Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Opruiend artikel uit 1874: De dief van Frans Vlaanderen en de Elzas enz.

Ga naar beneden

Opruiend artikel uit 1874: De dief van Frans Vlaanderen en de Elzas enz. Empty Opruiend artikel uit 1874: De dief van Frans Vlaanderen en de Elzas enz.

Bericht  hofwijck op zo dec 19, 2010 12:23 pm

Een lezenswaardig, maar opruiend artikel uit ‘Het algemeen Nederduitsche en Friesch dialecticon’ door Jahan Winkler bij Nijhoff, Den Haag in 1874 gepubliceerd. De link verwijst naar het artikel bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlands Letteren (dBNL).
Kortom: Over de dief van Frans Vlaanderen en de Elzas; twee eeuwen van vergruizing en miskenning van de Vlaamsche eigenaard; wanneer keren de Frans-Vlaamsche broeders weer met ere terug in het huis van ‘t Nederlandsche huisgezin; de meesten spreken slechts vlaamsch; het ‘Vleamsch Comiteyt van Vrankrijk; de volksspreektaal is en blijft vlaamsch bij uitsluiting
Link
http://www.dbnl.org/tekst/wink007alge02_01/wink007alge02_01_0097.php?q=watten
hofwijck
hofwijck

Aantal berichten : 13
Leeftijd : 74
Woonplaats : Watterdal/Voorburg
Registration date : 14-12-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Opruiend artikel uit 1874: De dief van Frans Vlaanderen en de Elzas enz. Empty Re: Opruiend artikel uit 1874: De dief van Frans Vlaanderen en de Elzas enz.

Bericht  DESSERON op zo dec 19, 2010 12:34 pm

Hartelijk dank voor bovenstaande bijdrage. Helaas is er sinds 1874 enkel maar een verdere achteruitgang geweest van het "Vlaams" in Frankrijk. Zonder de inzet van enkele tientallen "intellectuelen" en zonder de steun van enkele honderden jongere en minder jonge individuen en gezinnen zal het "Vlaams" rond 2030 (zelfs vroeger) nog slechts een herinnering zijn of een element van de folklore maar geen levende taal, zelfs niet in het gezin.
Dat het anders kan bewijst Cornwall, waar de uitgestorven taal Kornisch (Kernewek) sinds enkele decennia weer tot leven is gewekt, officiële erkenning geniet (!!!!), onderwezen wordt enz. Ik benadruk : dit was een uitgestorven taal zonder een buurland waar men de taal sprak; terwijl het "Vlaams" nog niet uitgestorven is en een buurland heeft waar 6250.000 mensen de taal spreken, en nog een ander land waar 17000.000 mensen de taal spreken. Als men wil, als de inzet er is, als enkele honderden mensen dit willen, dan kan het, maar de inzet van tien of twintig personen is onvoldoende.
DESSERON
DESSERON

Aantal berichten : 156
Leeftijd : 62
Woonplaats : Brugge
Registration date : 21-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum