Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

4 plaatsers

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do apr 03, 2008 9:08 am

Met zetel in Waregem, werd het Komitee voor Frans Vlaanderen (KFV) in 1947 opgericht door André Demedts en Luc Verbeke. Het KFV is een particuliere vereniging van vrijwilligers, met een veelomvattende, bijzonder concrete werking voor en in Frans-Vlaanderen, al meer dan een halve eeuw lang. Het KFV besteedt sinds 49 jaar bijzondere aandacht aan het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen door de organisatie van meer dan 30 gratis-cursussen op verschillende plaatsen.

Website : http://www.kfv-fransvlaanderen.org/pages/cursussen.htm


Laatst aangepast door Bissezeele op di sep 10, 2013 10:26 am; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Stef do apr 10, 2008 7:19 pm

Een nieuwe wereld ontdekken…de wereld van 22.000.000 Nederlandstaligen

hier klikken om te lezen

Oeps dit onderwerp stond hier al gepost door Bissezeele Embarassed
Stef
Stef

Aantal berichten : 635
Registration date : 05-03-08

http://community.webshots.com/user/stefvdd

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele zo jun 14, 2009 6:54 pm

"EN FLANDRE", een film gedraaid in 2002 door het KFV.

HIER klikken om te zien de inleiding van de film.

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen En%20flandre%203
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele zo jul 12, 2009 12:03 pm

De video VHS "EN FLANDRE" van het KFV :

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12080104382714196110165955

Hebben jullie bemerkt de foto van het verdwenen verkeersbord "VOUS ETES EN FLANDRE" (langs de autosnelweg A25 naast Armentiers, richting Duinkerke) ?
...sinds 5 jaar verdwenen en nog geen nieuw verkeersbord scratch
Bizarre.Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:25 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma aug 10, 2009 7:34 pm

Op de Blog van Luc Verbeke :

Toespraak Francis Persyn

Namens de Frans-Vlaamse vrienden werd door Francis Persyn, toenmalig inspecteur voor het Nederlands in Frankrijk, het huldewoord voor Luc Verbeke uitgesproken.

(...)

De evenementen van mei 1968 hadden in Frankrijk veel veranderd.Ze hadden veel taboes teniet gedaan en dat was ook het geval in Frans-Vlaanderen. Van deze gunstige sfeer maakte Luc Verbeke gebruik om jonge Frans-Vlamingen te benaderen. Ik herinner mij nog heel goed zijn bezoek dat een diepe indruk op mij maakte. Dat gebeurde bij mij thuis en hij was vergezeld van Cyriel Moeyaert en Gijs van Ryckeghem. De inspanningen van Luc Verbeke werden beloond met de oprichting in de jaren zeventig van een aantal Frans-Vlaamse verenigingen waarvan enkele thans nog bestaan, b.v. de Michiel De Swaenkring, Menschen lyk Wyder, Radio Uylenspiegel.
De inbreng van Luc Verbeke in deze verenigingen is altijd belangrijk geweest.

De herleving van de Frans-Vlaamse zaak bereikte een hoogtepunt met de Vlaamse Volkshogescholen die vanaf 1977 tot 1980 in Hazebroek plaatsvonden en waarbij alle Frans-Vlaamse verenigingen probeerden hun krachten te bundelen om vooruit te gaan. Luc Verbeke heeft zich altijd ingespannen om de standpunten nader tot elkaar te brengen maar het doel werd slechts gedeeltelijk bereikt. In die tijd laaide onder de Frans-Vlamingen een nogal felle discussie op, tussen de voorstanders van het onderwijs van de Vlaamse streektaal en die van het onderwijs van het Nederlands. Door zijn duidelijke stellingname voor het onderwijs van het AN droeg Verbeke er in belangrijke mate toe bij de zaak op het goede spoor te brengen.


Meer lezen : http://blog.seniorennet.be/lucenmaria/archief.php?ID=447
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Toespraak van Camiel van Woerkum

Bericht  Bissezeele do okt 08, 2009 2:47 pm

Ontroerend, duidelijk, juist...de mooiste toespraak over de taalproblematiek in Frans-Vlaanderen !

60° Frans-Vlaamse cultuurdag van het KFV

(...)
"Zonder enige twijfel ligt het KFV aan de oorsprong van het onderwijs Nederlands in Noord-Frankrijk. Als nu eersteklassers van onze schoolcorresponderen, in het Frans, met eersteklassers van het college in het Frans-Vlaamse Belle (Bailleul) die schrijven in het Nederlands, dan komt dat omdat het KFV daarvoor de weg vrijgemaakt heeft. Het KFV verdient daarvoor ons grootsteapplaus! 60 jaar lang heeft het KFV de gemeenschapszin en de eigenwaarde van Frans-Vlaanderen ondersteund en gestimuleerd. En het moet gezegd, de Frans-Vlaamseregio heeft enorme vooruitgang geboekt. Landschappen en monumenten wordengerestaureerd. Er is belangstelling voor eigen cultuur. Er zijn Vlaamse feesten,overal leeuwenvlaggen, boeken over de streek, naambordjes in het Vlaams, muzieken producten van eigen bodem. Maar het Vlaamse elan is nog steeds nodig. Misschien in aangepaste vorm, maar het mag niet verslappen. Op het ogenblik is in Frans-Vlaanderen de positie van het Vlaams en van het Nederlands niet voor iedereen duidelijk. Mijn ervaring is dat Frans-Vlamingen het Vlaams zien als iets eigens, iets van henzelf. Maar tegelijkertijdbeseffen velen dat je met het Vlaams verder weinig kunt doen. Met het Nederlands kun je wel iets doen, maar dat wordt dan weer beschouwd als iets “buitenlands”. Ik geloof dat eenzelfde taaiheid nodig zal zijn om de mensen in Noord-Frankrijk ervan te overtuigen dat Vlaams en Nederlands twee facetten van dezelfde taal zijn. Het ene facet, de streektaal, weerspiegelt de binnenkant, het eigene. Het andere facet, de cultuurtaal, zorgt voor het contact naar buiten. Beide facetten zijnonontbeerlijk voor het voorbestaan van een taal.

Marguerite Yourcenar besefte hoe belangrijk de streektaal is voor de eigenwaardevan de bewoners. In haar boek Archieven van het Noorden vertelt ze dat Michel-Charles, haar grootvader, tijdens zijn inspectietochten, Vlaams sprak met deboeren. De boeren noemden Michel-Charles “een van hen”. Hij sprak immershun Vlaams. De streektaal drukt wederzijds respect uit. Taal is hier synoniem metgemeenschap en eigenwaarde. Tegelijkertijd schrijft Yourcenar dit verhaal in een cultuurtaal, zodat mensen buiten Frans-Vlaanderen het ook kunnen lezen. Die cultuurtaal is voor haar het Frans, maar als ze honderd meter noordelijk van de Mont-Noir was geboren, dan was dat waarschijnlijk het Nederlands geweest…

Ik herhaal, we zullen al onze taaiheid nodig hebben om mensen, overheden, instanties en verenigingen in Noord-Frankrijk duidelijk te maken dat Vlaams en Nederlands hetzelfde zijn, zoals Elzassisch en Duits hetzelfde zijn. Dat moet dekrachtige en unanieme boodschap zijn naar de Frans-Vlamingen. Zoals we zingen:“zonder Vlaams geen Vlaming meer”, kunnen we toevoegen: “zonder Nederlands geen Vlaams niet meer”. Moge het KFV nog vele jaren de “bloem” en de “pronk” zijn van Frans-Vlaanderen. Moge het mensen blijven inspireren. Mogen wij zo de goede geest, de bezieling, ende warmte overdragen aan de Frans-Vlamingen. Of zoals de Steenvoordse dichter Jean-Noël Ternynck zegt:“Maer vele menschen ook zouden willen Vlaming bluven De taele weere leeren van Leie tot de Zee. Nuuze hommel planten en nuuze strooie daken Leven in Vlaanderen, in Vlaanderen dat leeft!”
Camiel van Woerkum


Bron...et résumé en français : http://209.85.229.132/search?q=cache:Nz9krejLf34J:www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFVmededelingen-Sept08.pdf+fvlinhetnederlands&cd=84&hl=fr&ct=clnk&gl=fr
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Samenwerking KFV / Huis van het Nederlands

Bericht  Bissezeele zo nov 15, 2009 10:38 am

Op de webstek van het KFV (KFV-Mededelingen jaarnummer 2009, pagina 18) :

(...)
We noteerden voor het 50e KFV-cursusjaar een gevoelige achteruitgang van het aantal inschrijvingen in de Frans-Vlaamse Westhoek (van 207 naar 149), waar er door het KFV in 7 gemeenten cursussen Nederlands op verschillende niveaus werden georganiseerd terwijl het aantal inschrijvingen in het Rijselse (Rijsel zelf, en Halluin/Halewijn) duidelijk steeg (van 120 naar 160).
(...)
In de Frans-Vlaamse Westhoek (arrondissementen Hazebroek-Duinkerke) blijft het aantal inschrijvingen evenwel dalen, en ook dit jaar was het niet mogelijk om een cursus Nederlands op touw te zetten in Kassel (Cassel) wegens gebrek aan belangstelling. (...)

Op 19 juni 2008 werd een contract ondertekend tussen het KFV en het Huis van het Nederlands/La Maison du Néerlandais (MNL) in Belle (Bailleul) i.v.m. de overdracht van de KFV-cursussen Nederlands aan het MNL. (...) De overeenkomst geldt voor een periode van 3 jaar, en is elk jaar aanpasbaar, na evaluatie (...). De overgang KFV-MNL gebeurde niet zonder heel wat praktische moeilijkheden en talloze beslommeringen voor de KFV-secretaris.

Verschillende KFV-docenten haakten af. Voor enkele KFV-docenten was het niet meer mogelijk om les te geven omdat MNL om financiële redenen geen cursus kon opstarten indien niet de vereiste 12 inschrijvingen voor niveau 1 (of 10 voor de andere niveaus) gebeurd waren. Het inschrijvingsgeld van 120 euro voor het volgen van een cursus Nederlands, door MNL financieel noodzakelijk geacht om een cursus te kunnen organiseren, was ook een reden voor sommige geïnteresseerden om zich niet(meer) in te schrijven. Daarom besliste het Komitee voor Frans-Vlaanderen om 20 euro per inschrijving bij te passen, zodat het inschrijvingsgeld voor een cursist 100 euro per cursusjaar bedroeg. Binnen het buitenschoolse talenonderwijs in Noord-Frankrijk is een dergelijk bedrag trouwens bijzonder aanvaardbaar. De tijd dat de cursussen Nederlands, 50 jaar lang door het KFV georganiseerd, gratis waren of bijna gratis werd aldus verleden tijd.

Situatie eind september 2008, na de overname van de KFV-cursussen door MNL:
_ Ontslag van 11 docenten: Marc Houquet, Emmanuelle de Rivaz, Michel Gars, Jeanne Verhaeghe, Jacques Lava, Jean-François Saen, Raymond Kertokarijo, Anaïs Isebaert, Corina van Broekhoven, Dirk Verbeke, Annemie Letissier.
_ Een nieuwe docent: Régis Hoornaert (Rijsel, niveau 2).
_ Zeven docenten bleven: Denise Lemière, Cecile Duquesne, Yvon Doucy, Cassandra Delputte, Francine van Schouwburg, Didier Stien, Alain Delepeleire.
_ Aantal ingeschreven leerders bij MNL: 160 (tegenover 366 in 2007-2008, van wie er toen 231 ingeschreven waren bij MNL).

We dienen er evenwel rekening mee te houden dat er een cursus Nederlands werd gegeven in Rubroek en in Ekelsbeke (Esquelbecq) door Jeanne Verhaeghe m.m.v. de Frans-Vlaamse vereniging Yser Houck (...)

Besluit: de overname van de cursussen Nederlands van het KFV door MNL is niet zonder problemen geweest, en bij de evaluatie van het cursusjaar 2008-2009 heeft het KFV enkele pijnpunten aangewezen. We beschouwen dat cursusjaar als een overgangsjaar en hebben er vertrouwen in dat MNL kan instaan voor de continuïteit van de KFV-cursussen Nederlands. (...)

Dirk Verbeke

Meer lezen : http://209.85.229.132/search?q=cache:uu1G3FfwZRUJ:www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFVbinnp_sept09.pdf
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele vr dec 04, 2009 8:41 pm

Het KFV is beslissend een vereniging die de Frans-Vlaamse problematiek verstaat... Nog een verheugend artikel van de Waregemse vereniging:


"De herleving van het Vlaams in de Westhoek blijkt een feit te zijn. Er is gelukkig geen tegenstelling tussen de groeiende belangstelling voor het Nederlands als standaardtaal en die van het Vlaams in Frans-Vlaanderen.

De standaardtaal kan een ruggesteun zijn voor het behoud van de zo bedreigde streektaal die nog altijd van officiële kant niet erkend en bevorderd wordt (volksvertegenwoordiger Jean-Pierre Decool van Broekkerke hoopt toch stellig dat die erkenning binnenkort een feit zal zijn). De linguicide blijft ondertussen duren, maar de reactie bij velen is verheugend. (...)

We hopen dat die cursussen een aanloop zijn om ook kennis te maken met de Standaardtaal. Idea Want dat Algemeen Nederlands is altijd (in een enigszins gewestelijke vorm) de taal geweest van de talrijke officiële documenten en van de toneelopvoeringen in de rederijkerskamers. Getuigen o.m. Michiel de Swaen, Andries Steven en talrijke anderen in Frans-Vlaanderen. Dat neemt niet weg dat we de herleving van de zo bedreigde volkstaal toejuichen, nu b.v. ook Journal des Flandres elke week een meestal goed verzorgd Vlaams verhaal van een of andere Frans-Vlaming publiceert en ook het blad Yser Houck hetzelfde doet.

Yser Houck, het blad van de gelijknamige vereniging, heeft nu ook een Nederlandse (of moeten we zeggen Vlaamse) ondertitel gekregen: onder “Pour le patrimoine flamand” lezen we nu ook “Voor het Vlaamsch erfgoed”. De “Akademie voor nuuze Vlaamsche tale” hield onder leiding van Jan-Paul Couché op 7, 8 en 9 oktober in Kassel haar “1e Tale en Muuzyk Feestdagen” met op 8 oktober een “1e vergaeringe van de Rederykers” met een wedstrijd in “stikjes en gedichten in ’t vlaamsch”. De toegang was “zouer niet te betalen” (zouer = zonder)."

Cyriel Moeyaert

Meer lezen (KFV-Mededelingen 2005 p 29) : http://www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFVnr3_05_2006.pdf
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele zo jan 17, 2010 9:59 pm

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 100117105547440055267031

Bij gebrek aan financiële middelen verdwenen vanaf 2008 de driemaandelijkse KFV-Mededelingen. Ze worden opgevolgd door een jaarboek met dezelfde titel en hetzelfde doel: “ruime informatie bieden over Frans-Vlaanderen, met bijzondere aandacht voor de KFV-werking”.

de oude nummers : http://www.kfv-fransvlaanderen.org/pages/mededel.htm


Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:16 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma jan 18, 2010 3:17 pm

.


Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:17 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty zondag 26 sept: 63e Frans-Vlaamse Cultuurdag van het KFV in Belle

Bericht  Bissezeele zo sep 12, 2010 10:35 am

Dirk Verbeke schreef:
63e Frans-Vlaamse Cultuurdag van het KFV

2e Dag van het Nederlands

zondag 26 sept. 2010 om 15 u stadhuis Belle

PROGRAMMA

Welkom door Guido Carron, ereburgemeester van Waregem, namens de Raad van Bestuur van vzw KFV-Mededelingen.

Uitreiking van de prijzen van de 45e Taalprijsvraag Nederlands van het KFV en van de Prijs van Nieuwpoort aan de laureaat na het jury.

Verslag door Dirk Verbeke, secretaris/hoofdred. van de KFV-Mededelingen.

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 100312041944970735614329

Toekenning van de 11e Vital Celenprijs aan PASCAL HEVERAET

- inleiding door Johan Strobbe, historicus, lid van de Raad van Bestuur van vzw KFV-Mededelingen

- laudatio door Bernard Delvoye, docent Nederlands


- uitreiking van de prijs door Jan Vital Maas, kleinzoon van prof. Celen


Slotwoord door Michel Gilloen, burgemeester van Belle.


Muzikale intermezzi door het Rococo Rijsel Trio (William Schotte, Gérald Ryckeboer, Gabriël Lenoir).

Receptie, aangeboden door de stad Belle.

Tentoonstelling Douce Flandre: Yvon Le Roy - schilderijen.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Frans-Vlaamse cultuurdag van het KFV

Bericht  Bissezeele di sep 14, 2010 1:11 pm

Vandaag in mijn brievenbus...de mooie uitnodiging van het KFV (met gegaufreerd papier)...

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 100914030802970736748142


Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:14 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Frans-Vlaamse cultuurdag van het KFV

Bericht  Bissezeele di sep 14, 2010 8:02 pm

.


Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:18 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty 26 september 2010 : Frans-Vlaamse cultuurdag & dag van het Nederlands

Bericht  Bissezeele wo sep 15, 2010 7:33 pm

Ons Erfdeel schreef:
Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 100916115844970736759237
Op 26 september houdt het Komitee voor Frans-Vlaanderen zijn 63e Frans-Vlaamse Cultuurdag. Dit jaar heeft deze academische zitting plaats in het stadhuis van Belle (Bailleul). Deze bijeenkomst geeft telkens ook een feestelijk tintje aan de start van het nieuwe cursusjaar, het 53e al voor het KFV. Vandaag worden deze cursussen georganiseerd samen met het Huis van het Nederlands in Belle en de Frans-Vlaamse vereniging Yser Houck uit Volkerinkhove. In 2009-2010 waren er ongeveer 300 leerlingen (...)
.
Volledig artikel : http://dfnlpbfblog.onserfdeel.be/post/2010/09/14/63e-Frans-Vlaamse-Cultuurdag-van-het-Komitee-voor-Frans-Vlaanderen.aspx
Het programma op Internet (pdf versie) : http://www.onserfdeel.be/pdf/KFV-%20uitnodiging.pdf
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Jaarnummer KFV-Mededelingen 2010, 38e Jaargang

Bericht  Bissezeele ma sep 27, 2010 7:16 am

Luc Verbeke - op zijn blog - schreef:
Naar aanleiding van de 63e Frans-Vlaamse Cultuurdag, die dit jaar plaats vond inBelle, op zondag 26 september 2010, in het stadhuis, verscheen het Jaarnummer 2010 van de vzw-KFV-Mededelingen 38e Jaargang.*

Het nummer omvat de volgende rubrieken:
- Uit en over Frans-Vlaanderen.
- Gastauteurs
- Frans-Vlaanderen dag na dag
- Ons oud Vlaams
- 46e Taalprijsvraag
- Wij gedenken
- Steunfonds
- Dank en oproep tot steun.


Volledig artikel : http://blog.seniorennet.be/lucenmaria/
* Het inhoud van het jaarboek is volledig online (!) :
http://www.kfv-fransvlaanderen.org/data/KFV2010WEB.pdfLaatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:19 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di sep 28, 2010 6:56 pm

Op de blog van luc Verbeke vindt u een fotoreportage over de Frans-Vlaamse cultuurdag & de dag van het Nederlands (in Belle, zondag 26 september)...

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 100928085357970736836299
Onze vriend Damien Sergeant
grote winnaar van de Taalprijsvraag

http://blog.seniorennet.be/lucenmaria/

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele wo sep 29, 2010 7:53 pm

L'Indicateur des Flandres schreef:Woensdag 29 september 2010

45ème concours de langue néerlandaise du KFV
De nombreux prix décernés
Dit artikel op de webstek van l'Indicateur des Flandres :
http://www.lindicateurdesflandres.fr/actualite/Bailleul/Bailleul/2010/09/29/de-nombreux-prix-decernes.shtml


Laatst aangepast door Bissezeele op wo aug 01, 2012 2:21 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za okt 02, 2010 12:16 pm

la voix du nord van Hazebroek schreef:
Bailleul et La Flandre

Damien Sergeant lauréat du concours de rédaction en néerlandais
vendredi 01.10.2010

(...) Le concours de langue néerlandaise a rassemblé cette année soixante-quatorze participants, dont vingt écoliers. Parmi les adultes, le jury a choisi un lauréat, ainsi qu'un gagnant hors catégorie, et a remis quinze prix d'honneur.

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 101002021719970736855573
Damien Sergeant
Le lauréat du concours est Damien Sergeant, d'Audruicq. Il a suivi, d'une part, les cours de néerlandais du KFV avec Denise Lemière pour professeure d'autre part, ceux de la Maison du néerlandais de Bailleul. Le texte De Nekker Van De Stawaert (Le Diable des eaux) est un récit qui se déroule au Moyen-Âge, à Audruicq, dont le canal (Stawaert) reliait la place du marché aux watergangs de toute la région, Mais un géant des eaux terrorisait la ville... Damien Sergeant a rendu hommage à Denise Lemière en interprétant, en flamand et a capella, La Montagne de Jean Ferrat, suscitant beaucoup d'émotion. (...)
Volledig artikel : http://www.lavoixdunord.fr/Locales/Hazebrouck/actualite/Autour_de_Hazebrouck/Bailleul_et_La_Flandre/2010/10/01/article_damien-sergeant-laureat-du-concours-de-r.shtml


Laatst aangepast door Bissezeele op do aug 16, 2012 9:25 am; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma okt 04, 2010 6:59 pm

Fotoreportage van de 63e Frans-Vlaamse Cultuurdag van het KFV (Belle, 26 september) :

http://stad.waro-waregem.be/#359.0
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di okt 05, 2010 1:03 pm

De Stichting Ons Erfdeel schreef:
KFV-Mededelingen 2010 zijn verschenen

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Mini_101005025803970736872569
Het artikel : http://dfnlpbfblog.onserfdeel.be/post/2010/10/04/KFV-Mededelingen-2010-zijn-verschenen.aspx
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty 64e Frans-Vlaamse Cultuurdag in Waregem

Bericht  Bissezeele do sep 22, 2011 7:26 pm

Ons Erfdeel schreef:
Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 110923102238970738784106
Zondag 25 september as. heeft in het Cultuurcentrum De Schakel in Waregem de 64e Frans-Vlaamse Cultuurdag plaats. Deze Cultuurdag wordt georganiseerd door het Komitee voor Frans-Vlaanderen, dat al meer dan vijftig jaar lang in Frans-Vlaanderen lessen Nederlands aanbiedt en op verschillende plaatsen meer dan 30 gratis-cursussen organiseert. (...)
volledig artikel
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele vr aug 31, 2012 5:58 pm

het KFV schreef:
DAG VAN HET NEDERLANDS
BELLE, zaterdag 8 september 2012

10 u.-12 u. : Huis van het Nederlands, Ieperstraat 37
open deur

14 u. : Museum Benoît-De-Puydt - binnentuin, Museumstraat 24
Lennaert en de Bonski’s” : een spetterend muzikaal optreden
voor wie Nederlands leert

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12081511101114196110214810

Juryverslag 47e Taalprijsvraag Nederlands van het KFV en prijsuitreiking

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za sep 08, 2012 7:01 pm

Dag van het Nederlands in Belle: mijn kleine fotoreportage...

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090809070314196110296519
Muzikaal optreden van Lennaert en de Bonski’s... "Wij gebruiken soms dialectewoorden want niemand spreekt altijd het Standaardnederlands"... On a entendu des rires très bruyants dans le fond du jardin du côté des responsables d'un centre de langues bien connu...

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090810132914196110296694
Sandrine Demange-Delobel et Dirk Verbeke donnent de leur personne!


Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090810184314196110296708
Een laureaat van de taalprijs. Zijn tekst? "de vrouwen van Frans-Vlaanderen"!


Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090809092814196110296534
de jongste deelnemer aan de taalprijs van het KFV?


Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090810161514196110296701
"Frédéric Devos est venu présenter son livre,
car bien sûr nous soutenons aussi le flamand"Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090910264314196110297501


Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12090809105014196110296547
2 bekende liefhebbers van Frans-Vlaanderen en 3 dames van het huis van het Nederlands


Laatst aangepast door Bissezeele op do sep 13, 2012 6:53 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele wo sep 12, 2012 7:07 pm

la voix du nord van Hazebroek schreef:
La bonne pratique du néerlandais primée
Publié le 12/09/2012
La Journée du néerlandais s'est déroulée samedi dans le jardin du musée Benoît-De-Puydt.
À l'initiative de la Maison du néerlandais, du Comité pour la Flandre française et de l'association Yser Houck, cette manifestation avait pour but de « sensibiliser les gens à la pratique du néerlandais ainsi que de récompenser ceux qui ont travaillé pour mettre cette langue en valeur », explique Sandrine Demange, directrice de la Maison du néerlandais.

Cet événement a également permis de « mettre sous le feu des projecteurs le superbe cadre du jardin du musée et le musée lui-même », souligne Hedwig Van Hemel, directrice [du musée, nvdr]. L'après-midi a débuté par le concert de Lennaert &De Bonski's. Avec humour, le groupe a promu la langue grâce à des textes simples et entêtants. Les artistes ont laissé place à la proclamation des résultats du quarante-septième concours de langue néerlandaise. Quatre-vingt-trois copies ont été disséquées par le jury. La Bailleuloise Anna Bozec l'emporte chez les écoliers avec trois poèmes. Chez les adultes, Françoise Lorthioir-Spitz s'impose. Bénédicte Parée et Bo Lerdrup-Hansen obtiennent le prix de poésie.
http://www.lavoixdunord.fr/region/la-bonne-pratique-du-neerlandais-primee-jna18b0n682822
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do okt 25, 2012 7:39 am

Zondag 28 oktober in Waregem
65e Frans-Vlaamse Cultuurdag van het KFV

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12102510471314196110475845
Muzikale intermezzi door William Schotte
Zondag 28 oktober as. heeft in de Raadzaal van het stadhuis van Waregem de 65e Frans-Vlaamse Cultuurdag plaats. Deze Cultuurdag wordt georganiseerd door het Komitee voor Frans-Vlaanderen, dat al meer dan vijftig jaar lang in Frans-Vlaanderen lessen Nederlands aanbiedt op verschillende plaatsen.

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen 12102511060014196110475936

meer info: http://www.kfv-fransvlaanderen.org/pages/nieuws.htm
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen Empty Re: Het KFV : Komitee voor Frans-Vlaanderen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum