Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Geschiedenis boeken

+8
Linkadoor
Muis
daddie
stropke
Eversam
Polder
Stef
Bissezeele
12 plaatsers

Pagina 1 van 4 1, 2, 3, 4  Volgende

Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele ma apr 28, 2008 2:33 pm

E.H. Kossmann leverde met De Lage Landen 1780-1980 een compleet historisch overzicht van Nederland en België .

Hij behandelt de geschiedenis van de tweeling Nederland en België en probeert het lot van beide begrijpelijk te maken door ze met elkaar te vergelijken. De politieke feiten die het verhaal dragen, plaatst hij in de economische, culturele en sociale context waarin zij plaatsvonden. De Lage Landen 1780-1980 wordt algemeen beschouwd als een standaardwerk. Het eerste boek bevat het periode 1780-1914 van deze geschiedenis. Het tweede boek bevat het periode 1914-1980.

Ik heb die twee boeken in de FNAC Gent gekocht...4 jaar geleden. Het is nog steeds mogelijk met Internet.

Kijk naar : http://www.boekbesprekingen.nl/cgi-bin/boek.cgi?boek=603536


Laatst aangepast door Bissezele op vr jul 24, 2009 7:51 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele ma mei 05, 2008 6:51 am

Ik zoek boeken over de geschiedenis van Frans Vlaanderen in het Nederlands en/of de geschiedenis de Zuidelijke Nederlanden.

Ook over de tijdperken voor 1780 (17 Provincies, Spaanse Nederlanden...).

Kent iemand goede boeken ?
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Stef wo mei 07, 2008 3:57 pm

Via ebay volgend boek gekocht voor € 0.99 !

De Nederlanden in Frankrijk - beknopte encyclopedie van Jozef van Overstraeten.
Uitgegeven door de Vlaamse Toeristenbond in 1968.

Een volledige beschrijving van alle dorpen en steden met hun beknopte geschiedenis.
Stef
Stef

Aantal berichten : 635
Registration date : 05-03-08

http://community.webshots.com/user/stefvdd

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele wo mei 07, 2008 6:44 pm

Dank je, maar ik zoek een nieuw boek, te koop in de boekhandels...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele di jun 03, 2008 12:41 pm

Ik heb een heel interessant boek gevonden op de website van de Davidsfonds :

'Lodewijk XIV en de Lage Landen'.

Geschiedenis boeken Lodewijkkopie

Auteur :
Rooms Etienne

Prijs :
€ 24.95

Omschrijving :

De zuidelijke grens van ons land is enorm grillig. En dat hebben we hoofdzakelijk te danken aan de ambities en heerszucht van de Zonnekoning. Lodewijk XIV wilde steeds meer grondgebied inpalmen en had zijn zinnen gezet op de Spaanse Nederlanden. In de zeventiende eeuw volgde de ene oorlog na de andere tussen Fransen en de Spaanse Habsburgers. Met als inzet het grensgebied.

Op welke manier verdedigde de Spaans-Habsburgse monarchie hun grondgebied? Hoe gebeurde de organisatie van de troepen in de Zuidelijke Nederlanden? Hoe vaak werden soldaten vergoed en bevoorraad? Waar werden ze ingekwartierd als er niet gevochten werd? En wat waren de concrete gevolgen van de oorlogsvoering voor de burgerbevolking?

Een fascinerende en gedetailleerde oorlogs- en soldatengeschiedenis. Een uniek en deskundig onderzoek naar de sociale en economische gevolgen van de aanwezigheid van oorlogstroepen. Want zoals steeds in oorlogstijd was het gewone volk de pineut.

Prof. ETIENNE ROOMS is doctor in de moderne geschiedenis. Aan de Koninklijke Militaire School in Brussel doceert hij de vakken krijgsgeschiedenis tot en met de Tweede Wereldoorlog, historische kritiek en geschiedenis van de internationale relaties van 1815 tot heden.

Kijk naar : http://www.davidsfonds.be/publisher/edition/detail.phtml?id=845&&maxlines=6&orderby=name&id_editiontheme=17&name=lage%20landen
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele di jun 24, 2008 8:22 pm

Beschrijving van dit nieuwe boek gevonden op de website 'Archeonet'.

http://tijlv.studentenweb.org/mt/archives/2007/10/in_de_naam_van.html

In de naam van Vlaanderen. Een historie (8ste-21ste eeuw)


Deze week stelde het Davidsfonds zijn nieuwste historische publicatie voor. In het essay 'In de naam van Vlaanderen' volgt auteur Vic De Donder de weg en geschiedenis van Vlaanderen aan de hand van de naamgeving van het gebied. Hij stelde zich de vraag welke geografische, demografische, culturele en economische werkelijkheid de term 'Vlaanderen' dekte doorheen de tijd. Uit het nieuwe boek blijkt duidelijk dat Vlaanderen een dynamische, veranderlijke notie is...

In een Latijnse levensbeschrijving van de heilige Eligius uit het eerste kwart van de achtste eeuw duikt voor de eerste keer de vermelding 'in Flandris' op. Tussen die eerste vermelding en het Vlaanderen dat we nu kennen, liggen veertien eeuwen geschiedenis: een opeenvolging van uitbreidingen en verkleiningen, macht en armoede, annexeringen en ontvoogdingen. Een bizar en soms genadeloos steekspel tussen individuen, sociale groepen en staten.

Het Vlaanderen van de graaf uit 1007 was een piepklein leen van het Franse koninkrijk dat grotendeels ten westen van de Schelde lag. Met Brugge als hoofdstad reikte het tot in het Nederland en Frankrijk. Vlaanderen was tweetalig, homogeen katholiek en nagenoeg exclusief bewoond door autochtonen. Het Vlaanderen anno 2007 is een gemeenschap van het koninkrijk Belgie, heeft er stukken Brabant en Limburg bij gekregen, maar moet het stellen zonder Zeeuws- en Frans-Vlaanderen en reikt tot aan de Maas. Met Brussel als hoofdstad streeft het eentaligheid na. Vlaanderen is vrijzinning, christelijk en islamitisch en telt bijna tien procent allochtonen.

Vlaanderen heeft dus geen 'natuurlijke' grenzen zoals sommige historici beweerden. De naam 'Vlaming' verwijst evenmin naar een volksstam of etnie die naar deze streken is afgezakt, maar naar een allegaartje van Saksen en Friezen, na de grote invallen aangevuld met Franken, vermengd later met Spaans en Frans soldatenbloed, aangevuld met Brabanders en Limburgers en de jongste eeuw verrijkt met Italiaanse, Turkse en Marokkaanse genen. "In zoverre er een Vlaams volk bestaat, is het een amalgaam van allerlei volkeren," stelt De Donder.

Veel visies en overzichten gaan uit van een statisch begrip Vlaanderen - dat van vandaag - dat naar het verleden wordt getransponeerd. De Donder heeft echter geprobeerd de historie te vertellen van het gebied dat op dat moment Vlaanderen werd genoemd. Die geschiedenis loopt van de eerste vermelding in de achtste eeuw, over de opheffing van het graafschap in 1795, over de indeling in de departementen Lys en Escaut en over de oprichting van de provincies Oost- en West-Vlaanderen tot de instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

De thematiek van 'In de naam van Vlaanderen' is in de huidige politieke situatie natuurlijk brandend actueel. De boekvoorstelling werd dan ook opgeluisterd door Vlaams minister-president Kris Peeters en oud-minister Mark Eyskens. Ook De Donder is niet blind voor de politieke actualiteit. "Ooit moet Vlaanderen een plek worden waar alle burgers in samenspraak en met respect voor elkaars vrijheid een open samenleving opbouwen waarin iedereen een menswaardig leven leidt en zichzelf kan zijn," stelt hij. "Maar hoe en in welk staatsverband dat zal gebeuren, kan niemand voorspellen."

Vic De Donder (1939) studeerde wijsbegeerte aan de Gentse universiteit en was jarenlang als cultuurredacteur verbonden aan de dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij debuteerde als romanschrijver in 1984 en publiceerde eerder essays, reisgidsen en historische documentaires.

Praktisch: 'In de naam van Vlaanderen. Een historie (8ste-21ste eeuw)' is uitgegeven bij het Davidsfonds. Het boek telt 208 pagina's en kost 24,95 euro.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Polder za mei 09, 2009 8:57 pm

Deze maand verschijnt het nieuw boek van Eric Vanneufville: Histoire de Flandre
http://histoiresdunord.blogspot.com/2009/05/bientot-dans-vos-librairies.html
Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Le sang des Saint-Omer............

Bericht  Eversam zo mei 10, 2009 11:20 am

Le sang des Saint-Omer des croisades à la quenouille en Artois, Flandre, Normandie, Angleterre et dans les Etats Latins d'Orient

Geschiedenis boeken 090510011844598673632388


De Franse historicus Thomas Delvaux publiceerde in december 2007 zijn studie over het geslacht van Sint-Omaars en haar rol tijdens de kruistochten. Dit bijna 500 pagina's dikke werk, verscheen bij Ed. F. Paillart te Abbeville, positioneert voor het eerst de mede-stichter van de Tempelorde, Godfried van Sint-Omaars, binnen het burggrafelijk geslacht.
Door dit geschiedkundig werk krijgt Godfried eindelijk de plaats die hem toekomt in de stamboom van Sint-Omaars.

Journalist J. Hosten legde in 2006 als eerste een verband tussen de kruisvaarder Hugo van Sint-Omaars en de medestichter van de Tempelorde, Godfried van Sint-Omaars: "Bij het lezen van kruisvaarderskronieken stootte ik voortdurend op de naam Hugo van Sint-Omaars, die een belangrijke rol speelde aan de zijde van de eerste koning van Jeruzalem. Het leek me toen best mogelijk dat deze Hugo een familielid was van de mede-stichter van de Tempeliers (Bron: Hosten J., Tempeliers, pp. 15-21). Bewijzen kon ik echter niet voorleggen, maar zowel geografisch als chronologisch kon het kloppen. Ik heb me toen gericht tot de Bibliothèque Municipale van Saint-Omer voor meer informatie, zij brachten me in contact met historicus Thomas Delvaux. Hij was bezig met het hertekenen van de stamboom van dit geslacht." Thomas Delvaux bevestigde enerzijds dat Godfried deel uitmaakte van de burggrafelijke familie en anderzijds dat hij verwant was met kruisvaarder Hugo. "Meer dan een schriftelijke bevestiging kreeg ik niet", aldus J. Hosten, "het bleef wachten op de publicatie Delvaux' titanenwerk om de wetenschappelijke bewijzen te zien." In 'Le sang des Saint-Omer', hertekent de Franse historicus de stamboom van het geslacht. Hosten: "Dit werk is van groot belang voor de studie van de beginjaren van de tempelorde. Het geeft immers aan de Godfried van Sint-Omaars wel degelijk deel uitmaakte van de familie van burggraven van de gelijknamige stad. Alain Demurger, een belangrijk tempeliers-historicus, beweerde immers jarenlang het tegendeel". De studie van Delvaux toont bovendien aan dat de Saint-Omers een belangrijke rol speelden tijdens de kruistochten. Volgens Delvaux waren Godfried en Hugo broers van Willem I van Sint-Omaars (Delvaux, Saint-Omer, pp. 15-16 en 267) en dus oom van de latere Tempelridder Hosto van Sint-Omaars. De rol die de familie speelde bij het ontstaan en bij de groei van de orde is genoegzaam bekend.

Het werk van Thomas Delvaux heet voluit 'Le sang des Saint-Omer des croisades à la quenouille en Artois, Flandre, Normandie, Angleterre et dans les Etats Latins d'Orient' en telt 500 pagina's. Het werk kost 95 Euro, verzendingskosten ad 4,95 € niet inbegrepen, en is verkrijgbaar bij de auteur:

Thomas DELVAUX
19, résidence de la Mairie
62500 TATINGHEM

Meer informatie omtrent de Tempeliers vind je op : http://www.tempeliers.be/
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 74
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Net verschenen : "Histoire de Flandre, le point de vue flamand"

Bericht  Bissezeele za jun 06, 2009 12:24 pm

Geschiedenis boeken 090606022354440053814567


Aux Pays-Bas, les historiens ont intégré en partie, selon les territoires et les époques, l’histoire de la Flandre. Leurs collègues belges en ont fait de même. En France, la Flandre de France en tant que telle a fait l’objet de différentes études, surtout par des histoiriens francophones.

Il manquait à cet ensemble de travaux divers et non coordonnés une vision harmonisée, dépassant les clivages dans le temps et l’espace, et tenant compte des apports néerlandophones. faisant défaut également la vision ancrée localement plutôt que celle ordinairement déployée depuis Paris, Bruxelles ou Amsterdam et La Haye. Bref, la lacune c’était le “point de vue flamand”.

C’est dans cet esprit qu’a été conçu et réalisé le présent ouvrage qui s’appuie sur les racines de la Flandre médiévale en son entiereté, depuis l’Escaut jusqu’à la Scarpe, puis sur les modifications apportées par les princes et les monarques, depuis les Bourguignons jusqu’à la fin du XVIIIe siècle, et enfin par la probématique constituée par la division de la Flandre et la dispersion de la flamandité au sein d’Etats plus ou moins intéressés par l’existence reconnue du peuple de Flandre(s).

Historien, de Flandre de France mais connaisseur des Pays-Bas et de la langue néerlandaise, Eric Vanneufville a mené à bien depuis ses premières recherches doctorales il y a plus de trente ans, divers travaux en ce domaine. Il a rassemblé ses connaissances pour offrir au lecteur une histoire de Flandre(s) enfin abordée du point de vue Flamand.

En trois parties, huit chapitres et deux cents pages, cet ouvrage agrémenté de cartes et d’illustrations, se présente de façon pratique en format de livre de poche et pour un coût modique (10 €), adapté à une diffusion “grand public”. Il fait partie d’une collection d’histoires de régions et pays, éditée chez Yoran Embanner.


Bestellen :
http://www.alapage.com/-/Fiche/Livres/9782914855570/LIV/histoire-de-flandre-eric-vanneufville.htm?id=252741244291136&donnee_appel=GOOGL

Dit boek is zeker te koop bij RACINES in Kassel.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele vr jul 24, 2009 4:02 pm

Op de website van De Franse Nederlanden :

Geschiedenis boeken 090606022354440053814567

Protest tegen onterechte beeldvorming over Vlaanderen beheerst het nieuwe boek van de 'Noord-Franse' Neutral ('Frans-Vlaming' ndlr Wink ) historicus Eric Vanneufville. Hij zet zich af tegen een valse voorstelling van Vlaanderen en zijn geschiedenis. Op de omslag en in de inleiding verzet deze historicus zich tegen het ontbreken van “une vision globale et harmonisée, dépassant les clivages habituels et surtout tenant compte des apports néerlandophones”. Hij richt het verwijt aan Franstalige geschiedschrijvers, maar ook aan hun Noord-Nederlandse en Vlaamse collega’s, want zelfs laatstgenoemden zouden slechts ten dele de geschiedenis van Vlaanderen (het ene, ondeelbare Vlaanderen) hebben geïntegreerd in “hun” reconstructie van het nationale verleden.

Meer lezen : http://dfnlpbf.blogspot.com/
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele do aug 13, 2009 10:21 am

Geschiedenis boeken 090813122013440054245176


In De Franse Nederlanden :

Onze geschiedenisboeken hebben het graag over de Tachtigjarige Oorlog, de strijd die de Noordelijke Nederlanden naar hun soevereiniteit leidde, los van de Spaanse bevoogding. Het begin van deze oorlog wordt dan in 1568 geplaatst en hij liep af in 1648, met de Vrede van Westfalen. Deze visie is bij uitstek een Noord-Nederlands standpunt. Moderne en vooral buitenlandse historici spreken veel liever over de Opstand, de Opstand van de Nederlanden tegen Spanje. The Dutch Revolt is overigens de titel die Geoffrey Parker aan de nog altijd meest lezenswaardige monografie over dit onderwerp, meegaf. In deze benadering begint de Opstand vroeger, in de vroege jaren zestig van de 16de eeuw, én in de Zuidelijke Nederlanden. Het was precies in de Zuidelijke Nederlanden dat de oppositie tegen de religieuze politiek van de vorst het felst weerklonk en dat de reformatie hoe langer hoe meer mensen beroerde en stoutmoediger werd. In 1566 liep dit uit op de Beeldenstorm, werden geuzenmilities op de been gebracht en gingen steden als Valenciennes en Doornik over in protestantse handen. Landvoogdes Margaratha van Parma gevolgd de hertog van Alva maakten op een drastische manier komaf met deze “eerste opstand” en een grondige repressie kwam op gang.

Deze eerste opstand voltrok zich vooral in de Zuidelijke Nederlanden en het scherpst in de “zuidelijkste Nederlanden”. In La révolte des Gueux en Flandre, Artois et Hainaut: politique, religion et société au XVI siècle beschrijft de Franse historicus Alain Lottin dit gebeuren voor de zuidelijkste gebieden van de toenmalige Nederlanden. Als Lottin het hier heeft – zoals aangegeven in de titel van het boek – over Flandre, Artois et Hainaut, dan bedoelt hij eigenlijk de delen van deze gewesten die vandaag Frans grondgebied zijn, zeg maar de huidige departementen Nord en Pas-de-Calais. Voor Vlaanderen betekent dit concreet Frans-Vlaanderen.

De bijzonder boeiende gebeurtenissen tussen 1565 en 1569 worden chronologisch kader verteld. Waar hij kan, laat de auteur vooral de bronnen spreken, objectieve bronnen maar ook kronieken en brieven. Deze toegankelijke stijl en het weglaten van voetnoten geven aan dat de auteur zicht richt tot een heel breed lezerspubliek. Dat is bijzonder lovenswaardig, maar ook niet zonder gevaar. Het kritische oordeel van de historicus over wat bronnen meedelen, mocht iets nadrukkelijker aanwezig zijn.

Lottin is als geen ander vertrouwd met de kerk- en religieuze geschiedenis van het Franse Noorden in de Nieuwe Tijd. Maar het is bekend dat zijn belangstelling daarbij vooral uitgaat naar de katholieke hervorming van de late 16de en vooral de 17de eeuw, de contrareformatie. Uiteraard liet ook de voorgeschiedenis Lottin niet los. Hij begeleidde thesisstudenten die voor welbepaalde delen van het Noord-Franse gebied de troebelen van de 16de eeuw bestudeerden en sommige bevindingen weet hij in dit boek ten nutte te maken.

Bovendien is dit niet het eerste boek van Lottin over dit onderwerp. Eerder, in 1981, publiceerde hij met zijn Rijselse collega Solange Deyon over hetzelfde thema Les casseurs de l’été: l’iconoclasme dans le Nord de la France (Parijs : Hachette). Dit boek heeft een iets wetenschappelijker karakter. Zo is het chronologische verhaal meer compact en is er ruimte om enkele thematische vragen over deze periode uit te diepen. Het boek was een bijzonder groot succes en ondanks een tweede editie in 1986 sinds lang niet meer te verkrijgen. Het nieuwe boek komt nu in de plaats maar vervangt Les casseurs de l’été niet. Daarvoor is het te veel gericht op een algemeen publiek.

Tot slot. Dit boek is rijk geïllustreerd, en bevat achterin een bibliografische lijst, ook met verwijzing naar onuitgegeven bronnen en dissertaties. Nederlandstalige publicaties ontbreken meestal. Sad
(Ludo Vandamme)


Bron : http://dfnlpbf.blogspot.com/2007_11_21_archive.html

Dit boek is te koop in het bezoekerscentrum van Noordpene.
Nog een onmisbaar boek Wink
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele ma aug 31, 2009 8:17 pm

Bij de prestigieuze uitgeverij ECONOMICA :

Geschiedenis boeken 090831101840440054361531

Natuurlijk te koop in het bezoekercentrum 'Slag aan de Peene' (1677) te Noordpene...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  stropke di sep 01, 2009 8:21 am

Bissezele schreef:Ik zoek boeken over de geschiedenis van Frans Vlaanderen in het Nederlands en/of de geschiedenis de Zuidelijke Nederlanden.

Ook over de tijdperken voor 1780 (17 Provincies, Spaanse Nederlanden...).

Kent iemand goede boeken ?

Ik weet wel een heel interessante site over de geschiedenis van de Nederlanden o.a ook dat deel onder titel :Belgica.
http://users.telenet.be/kliekeboe.vlaanderen/blauw_leo.html
http://users.telenet.be/kliekeboe.vlaanderen/blauw_be.html

Naar ander historische boeken ben ik ook aant zoeken, maar 2e hands. Trouwens goeie tip over de Fnac. Kan moeilijk van de Limburg ff naar Gent rije, maar heb nog fam. daar, mijn broer. Dus ffkes belle en tis geregeld. Cool
stropke
stropke

Aantal berichten : 16
Woonplaats : Limburg
Registration date : 27-08-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty "Histoire de Flandre, le point de vue flamand"

Bericht  Bissezeele za okt 31, 2009 9:28 pm

Blog "De Franse Nederlanden" schreef:
:

Geschiedenis boeken 090606022354440053814567

Protest tegen onterechte beeldvorming over Vlaanderen beheerst het nieuwe boek van de 'Noord-Franse' Neutral ('Frans-Vlaming' ndlr Wink ) historicus Eric Vanneufville. Hij zet zich af tegen een valse voorstelling van Vlaanderen en zijn geschiedenis. Op de omslag en in de inleiding verzet deze historicus zich tegen het ontbreken van “une vision globale et harmonisée, dépassant les clivages habituels et surtout tenant compte des apports néerlandophones”. Hij richt het verwijt aan Franstalige geschiedschrijvers, maar ook aan hun Noord-Nederlandse en Vlaamse collega’s, want zelfs laatstgenoemden zouden slechts ten dele de geschiedenis van Vlaanderen (het ene, ondeelbare Vlaanderen) hebben geïntegreerd in “hun” reconstructie van het nationale verleden.

Meer lezen : http://dfnlpbf.blogspot.com/

Heb ik dit boek gisteren gekocht bij "Racines" in Kassel :

verdict : onontbeerlijk.

Bovendien antwoordt dit boek aan een verzoek : een klein dik boekje (350 pagina's) in het Frans, goedkoop (10 €), met een Vlaams standpunt op de geschiedenis van Vlaanderen (met een bijzondere aandacht op Frans-Vlaanderen), en leesbaar door iedereen.

"Nous en rêvions, Eric Vanneufville l'a fait !"

Geschiedenis boeken 091031095217440054757462


Geschiedenis boeken 091031095300440054757471

NB : Hij schrijft zelf van de actualiteit... en van de toekomst van de Frans-Vlaamse cultuur; hij is pessimistisch... Sad


Laatst aangepast door Bissezele op di nov 03, 2009 9:24 am; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele zo nov 01, 2009 10:03 am

Men moet dit boekje schenken aan alle jongeren van Frans-Vlaanderen ! pirat

Er is zeker een stichting ergens in Belgisch-Vlaanderen of Nederland... Wink
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  stropke ma nov 02, 2009 5:58 pm

Bissezele schreef:
Op de website van De Franse Nederlanden :

Geschiedenis boeken 090606022354440053814567

Protest tegen onterechte beeldvorming over Vlaanderen beheerst het nieuwe boek van de 'Noord-Franse' Neutral ('Frans-Vlaming' ndlr Wink ) historicus Eric Vanneufville. Hij zet zich af tegen een valse voorstelling van Vlaanderen en zijn geschiedenis. Op de omslag en in de inleiding verzet deze historicus zich tegen het ontbreken van “une vision globale et harmonisée, dépassant les clivages habituels et surtout tenant compte des apports néerlandophones”. Hij richt het verwijt aan Franstalige geschiedschrijvers, maar ook aan hun Noord-Nederlandse en Vlaamse collega’s, want zelfs laatstgenoemden zouden slechts ten dele de geschiedenis van Vlaanderen (het ene, ondeelbare Vlaanderen) hebben geïntegreerd in “hun” reconstructie van het nationale verleden.

Meer lezen : http://dfnlpbf.blogspot.com/

Is die ook int nederlands te krijgen of komt er een nedtalige uitgave van?
Lijkt me de moeite waard.
stropke
stropke

Aantal berichten : 16
Woonplaats : Limburg
Registration date : 27-08-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele ma nov 02, 2009 6:13 pm

Er is helaas geen Nederlandstalige uitgave.

Misschien is er zo'n project ?

Je moet contact opnemen met Eric Vanneufville...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty "L'histoire de Flandre " - Eric Vanneufville

Bericht  Bissezeele ma nov 16, 2009 7:08 pm

Op de webstek van het KFV (KFV-Mededelingen 2009 pagina 49) :

Historicus Eric Vanneufville, afkomstig uit het Frans-Vlaamse Belle (Bailleul), heeft al heel wat publicaties achter zijn naam staan, vooral wetenschappelijke studies. (...) In juni 2009 verscheen van hem Histoire deFlandre. Le point de vue flamand in een reeksover regionale geschiedenis bij de Bretoenseuitgeverij Yoran Embanner (www.yoran-emban-ner.com). Binnen de Franse geschiedschrijving is dit nieuwe boek van de bewuste Frans-Vlamingen Nederlandskundige historicus Vanneufville, die trouwens in Parijs werkt, in die zin apart dat het ook een beroep doet op Nederlandstalig bronnenmateriaal en een staatsgrenzenoverschrijdende visie huldigt. Vandaar de duidelijke ondertitel : het Vlaamse standpunt, dat zichafzet tegen een te staatsnationalistische geschiedschrijving maar op-teert voor één Vlaanderen, “une et indivisible”.

Geschiedenis boeken 090606022354440053814567

Het boek vertrekt vanuit het middeleeuwse Vlaanderen van de Schelde en de Scarpe tot de zee, behandelt de veranderingen van het territorium van de Bourgondiërs tot het einde van de 18e eeuw en ten slotte de problematiek van een Vlaanderen dat verdeeld is over verschillende staten, en dat alles vanuit een duidelijk volksnationalistisch standpunt. In 3 delen, acht hoofdstukken, 352 bladzijden met kaarten en illustraties, in een handig pocketformaat en voor een democratische prijs van nauwelijks 10 euro doet Vanneufville zijn verhaal, dat vooral bedoeld is voor een ruim publiek. Hij wilde lezer bewustmaken van de foute beeldvorming die over Vlaanderen bestaatin de traditionele geschiedschrijving, en als Frans-Vlaming, behorend tot dat “Vlaanderen in Frankrijk”, beklemtoont hij “une vision globale et harmonisée, dépassant les clivages habituels et surtout tenant compte des apports néerlandophones".

Dirk Verbeke

Bron : http://209.85.229.132/search?q=cache:uu1G3FfwZRUJ:www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFVbinnp_sept09.pdf
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Geschiedenis van Frans-Vlaanderen.

Bericht  daddie do nov 26, 2009 7:19 pm

In mijn bezit is het volgende boekje:,,In het land van Guido Gezelle".Het dateert uit 1913 en is geschreven door Henriette Kuyper,dochter van de Nederlandse minister-president A.Kuyper(1901-1905).Een hoofdstuk is gewijd aan Frans-Vlaanderen en heet:,,In het verloren land.

Zij verwijst naar het artikel van dominee J.D.Domela Nieuwenhuis Nijegaard(predikant te Gent):,,Grepen uit 't Geschied-en Volkenkudig leven van den Groot-Nederlandschen stam in Fransch-Vlaanderen."
Verder noemt ze In Rijssel de Vlaamse Beweging onderleiding van de rijke,vroom-Roomsche gebroeders Glorieux,94 Boulevard de Paris.

Als Vlaams voorman wordt ook genoemd Pastoor E.de Langhe te Ghyvelde.

daddie

Aantal berichten : 116
Registration date : 03-05-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty “De Leeuw van Vlaanderen” van Hendrik Conscience in het Frans

Bericht  Bissezeele vr dec 11, 2009 6:44 pm

Op de webstek van het KFV (KFV-Mededelingen 2008) :

DE LEEUW VAN VLAANDEREN IN FRANKRIJK

Geschiedenis boeken 091211085827440055038726

"De Bretoense uitgever Yoran Embanner waagde zich aan een nieuwe Franstalige uitgave van “De Leeuw van Vlaanderen” van Hendrik Conscience: Le Lion des Flandres, verschenen in januari 2008. Voor Bretagne is dat de zoveelste editie in Franse vertaling, en dat is opmerkelijk en ook verrassend, maar in een nawoord,specifiek gericht aan de Frans-Vlamingen, geeft de uitgever tekst en uitleg, en Frans-Vlaanderen blijkt daarbij een grote rol te hebben gespeeld. Eveneens opmerkelijk: de Frans-Vlaming Jacques Fermaut vertaalde het Woord vooraf, gericht aan de Franstaligen van Frankrijk en België, en geschreven door Jan Deloof, onze Vlaamse Bretagne-expert. Deloof plaatst de roman van Conscience in z’n historische en politieke context. Alleen al voor het Woord vooraf en het Woord achteraf verdient deze uitgave onze bijzondere aandacht. Een Nederlandstalige editie van deze Franstalige versie zou zelfs heel interessant zijn..."

Dirk Verbeke

13 € bij Racines in Kassel.


Bron (pagina 60) : http://209.85.229.132/search?q=cache:Nz9krejLf34J:www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFVmededelingen-Sept08.pdf&cd=4&hl=fr&ct=clnk&gl=ca
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele do jan 07, 2010 6:10 pm

Revue du Nord schreef:
Le mouvement flamand de France à la lumière de l'histoire culturelle

Auteur
MIHAIL Benoit (1) ;
Affiliation(s) de l'auteur
(1) Service historique de la police, 33, avenue de la Force Aérienne, 1040 Bruxelles, BELGIQUE

Résumé

Le sentiment régional flamand de France a surtout été étudié sous l'angle du mouvement flamand né en Belgique. En fait, son histoire s'inscrit directement dans celle du nationalisme français et de ses variantes régionales. L'essor du romantisme au début du XIXe siècle a mis à la mode l'étude des vieux terroirs et de leurs spécificités historiques ou artistiques. Dans le Nord, les sociétés d'érudition redécouvrent la richesse du passé flamand, et leur travail va nourrir un sentiment d'appartenance régionale qui gagne les élites, notamment industrielles et politiques. Au cours de la Troisième République, ce sentiment va contribuer à l'affirmation d'un nationalisme organiciste en rupture avec le modèle abstrait issu de la Révolution, mais néanmoins compatible avec les idéaux démocratiques, puisqu'il séduit des intellectuels de tout bord.

Revue du Nord

Editeur
Université Charles-de-Gaulle, Villeneuve d'Ascq, FRANCE

Bron : http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17355216

Geschiedenis boeken 100107071042440055203973

Geschiedenis boeken 100107071401440055203987
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Muis vr jan 08, 2010 6:20 pm

Kent iemand de reeks "Onbekend Frans-Vlaanderen", van Philippe Despriet?
Ik heb het thuis, en 't is heel goed. De vijfde boek is " De Franse Westhoek, Schatkamer van vlaamse kunst en cultuur".

Muis

Aantal berichten : 16
Woonplaats : Bergues
Registration date : 06-01-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty geschiedenisboeken

Bericht  daddie vr jan 08, 2010 6:40 pm

Ik ken de serie en heb er verschillende delen van,onder andere het deel over Kassel.Zeer de moeite waard.

Ik meen me te herinneren dat de reeks al twintig jaar oud is.

daddie

Aantal berichten : 116
Registration date : 03-05-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele za jan 09, 2010 2:54 pm

Geschiedenis boeken 100109035958440055215455

Hachette uitgeverij, 1978


Geschiedenis boeken 100109040016440055215458
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Bissezeele ma jan 18, 2010 3:40 pm

stropke schreef:
Geschiedenis boeken 090606022354440053814567

Is die ook int nederlands te krijgen of komt er een nedtalige uitgave van?
Lijkt me de moeite waard.
Goed nieuws : Volgens Cyriel Moeyaert is er een project van Nederlanstalige uitgave !! cheers
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Geschiedenis boeken Empty Re: Geschiedenis boeken

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 4 1, 2, 3, 4  Volgende

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum