Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Oproep vrijwilligers dialectproject Universiteit Gent

2 plaatsers

Ga naar beneden

Oproep vrijwilligers dialectproject Universiteit Gent Empty Oproep vrijwilligers dialectproject Universiteit Gent

Bericht  Stemmen uit het verleden do maa 26, 2015 1:21 pm

Beste gebruikers van dit forum,

De Universiteit Gent (en meer bepaald Het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD)) werkt momenteel aan een project om honderden oude dialectopnames te digitaliseren en te ontsluiten. Daar zitten ook een 100-tal authentieke Frans-Vlaamse opnames tussen. Wie interesse heeft om als vrijwilliger hieraan mee te werken, kan vrijblijvend contact opnemen met Pauline Van Daele (Pauline.vandaele@ugent.be). Alle info over het project lees je hieronder!

Het WVD is een woordenboekproject dat in 1972 aan de Universiteit van Gent werd opgestart en tot op de dag van vandaag nog steeds actief is. Het doel van het project is om de Vlaamse dialectwoordenschat te verzamelen, te bewaren en te documenteren. Daarvoor werden jarenlang vragenlijsten rondgestuurd, gegevens verwerkt en opnames gemaakt.

De grootste collectie van die opnames is de Verzameling dialectbanden van de Universiteit Gent uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Enkele Gentse dialectologen namen toen het initiatief om bandopnemingen (met spontane gesprekken) te maken voor elke plaats in Vlaanderen en verzamelden zo een collectie van 783 banden voor 550 plaatsen, vooral in Frans-, West- en Oost-Vlaanderen. Die getuigen niet alleen van honderden authentieke Vlaamse dialecten, maar hebben ook een belangrijke historische waarde door de thema’s die in de gesprekken aan bod komen. De banden bevatten namelijk de levensverhalen van honderden sprekers geboren omstreeks de eeuwwisseling van de 19de en de 20ste eeuw met unieke getuigenissen van Vlaamse IJslandvaarders, verhalen over de opkomst van fietsen, auto’s, elektriciteit en noem maar op.

Om al dat prachtige materiaal voorgoed te bewaren, werd de collectie het voorbije jaar gedigitaliseerd. Het is de bedoeling om ze binnenkort onder de naam ‘Stemmen uit het verleden’ voor iedereen toegankelijk te maken op een website. Om de fragmenten echter doorzoekbaar te maken (voor historici, heemkundigen, geïnteresseerden, enz.) wordt er van elk fragment ook een korte inhoud getypt.

De korte inhouden van de geluidsopnames worden vooral gemaakt door vrijwilligers met kennis van een dialect uit een bepaalde streek, wat uiteraard nodig is om de gesprekken op de banden voldoende te begrijpen. Vrijwilligers beluisteren de banden en typen een kleine samenvatting in een document dat wij hen opsturen.

Voor de regio Frans-Vlaanderen (en de Westhoek), zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die aan dit project willen meewerken. Meewerken kan van thuis uit (als u over een pc beschikt) of bij ons op de redactie en geheel op vrijwillige basis. Wie interesse heeft kan vrijblijvend een mailtje sturen naar pauline.vandaele@ugent.be!

Stemmen uit het verleden

Aantal berichten : 1
Registration date : 10-03-15

Terug naar boven Ga naar beneden

Oproep vrijwilligers dialectproject Universiteit Gent Empty Dialectloket

Bericht  Polder za okt 10, 2015 7:07 pm

De universiteit Gent is gestart met een nieuwe webstek "Dialectloket", een webstek over taalvariatie in het Nederlands. Ook het Frans-Vlaams komt aan bod.
http://www.dialectloket.be/
Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum