Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

de zaak Aurore Martin

Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty de zaak Aurore Martin

Bericht  Bissezeele op za nov 03, 2012 6:16 pm

Vlaams-socialistische beweging schreef:
Frankrijk collaboreert met de Spaanse Inquisitie
donderdag 23 december 2010

Aurore Martin (31 jaar) is een jonge meid van Franse ‘nationaliteit’ maar met een Baskisch hart. Zij is lid en woordvoerster van ‘Batasuna’, een politieke partij die niet verboden is in het deel van Europa waar zij vandaan komt en waar ze ook woont: het deel van Baskenland dat binnen de Franse staatsgrenzen ligt.

de zaak Aurore Martin 12110302414514196110509724
Aurore Martin
Spanje vroeg haar uitlevering door middel van een Europees Uitleveringsbevel! Zij heeft mee opgestapt in manifestaties in Agurain (Salvatierra) en Iruñea (Pamplona) in Zuidelijk Baskenland maar in het proces worden ook betogingen in Baiona (Bayonne) en Uztaritze (Ustaritz) geciteerd terwijl die toegelaten waren! Omdat elke democraat zich hierbij bescheurt is Spanje maar meteen gaan roepen dat ze ‘van ETA!’ is. Dat lukt in Spanje altijd. Maar ditmaal lukte dat ook in de Zarko-Bruni-staat.

Het Hof van Cassatie in Parijs moest beslissen of er tot de uitlevering zou worden overgegaan. Maar er werd niet verwacht dat Parijs het Hof van Beroep Pau zou tegenspreken. In Iparralde (Noordelijk Baskenland) ontstond er meteen commotie omdat velen het onweer naderbij voelen komen.

Op 18 juni (2010) had de Spaanse Bloedraad al eens om de uitwijzing gevraagd maar toen weigerde Frankrijk wegens “gebrek aan motivatie”. Toen Aurore Martin in november werd opgeroepen naar Pau te komen werd ze daar al meteen gedurende korte tijd van haar vrijheid beroofd…

Er kwam protest vanuit onverwachte hoek: De ‘rode broeders’ van de ‘Parti Socialiste’ uit het departement Pirinio Atlantikoak/Pirenèus Atlantics (Pyrénées-Atlantiques). Zij noemden de beslissing tegen Martin “inacceptabel”. Ze verweten “de autoriteiten van een Europese Staat een persoon te vervolgen voor zaken die hun eigen autoriteiten niet eens als illegaal beschouwen”. Méér nog: “Eén van de ten laste gelegde feiten vond plaats in Frankrijk waar Batasuna haar activiteiten legaal uitoefent. Deze situatie is onaanvaardbaar omdat het een inmenging is in de Franse democratie tegen de vrijheid van meningsuiting”.

Op 15 december accepteerde Parijs in cassatie het Europees aanhoudings- en uitleveringsbevel tegen Aurore Martin. Zij zal nu binnen een periode van 10 dagen gearresteerd en uitgeleverd moeten worden aan de Spaanse beulen.

Deze beslissing van het Franse Sanhedrin betekent een belangrijke stap en een precedent omdat Frankrijk voor het eerst een Frans staatsburger uitlevert aan een andere staat en wel omwille van politieke activiteiten. Er kan nu in hoger beroep worden gegaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens maar dit werkt niet opschortend. (...)

Aurore Martin koos inmiddels voor de clandestiniteit.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Bissezeele op zo nov 04, 2012 7:12 pm

Ongelooflijke beelden: de mislukte arrestatie van Aurore Martin in Bayonne in juni 2011:

https://www.youtube.com/watch?v=NXu0HJRA_NU

de zaak Aurore Martin 12110408194414196110514965
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Bissezeele op zo nov 04, 2012 7:23 pm

Libération schreef:2 november 2012

Aurore Martin, vragen over een arrestatie
Donderdag in Frankrijk gearresteerd, werd de Baskische militante overgedragen aan de Spaanse autoriteiten en vastgehouden. Ze riskeert twaalf jaar gevangenis.

de zaak Aurore Martin 12110409500214196110515304
Aurore Martin in juni 2011 met Corsicaanse Nationalisten
Door LIBERATION.FR
"Ik maak me geen illusies, ik weet waar dat zal eindigen en hoe." Het was in maart 2011.
Omwille van een Europees aanhoudingsbevel, leefde de Franse Aurore Martin, lid van de radicale Baskische partij Batasuna, ondergedoken. Ze werd uiteindelijk gisteren gearresteerd in de Pyrénées-Atlantiques en overgedragen aan de Spaanse autoriteiten. De rechter heeft besloten haar onder hechtenis te plaatsen. Haar arrestatie lokt levendige politieke reacties uit in Frankrijk, zowel langs de rechterzijde als lang de linkerzijde.

Wie is Aurore Martin en wat neemt men haar kwalijk?

Aurore Martin is een Française van 33 jaar, lid van de radicale Baskische partij Batasuna. In Frankrijk is deze partij niet verboden. Ze is dit wel in Spanje waar ze sedert 2003 beschouwd wordt als een terroristische organisatie omwille van de vermeende banden met de Baskische separatistische groep ETA.

Sedert 13 oktober 2010, nadat alle mogelijke juridische middelen werden uitgeprobeerd, werd Aurore Martin door Madrid onder Europees aanhoudingsmandaat geplaatst omwille van "haar deelname aan een terroristische organisatie", te weten haar aanwezigheid op openbare vergaderingen van Batasuna in 2006 en 2007 in Spanje. Ze riskeert een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Was deze arrestatie voorspelbaar?

Aurore Martin wist dat ze gezocht werd. In een interview met AFP in juli 2011, zei de activiste dat ze zich "geen illusies maakte over haar arrestatie". "Ik zoek geen spectaculaire arrestatie, ik wil alleen dat op het moment dat ik gearresteerd zal worden, dat het geweten is."
Ze kon toen ternauwernood aan de politie ontsnappen, haar aanhangers hadden een bizarre poging tot arrestatie in Bayonne weten te dwarsbomen.

Het is de eerste keer dat een Franse onderdaan aan Spanje wordt uitgeleverd voor feiten in verband met de Baskische zaak.

de zaak Aurore Martin 12110408303814196110515008
de arrestatie van Aurore Martin donderdag 1 november 2012
Waarom nu?

Haar arrestatie kadert binnen een speciale context, na het interview maandag van Manuel Valls in het Spaanse dagblad El Pais. De minister van binnenlandse zaken verzekert dat Frankrijk "met vastberadenheid" zal doorgaan met zijn strijd tegen de ETA zolang deze de wapens niet heeft neergelegd.

Zondag zijn overigens twee vermoedelijke ETA-militanten gearresteerd in Mâcon, waaronder Izaskun Lesaka Argüelles, een van de belangrijke figuren van de separatistische Baskische groep. Herinneren we eraan dat de ETA op 20 oktober 2011 definitief afstand deed van het gebruik van geweld maar weigerde te ontwapenen en zich te ontbinden zoals Frankrijk en Spanje eisten.


Wat heeft de Spaanse justitie beslist?

In een communicatie aan Libération heeft de advocate van Aurore Martin, Amaika Rekarte, verklaard dat haar cliënt deze morgen om 10 uur werd voorgeleid voor de nationale rechtbank (de hoogste Spaanse strafrechtelijke instantie, nvdr). "De procureur heeft haar opsluiting gevraagd. Er zijn drie mogelijkheden: opsluiting, vrijlating met of zonder borgtocht."

Op het einde van de ochtend besloot de rechter haar onder gevangenschap te plaatsen, haar beschuldigend van de "misdaad van het behoren tot een terroristische organisatie". Volgens de krant Sud Ouest, werd Aurore Martin gevangen gezet zonder de mogelijkheid op vrijlating op borgtocht.
De activiste, die zich alleen in haar voertuig had bevonden, werd gisteren rond 16 uur door de rijkswacht gearresteerd tijdens een "toevallige" wegcontrole te Mauléon, volgens de rijkswacht en het parket van Bayonne.

Hoe reageerde Batasuna?

Tijdens een persconferentie deze morgen op het hoofdkwartier van Batasuna te Bayonne heeft een van de verantwoordelijken Jean-François Lefort, het "toevallig" karakter van de wegcontrole, die de arrestatie van de activiste mogelijk maakte, in twijfel getrokken. "We weerleggen de thesis van een toevallige controle: op het ogenblik dat Aurore Martin gearresteerd werd was er een belangrijk peloton van de rijkswacht op een andere plaats waar ze had kunnen voorbijkomen."

Hij merkte ook op dat het Europees aanhoudingsbevel niet was toegepast door de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. "Er was een stilzwijgende overeenkomst die Valls heeft verbroken, een stap is gezet," zei hij.

de zaak Aurore Martin 12110409433414196110515284
Manuel Valls, geboren in Spanje, is wel de Franse Minister van Binnenlandse zaken
Volgens Anita Lopepe, lid van de Baskische coalitie EH Bai, "plaatst Valls zich op een lijn met de Partido Popular, hij is eenvoudigweg de vervanger van Madrid in Parijs". Ze schat dat het aantal Frans Baskische activisten onder nog niet geactiveerd Europees Aanhoudingsbevel "8 tot 12" bedraagt.
"We eisen de stopzetting van elke vorm van repressie tegen alle Baskische militanten" voegde ze eraan toe. Ze was van mening dat "de manifestatie ten gunste van de Baskische gevangenen, sedert lange tijd vastgelegd op 10 november, vandaag aan belang zal winnen."

Welke zijn de politieke reacties ?

Gisteren heeft haar arrestatie consternatie veroorzaakt bij de verkozenen van Baskenland (van links en van rechts). Sommigen zien het gebaar van de Minister van Binnenlandse Zaken als weinig bevorderlijk voor de vrede.
"Wat (Claude)Guéant niet had durven doen, heeft de minister (van Binnenlandse Zaken van François Hollande, Manuel) Valls zonet gedaan. Schande!" verklaarde Olivier Dartigolles, woordvoerder van de PCF van de Pyrénées-Atlantiques verontwaardigd. "De regering Ayrault heeft een schandelijke bladzijde voor ons land geschreven." bekritiseert een raadslid van Pau, het "onaanvaardbaar en onwaardig" beoordelend dat een Franse onderdaan, "militante van een partij die toegelaten is in Frankrijk, uitgeleverd wordt voor feiten (…) die niet strafbaar zijn in ons land".

Kotte Ecenarro (PS), vice-voorzitter van de Algemene Raad van de Pyrénées-Atlantiques, betreurde een "groteske en onbegrijpelijke situatie midden in een vredesproces" terwijl de UMP-er Max Brisson er een "slecht teken voor de vrede" in zag. In een communiqué met de titel "Wat zoekt Manuel Valls?" heeft Europe Ecologie van Baskenland verklaard dat ze "geschokt was door de houding" van de minister "betreffende Baskenland en bezorgd is omwille van de praktijk van repressie die in het huidig klimaat niet te verrechtvaardigen is."
Het Comité voor de Verdediging van de Rechten van de Mens Baskenland heeft er van haar kant aan herinnerd dat "François Hollande zelf de jonge Aurore had gesteund toen hij kandidaat was."

http://www.liberation.fr/societe/2012/11/02/aurore-martin-questions-sur-une-arrestation_857699
Vertaling: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Bissezeele op zo dec 23, 2012 9:15 am

Libération schreef:zaterdag 22 december 2012

Na 50 dagen in een Spaanse gevangenis
Aurore Martin vrijgelaten!

de zaak Aurore Martin 12122310113014196110690058
Er is 15 000 euro borg betaald om haar vrij te laten (...)
http://www.liberation.fr/societe/2012/12/22/aurore-martin-liberee-en-fin-de-journee_869535
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Westvloaming op za jan 19, 2013 7:14 pm

FANTASTISCH NIEUWS ! Eind goed al goed; het recht heeft dan toch gezegevierd ! sunny

Westvloaming

Aantal berichten : 199
Registration date : 05-04-10

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Bissezeele op wo nov 06, 2013 7:38 am

Libération schreef:dinsdag 5 november 2013

De Baskische militante Emilie Martin, zus van Aurore,
weigert een convocatie van de Spaanse justitie

De Baskische militante Emilie Martin heeft niet gereageerd op een oproep dinsdag van de Spaanse antiterrorisme rechtbank, een jaar na de omstreden arrestatie, eveneens op verzoek van Madrid, van haar zus Aurore Martin.
"Ik zal niet naar de rechter gaan die de mensenrechten schendt" zei Emilie Martin, opgeroepen om 10.00 uur in Madrid door het Nationale Hof, gespecialiseerd in terrorismezaken.


de zaak Aurore Martin 13110509531314196111706829

Emilie Martin zei dat ze opgeroepen was voor "lidmaatschap van een terroristische organisatie, de financiering en het bepleiten van het terrorisme" in het kader van een onderzoek betreffende Herrira, een beweging die de gevangen leden van de Baskische separatistische organisatie ETA steunt.

Emilie Martin, 28, een van de woordvoerders van Herrira, verzekerde in een interview met AFP dat ze zich "volledig bewust was van de gevolgen van haar keuze". Mijn afwezigheid op het verhoor zal automatisch tot de uitvaardiging leiden van een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Madrid, en Frankrijk zal moeten beslissen of ze erop ingaat of niet" (...)

 
http://www.liberation.fr/monde/2013/11/05/la-militante-basque-emilie-martin-soeur-d-aurore-refuse-d-etre-entendue-par-la-justice-espagnole_944617
NB: Op de webstek 'Corsica infurmazione' kan men een video bekijken, gedraaid te Brussel, waarop Emilie Martin haar steunactie aan Baskische politieke gevangenen uiteenzet:

http://www.corsicainfurmazione.org/48653/corse-sulidarita-emilie-martin-citee-a-comparaitre-devant-la-audienca-nazional-de-madrid/2013/

herlezing: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de zaak Aurore Martin Empty Re: de zaak Aurore Martin

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum