Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen

Ga naar beneden

De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen Empty De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za jul 25, 2009 1:11 pm

Op de webstek taalunieversum.org :

Het niet-universitair onderwijs Nederlands in de grensgebieden
(Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Frans-Vlaanderen)

De vrije cursus Nederlands in Frans-Vlaanderen
L. Verbeke

Zo ontstond in 1948 in Waregem de eerste ontmoetinsgdag met Frans-Vlamingen die overwegend artistiek-litterair van inhoud was. Inderdaad, het was onze initiële bekommernis om door het organiseren van ontmoetingen met literatoren kunstenars uit Frans-Vlaanderen de verbroken culturele banden tussen Frans-Vlaanderen en Nederlandse taalgebied te herstellen. Dit gebeurde toen al in een Groot-Nederlands, maar ook Europese perspectief. Hierbij moet echter wel worden aangestipt : buiten en boven alle politiek. A. Desmedts heeft heerhaaldelijk benadrukt dat geen politiek annexionisme aan ons streven ten grondslag lag. We hadden alleen maar oog voor taal en cultuur en voor de mensen die daarvoor werkten. Zo werd op die eerste ontmoetings- of begroetingdagen onder eer gesproken over de Nederlandstalige Frans-Vlaamse letterkunde tussen de twee oorlogen. Maar het werd ons al gauw duidelijk dat die letterkunde de ondergang nabij was en dat iets gedaan moest worden om die tot nieuw leven te brengen. Daarom werd gedacht aan onder meer het oprichten van en tijdschrift, het opvoeren van Nederlands toneel en – en hier belanden wij van ons onderwerp – aan een organiseren van een of andere vorm van Nederlands onderwijs. Zo groeiden onze drie belangrijkste doelstellingen die een voor een worden geconcretiseerd en gerealiseerd, atijd in afspraak met of in samenwerking met Frans-Vlamingen.

(...)

Eén van onze eerste Frans-Vlaamse medewerkers, kannunik M. Deswarte, die als opvolger van R. Despicht toen een cursus Nederlands gaf aan de Rijselse katholieke universiteit stak al duidelijk na de cultuurdag van wal met een Nederlands leergang per brief. Later zou Deswarte een belangrijke rol spelen bij het oprichten van de vrije cursussen Nederlands van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Een gelukkig toeval was dat in datzelfde jaar (1948) aan de Rijselse Rijksuniversiteit de eerste officiële Nederlands leergang tot stand kwam in de vorm van een ruillectoraat met de Rijksuniversiteit Gent. A. van Elslander was de eerste docent en hij begon zijn cursus met zes studenten. Voor de rest was er toen in Frans-Vlaanderen geen enkele wettelijke mogelijkheid van tot het geven van onderwijs van het Nederlands of van de Vlaamse volkstaal. Wel startte ook in 1948 – misschien niet helemaal toevallig – de eerste Nederlands avondcursus in Rijsel onder de auspiciën van het Belgisch consulaat.

Meer lezen : http://taalunieversum.org/voorzetten/9071313395/88/
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen Empty Re: De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele zo jun 26, 2011 8:16 pm

Dirk van Assche - in het jaarboek 2000 van de Franse Nederlanden - schreef:
Het Nederlands in Noord-Frankrijk
Het huis is nog niet af


De geschiedenis van het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen 110626103942970738387266
Dirk van Assche
Dat er historische banden bestaan tussen Noord-Frankrijk en Vlaanderen is een feit. Bovendien wordt in de kasselrijen Cassel, Sint-Winoksbergen (Bergues), Belle (Bailleul) en Broekburg (Bourbourg) een West-Vlaams dialect gesproken, weliswaar door een voortdurend afnemend aantal mensen. Ook de economische welvaart van Vlaanderen oefent een aantrekkingskracht uit op deze Franse regio. Door dit alles zou men kunnen veronderstellen dat het Nederlands een stevige positie bekleedt in het officieel onderwijs in Noord-Frankrijk. De realiteit ziet er echter anders uit.

Voorgeschiedenis
De pogingen die in het verleden zijn ondernomen om de West-Vlaamse streektaal te onderwijzen, waren geen lang leven beschoren. Uitzondering vormt o.a. de privé-cursus ‘Vlaemsch’ die in de schoot van het Duinkerkse Reuzekoor georganiseerd wordt. (...)

volledig artikel op de webstek DBNL

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum