Hollands, enz., die gewijzigde vormen zijn van het Algemeen Nederlands. Maar welke betekenis geef je een dialect, per definitie niet geschreven, met de verschillen die gekend zijn van de ene uithoek van de Westhoek naar de andere ? Welk « Vlaemsch » of « Vlaamsche » zal de overhand behouden ? Het Vlaams uit Bray-Duinen of dat van Belle ? Of zou er een algemene samenvatting moeten gemaakt worden ?...Dat gesproken zal worden door wie ? Diepgaand probleem : Hoe een spelling vastleggen van een ... dialect.

Zonder te beweren dat deze vragen noodzakelijk onoverkomelijk zijn, moet er toegegeven worden dat ze zwaar doorwegen !


2. De verdediging van het Vlaams maakt deel uit van het programma van Het STREEK VERBOND VLAANDEREN-ARTESIË-HENEGOUWEN. Dit programma herneemt de stellingen van het manifest van de Vlamingen uit Frankrijk, mede ondertekend in1982 door het geheel van Vlaamse verenigingen in Frankrijk. « Het onderwijs van de volkse Vlaamse taal... in een aangepast pedagogisch kader », in kleuter en lager onderwijs wordt aanbevolen, (Dit wil zeggen onder mondelinge vorm van verhalen, liedjes, toneelstukken, gedichten, enz.), met een vlugge of gelijklopende overgang naar het geschreven Nederlands. De oprichting van een « academie » moet werken naar deze vorm van onderwijs.


3. Het STREEK VERBOND VLAANDEREN-ARTESIË-HENEGOUWEN is tegen elke verklaring die het Nederlands afschildert als een vreemde taal. Dat deze bevestiging voortvloeit uit de Parijse overheid is een punt, maar dat deze gedachtegang overgenomen wordt door enkele Vlamingen is onverstaanbaar en houdt het taalkundig getto in stand met gevolgen voor de economie op de grenzen van de staat. En dit, vandaag, waar de Europese constructie al zijn grenzen relativeert. De « schreve » is geen eeuwig durend ijzeren gordijn ! Zou men willen dat het Engels de enige taal is om ons open te stellen naar het noorden, zoals de senator Jacques Legendre aanklaagde in zijn laatste verslag over het onderwijs van de levende talen in Frankrijk.


4. Het STREEK VERBOND VLAANDEREN-ARTESIË-HENEGOUWEN verdedigt een open politiek inzake cultuur en economie met aandacht voor het prioritaire onderwijs van de Nederlandse taal, dit heeft het gemeentebestuur van BELLE goed verstaan. Het Nederlands, De literaire vorm van onze Vlaamse streektaal, is OOK een streektaal en onze HISTORISCHE taal. Het is de enige taal die ons toegang kan geven tot onze eigen geschiedenis, dat ook onderwezen moet worden in onze instellingen. De geschriften van de grote auteurs uit de Westhoek, Michiel De Swaen, Andries Steven, Pieter Datheen (die een vertaling uitgegeven heeft van psalmen die nog gebruikt worden in Nederland), of zelfs nog hedendaagsere auteurs (JB Van Grevelinghe), de tonnen ongebruikte archieven, De catechismussen, de toponymie, enz, dit alles is in het Nederlands van die tijd, met eigen uitzonderlijke vervormingen en schrijfwijzen, maar toch Nederlands, zelfs al noemden ze het « Vlaams » !


5. Het is evident dat de overeenkomst tussen het « Vlaemsch » en het Nederlands moet hersteld worden. De verrijking zal wederzijds zijn ! Het is de aanvulling tussen de gemeenschap taal en de taal van de communicatie... men moet het Nederlands in eer herstellen als historische taal van de streek en het volk niet in een doodlopend straatje leiden naar het anti-Nederlands. De vrijwillige Vlaamse schrijfwijze komt in zekere mate geloofwaardig over (?) en tegelijk maar gedeeltelijk (!) verschillend van het Nederlands: vb.: « Akademie » in het Nederlands « academie », waarom « nuuze » en niet « nuze ». Waarom « tale » en niet « taal », zijn enkele tegenstellingen in de titel van de academie die ons verbazen. Gaat het hier over onwetendheid of over een nieuwe vorm van « sektarisme » tegen de Nederlandse taal?


6. Hoe moeten we, eindelijk, toegang verlenen aan de niet Vlaamstaligen, die steeds talrijker worden, tot de Vlaamse cultuur ? Langs het klein deurtje van « Nuuze Vlaamsche Tale » ? Om te communiceren in een beperkt groepje, en wie anders nog ? Om enkele reeds vertaalde teksten te lezen, maar welke andere grote teksten? En om wat onder woorden te brengen ? Wij hebben het voordeel om een taal te spreken die gesproken wordt door 22 miljoen bekwame buren, die kranten bezitten, radio, televisie, universiteiten, onderwijzers, enz., een taal die ongelooflijke voordelen bied op vlak van werk en economische uitwisselingen, of voor het leren van Engels en Duits. Het Nederlands, voertaal, is de taal van onze cultuur en een essentiële troef voor de ontwikkeling van onze toekomst op economisch-, toeristisch vlak, enz. . De Belgische Vlamingen hebben dit goed begrepen, na een zelfde poging zoals wij voorstellen, geslaagd in het redden EN van hun brede communicatie taal (Nederlands) EN van hun nog steeds levende dialecten!


Het STREEK VERBOND VLAANDEREN-ARTESIË-HENEGOUWENklaagt tegelijk aan :

- de discriminatie gemaakt door de Franse staat tegenover de Vlamingen met schending van de identiteit van de Vlamingen uit Frankrijk.

- Het kouwelijk terugtrekken naar het hexagone die de kloof met het Nederlands groot houdt en onvoldoende inspanning levert voor de bevordering ervan.


De staat heeft een plichtsherstel tegenover de historische taal waarvan het Nederlands deel uit maakt. Deze plicht moet groeien uit de vrije wil, die vandaag nog niet bestaat, maar die door ons kan bekomen worden. Dit door samengaande acties, hier, in onze streek, de Franse-Nederlanden."Bron : http://www.streek-verbond.org/70-Breves/courriel1.htm

De regionalisten, de Vlaamse Overheid en de Taalunie, zelfde strijd ?

Waarom deze convergentie (over dit onderwerp) ?
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Handwerpen vr okt 17, 2008 2:26 pm

Goed gesproken! Ik ben wel onder de indruk van de organisatie en het verbond.

In mjn ogen klopt het wel dat de taalunie,regionalisten en de vlaamse overheid hetzelfde doel hebben.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Handwerpen vr okt 17, 2008 2:39 pm

Nederlands is inderdaad wel de litteraire vorm van het het vlaams, brabants,...

Men nam in feite de vorm over aan het begin van de 16de eeuw. Door het regelmatig bijeen komen van de theatergezelschappen uit de verschillende streken werd de Brabantse schrijfvorm gekozen met AE,... en convergeerden de verschillende dialecten naar elkaar.
Vanaf Anna Bijns van Antwerpen hanteert men nog maar één schrijfwijze en verlaat men de geschreven dialecten en het idee van men schrijft zoals men spreekt, men noemt dit nieuw nederlands. Deze schrijfwijze is altijd zo gebleven. Zelfs in het jonge België schreef men nog met AE en ook in Holland was dit lang in omloop


Laatst aangepast door Handwerpen op vr okt 17, 2008 9:23 pm; in totaal 1 keer bewerkt

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Handwerpen vr okt 17, 2008 4:06 pm

We moeten wel toegeven dat in de Nederlanden niemand spreekt zoals men schrijft. Maar indien je ook de standaard kent heb je meer woordenschat en kun je het op een andere manier zeggen, genuanceerder of met minder lokale dialectkenmerken en ben je altijd verstaanbaar. En indien ze je niet begrijpen ,vragen ze het te herhalen en dan zeg je het gewoon anders.

Hetzelfde probleem bestaat ook in Duitsland . Zo is er het gebrabbel van Berlijn dat totaal niet meer op standaardduits lijkt en moeilijk te verstaan is. De thuringers en zo vragen dan om het te herhalen en dan zeggen de Berlijners het in standaardduits.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Bissezeele vr dec 05, 2008 1:39 pm

Op de website van "Riposte laïque" heb ik een heel interessant artikel gelezen over de zaak van de middelbaar school Michel de Swaen (Duinkerke).


Het is de standpunt van Pierre Baracca over die zaak en het gedrag van de Streek Verbond in die zaak...

NB : het is natuurlijk een zeer militant standpunt (ze promoten het niet-religieus karakter van de samenleving, ze steunen een gecentraliseerde staat, ze zijn van de linkse vleugel van de socialistische partij of communisten). De auteur probeert neutraal te zijn maar na de lezing van dit artikel denkt zeker iemand die niet goed de situatie in F-VL kent dat Frans-Vlaams gevoel = extreem rechts.

Jammer.

Sorry voor onze vrienden die geen Frans lezen...

Bron : http://www.ripostelaique.com/Appronfondir-le-debat-avec-les.html
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty De verwoesting van het hof van Ghestem in Boesbeke

Bericht  Bissezeele ma sep 20, 2010 11:59 am

Openbrief van het Streek Verbond aan Jean-Pierre BRAND, burgemeester van Boesbeke...

Régis De Mol schreef:
Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen 100915090214970736756243
Monsieur le Maire,

Les associations culturelles flamandes qui œuvrent de manière désintéressée et non subventionnée pour la sauvegarde de l’identité régionale, sont consternées par l’incurie et l’inculture grave que vous avez manifestées en laissant détruire – pas très courageusement par ailleurs ! – le manoir Ghestem.

L’alibi de la création d’emplois est une vue à court terme, que dis-je, n’allant pas plus loin que le bout du nez. On ne brade pas un monument historique vieux de 5 siècles pour un médiocre intérêt électoral…qui de surcroit s’avèrera un mauvais calcul le jour venu ! Votre comportement sur ce dossier est tout simplement effarant !

Nous informons nos correspondants en Europe de cette attaque contre notre patrimoine régional.

Régis DE MOL
Président de l’Alliance Régionale Flandre Artois Hainaut
Bron : http://flandrepresse.info/?p=12438
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Bissezeele di sep 21, 2010 6:18 pm

Vertaling van de openbrief van het Streek Verbond aan Jean-Pierre BRAND, burgemeester van Boesbeke...

Régis De Mol schreef:
Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen 100921082709970736792221
Meneer de burgemeester,

De Vlaamse culturele verenigingen die onbaatzuchtig werken, zonder financiële steun, voor het behoud van de regionale identiteit, zijn verbijsterd door uw verwaarlozing en onwetendheid want u hebt verlaten vernietigen - ook niet erg dapper! - de hoeve van Ghestem.

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen 100915090214970736756243
Het voorwendsel van het scheppen van banen is een korte-termijn visie. Wij verkopen niet uit een historisch gebouw dat uit vijf eeuwen dateert aan een arme verkiezingsbelang... Uw gedrag op dit punt is gewoon ontstellend !

We informeren onze correspondenten in Europa over de aanval tegen ons regionale erfgoed.

Régis DE MOL
Voorzitter van het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen
Bron : http://flandrepresse.info/?p=12438
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen Empty Re: Het Streek Verbond Vlaanderen Artesië Henegouwen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum