Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op zo nov 09, 2014 5:45 pm

la voix du nord van Duinkerke schreef:08.11.2014

Duinkerke: Hommeles bij het
Regionaal fonds voor hedendaagse kunst


Het vertrek van de directrice van het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst (FRAC) halfweg september, liet toe om het deksel te lichten van de "Kathedraal", zoals hij genoemd wordt in Duinkerke. Reeds jaren is het FRAC ten prooi van ernstig disfunctioneren, zelfs van twijfelachtige financiële praktijken.


Hilde Teerlinck, directrice van het FRAC tussen 2006 en 15 september van dit jaar, werd discreet weggepromoveerd, een team achterlatend dat gekraakt is door jarenlang arbeidsleed, in stilte gedragen. Werknemers moedeloos geworden door het gevoel van in de steek gelaten te zijn door het bestuur.

Sinds de komst van mevrouw Teerlinck, hebben 15 medewerkers afgehaakt en hun ontslag ingediend. De turnover was groter dan eenmaal een volledige vernieuwing van het personeelsbestand. Degenen die bleven cumuleerden de ziekteafwezigheid soms tot 12 opeenvolgende maanden. De dienst arbeidsgeneeskunde waarschuwde herhaalde malen het bestuur voor deze alarmerende situatie.

Hilde Teerlinck laat drie klachten na bij de arbeidsrechtbank voor pesten en gebrekkig naleven van de arbeidsovereenkomst. Momenteel wordt er door de klagers in totaal 108 500 € van het FRAC geëist. Om een openbare rechtszitting te vermijden, lopen er onderhandelingen om te bekomen dat ze hun klachten intrekken tegen toekenning van de helft van de gevraagde bedragen.Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst 14110907045314196112689970Bedankt voor het geheel van haar werk

Het slechts zeer matig bilan van Mw Teerllinck leidde ertoe dat het FRAC, geplaagd door ernstig disfunctioneren, haar wilde "bedanken" voor het geheel van haar prestaties. Een ontslagprocedure wegens ernstige fouten werd ingeleid kort na de inhuldiging van de "Kathedraal" in 2013. De argumenten ontbraken niet.

In september kreeg het FRAC een herstelrekening van het URSSAF van 2000 €, op grond van het feit dat de directrice een dienstwagen gebruikt had voor haar persoonlijke verplaatsingen, wat haar arbeidsovereenkomst niet zou toestaan. Het FRAC moest deze aberratie van de directrice betalen.

Maar de raad van bestuur beschikte ook over een contract tussen de directrice en een managementadviesbureau waarop verdenking rustte van misbruik van vertrouwen. Wanneer de FRAC de procedure voor het ontslag van de directrice opstartte, heeft zij op haar beurt gedreigd om de zaak aanhangig te maken voor de arbeidsrechtbank, tegensprekend dat ze ook maar de minste fout zou begaan hebben. Een schikking werd bereikt: Hilde Teerlinck vertrekt met een cheque van 55.552 € en een functie aan het hoofd van de nationale school voor hoger kunstonderwijs van Bourges (ENSA).

Tijdens dit acht jaar durend bestuur, dat door iedereen als rampzalig wordt beschreven, is Hilde Teerlinck erin geslaagd om een verhoging van 25% van haar salaris te verkrijgen, waardoor dit in een periode van vier jaar steeg van 4072 € naar 5230 € per maand. Kers op de taart, voor haar afscheid, bestelde ze een lekker buffet met champagne voor bijna 1.000 € betaald met de creditkaart van het FRAC.


(...) We hadden graag gehad dat mevrouw Teerlinck reageerde op de aanvallen op haar. "Dit is laster (sic)," heeft ze gezegd en voegde eraan toe: "Ik zal niet antwoorden. De situatie is voor mij te ernstig om me erover uit te spreken" ons uitnodigend haar laatste expositie te bekijken die een stapel vuile was laat zien.

http://www.lavoixdunord.fr/region/dunkerque-du-rififi-au-fonds-regional-d-art-contemporain-ia0b0n2481808
vertaling: Polder


Laatst aangepast door Bissezeele op za jan 24, 2015 7:34 pm; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op ma nov 10, 2014 8:14 pm

la voix du nord van Duinkerke schreef:zondag 8 november 2014

FRAC te Duinkerke: de werknemers
klagen de wantoestanden aan

Naar aanleiding van het leed dat naar boven kwam vanwege de werknemers die vragen stelden omtrent de methoden van hun directrice, heeft het FRAC een audit gevraagd genaamd « dispositif local d’accompagnement » (DLA), een lokale ondersteuningsmaatregel, toevertrouwd aan de maatschappij 'Entreprendre en Culture'.

De bevindingen van de audit wezen het probleem aan. Het zijn de werknemers die weerspannig zijn, zonder "zin voor initiatief", etc. Van haar kant, wordt de directrice omschreven als een moedige vrouw die probeert het hoofd te bieden aan een muur van animositeit en immobilisme.

Misbruik van vertrouwen?

Is dit een objectieve vaststelling? Terwijl de audit liep heeft Hilde Teerlinck een contract onderhandeld bij hetzelfde bedrijf voor persoonlijke coaching ten bedrage van 41 860 €. Bij dergelijke bedragen is het moeilijk om een cliënt te bekritiseren. Nog vervelender dan het belangenconflict is dat het contract gesloten werd zonder offertevraag terwijl de statuten van het FRAC strikt zijn: boven de 4.000 € is dit vereist.

'Entreprendre en Culture' maakte zich in een email gericht aan Mw Teerlinck trouwens zorgen over een mogelijke inbreuk: "Wat de DRAC ons ongetwijfeld zal verwijten is dat er geen openbare aanbesteding is geweest." Dat was juist gezien! De Regionale directie voor culturele aangelegenheden (DRAC) heeft de anomalie ontdekt en eiste op 14 maart 2011 de verbreking van het contract sine die. Het FRAC heeft evenwel een som van 22.724 € moeten opdokken voor het geleverde werk. Gedurende de afgelopen maanden zijn een reeks van verbijsterende financiële praktijken ter kennis gekomen van de raad van bestuur van het FRAC. Voldoende elementen om de belangstelling van justitie te wekken.

http://www.lavoixdunord.fr/region/frac-a-dunkerque-les-salaries-denoncent-des-derives-ia0b0n2481802
vertaling: Polder


Laatst aangepast door Bissezeele op za dec 27, 2014 10:38 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op za nov 15, 2014 7:09 pm

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst 14111304201014196112701596
Teerlinck, Minister van Cultuur Filippetti en Delebarre

Eenmaal is geen maal, la voix du nord ontdekt een zaak (na een grondig onderzoek, met de publicatie van documenten). Het is wat wij verwachten van een regionale kwalitatieve pers. De artikels van la voix du nord hernemen alle informatie van de 6 bladen van de verbazingwekkende overeenkomst tussen de FRAC en mevrouw Teerlinck... Alleen ontbreekt de stilte van Michel Delebarre gedurende 12 lange maanden. Iedereen zal begrijpen dat de prioriteit van Delebarre was de  FRAC te zien openen tijdens "Duinkerke 2013, Culturele Hoofdstad van Noord-Frankrijk"... Een zaak doven om de FRAC op tijd te inhuldigen... zo was de keuze van Michel Delebarre.

Deze zaak is weer eens een voorbeeld van ernstige mistoestanden. Op een moment dat het Front National reëel in staat is om onze toekomstig grote regio in handen te nemen, zou de FRAC (een instelling van de Regionale Raad!) voorbeeldig moeten zijn.


Laatst aangepast door Bissezeele op zo jan 04, 2015 8:15 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op za dec 13, 2014 10:31 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:4 december 2014

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst 14121311204014196112790870

(...) Iedereen stelt zich vragen over de buitenlandse reizen van de directrice (die trouwens zeer weinig aanwezig was in Duinkerke) waarvan alle kosten betaald werden. Als voorzitster van een kunststichting in Barcelona maakte ze ten minste drie reizen per jaar waarvan ze de onkosten indiende en waarvan niemand wist dat het om een missie ging die verband hield met het FRAC.

Samen met haar man maakte ze reizen naar Mexico, Taiwan, Japan, enz voor de "internationale uitstraling van het FRAC". De bankkaart van het FRAC werd gedebiteerd met bedragen tussen 1500 en 2000 € per maand voor aankopen waarvan de medewerkers denken dat het gedeeltelijk voor persoonlijk gebruik zou kunnen geweest zijn. Hilde Teerlinck heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Slechts een gerechtelijk onderzoek zou duidelijkheid kunnen brengen betreffende deze praktijken.

http://www.lavoixdunord.fr/region/dunkerque-quand-cesseront-les-derives-du-frac-sur-fond-ia17b47588n2530932
herlezing: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op zo dec 14, 2014 8:19 pm

Le Monde schreef:14/11/2014

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Mini_14121406414914196112794384

Pesterijen en parachutisme:
het geval Teerlinck schept onbehagen

(...) Woensdag 12 november hebben twaalf leraren [van de Nationale Hogere Kunstschool van Bourges] een open brief gestuurd aan het Ministerie om te vragen "de onmiddellijke intrekking van het wervingsproces en de spoedige organisatie van een nieuw vergelijkend examen."

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst 14121409284614196112795106
de Nationale Hogere Kunstschool van Bourges

"Bourges is een uitstekende school voor Schone Kunsten, veelzijdig, met een geweldig team. We hebben gewoon de goede persoon nodig" zei een van de ondertekenaars aan Le Monde. "We zijn betrokken bij iets dat ons niet aangaat. We kunnen de school niet in gevaar brengen. We hebben niets tegen Hilde Teerlinck, maar er zijn te veel negatieve en convergente getuigenissen. De situatie is explosief geworden" zegt de leraar, die beweert dat hij veel steun heeft ontvangen. (...)


http://www.lemonde.fr/arts/article/2014/11/14/harcelement-et-parachutage-le-cas-d-une-directrice-de-frac-cree-le-malaise_4523937_1655012.html

herlezing: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op zo dec 14, 2014 8:57 pm

Le Monde schreef:donderdag 11 december 2014

In de Nationale Hogeschool voor de kunsten van Bourges
zal de parachutage van Hilde Teerlinck niet plaats vinden


Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst 14121409094014196112795078
Hilde Teerlinck

In Bourges is het psychodrama Teerlinck, naar de naam van de directrice die vermoedelijk de stedelijke kunstacademie zou leiden, beëindigd. Na zes maanden van onzekerheid, spanningen en krachtmetingen heeft de Nationale Hogere Kunstschool van Bourges (ENSA) eindelijk een directeur en het zal niet Hilde Teerlinck zijn.

De informatie werd verspreid in de ochtend, woensdag 10 december, voordat bevestigd werd door een verklaring van het ministerie van Cultuur en Communicatie. Zij stelt dat Hilde Teerlinck, benaderd sinds de zomer voor de positie, Fleur Pellerin, de minister van cultuur geïnformeerd heeft dat ze "verzaakt aan haar benoeming". (...)


http://www.lemonde.fr/arts/article/2014/12/11/l-ensa-de-bourges-sort-enfin-du-flou-artistique_4538278_1655012.html

herlezing: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Bissezeele op wo dec 24, 2014 7:36 am

DailyNord schreef:16 december 2014

De voormalige directrice van het FRAC
zal in Bourges niet terug opduiken

Ze moest de Nationale Hogeschool voor de kunsten van Bourges leiden. Het zal niet gebeuren. Hilde Teerlinck verzaakt aan haar benoeming, aldus Le Monde, na "de vijandigheid die deze benoeming bij sommige leraren van deze school wekte."

Maar waarom hebben we het over Bourges op DailyNord? Omdat de dame de voormalige directrice van het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst (FRAC) van Duinkerke was, waar ze niet alleen goede herinneringen heeft nagelaten, onthulde La Voix du Nord in november: : In acht jaar tijd namen vijftien werknemers ontslag, ziekteverzuim in serie, klachten bij de arbeidsrechtbank, enz. Om uiteen te gaan was het FRAC erin geslaagd ze weg te promoveren: een cheque van 55000 euro en een job in Bourges. Het is mislukt.


http://dailynord.fr/2014/12/lex-directrice-du-frac-dunkerque-ne-rebondira-pas-a-bourges/
vertaling: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst Empty Re: Duinkerke: Hommeles bij het Regionaal fonds voor hedendaagse kunst

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum