Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele za maa 17, 2012 11:31 am

leuven schreef:“Le Chœur de lumière” Bourbourg

In mei 1940 stortte een Duits vliegtuig geraakt door Frans afweergeschut met brandende bezinetank op het koor van de Sint-Jan-de-Doper kerk van Broekburg (Bourbourg). Een gemeente in Maritiem Vlaanderen met een welvarend verleden gezien de afmetingen van haar gothische kerk.
Toen in 1999 Anthony Caro bij een bezoek aan Bourbourg het herstelde koor zag was hij onmiddellijk bereid de sacrale ruimte te herscheppen tot een allesomvattend kunstwerk. De donkere bakstenen muur die het koor van het schip scheidde werd afgebroken en voor de vloer koos hij witte betonnen tegels die de luminositeit van het koor zou verhogen. De invulling kon beginnen. Acht jaar later was “Le Chœur de lumière” een feit.
Sommigen kijken met gemengde gevoelens naar het resultaat, anderen vinden het grandioos, Bourbourg (Broekburg) zelf staat sindsdien op de kaart, kostprijs 2 miljoen euro.

De eerste aanblik is groots en maakt je sprakeloos maar naderhand bekruipt je de twijfel. Misschien is zijn ingreep niet homogeen genoeg? Het liturgisch meubilair dat hij ontwierp gaat perfect op in de gothische ruime maar sluit niet aan bij zijn sculpturen. Deze laatsten ogen dan weer erg somber enz.
Zijn monumentaal wit doopbekken dialogeert op een sublieme wijze met de gothische ruimte en refereert qua vorm naar het stalen monument dat zich buiten de kerk, in het oksel van de hoofd- en kruisbeuk bevindt. Ook de twee houten kijktorens die binnen links en rechts het koor flankeren volgen die cirkelende bewegingen. Maar zoals zijn oeuvre over de jaren heen soms wispelturig en heftig kon zijn, balanceert hij met zijn zwaar metalen roestige beelden, gespannen in de nissen van het koor, op een ondelikaat evenwicht met de gothische kerk.

Sir Anthony Caro is nochthans binnen en buiten zijn land een gerenomeerd Engels kunstenaar. Hij was leerling, assistent en vriend van Henry Moore (1898-1986) maar zijn beelden ontbreken de spanning en rustige standvastigheid van deze laatste…

Leuven

Fotoreportage en commentaar:

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb1t


_____________________________________________________________

Caro dacht oorspronkelijk zijn kunstwerk te laten refereren naar de oorlog maar verliet dit thema onderdruk van zijn opdrachtgevers. Het koor dat in de toekomst uitsluitend aan het doopritueel zou gewijd worden kreeg, hoe kon het anders, als thema “het water”… “Le cycle de l’eau” wordt in de negen niches uitgebeeld doormiddel van golvend metaal, terracotta, beton en hout.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb7y


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb5t


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb6k


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb8z


_____________________________________________________________________________
Een koor om te dopen
Toen de burgers van Bourbourg hun wensen kenbaar maakten hadden ze zowel een onderdompeling in gedachte als de klassieke doop met water over het hoofd.
Het monument dat Anthony Caro voor hen ontwierp verenigt beiden en symboliseert een spiraalvormige afdaling naar een onderdompeling met water of naar de klassieke doop boven een bekken. Let op de foto 2 waar nog net de afloop zichbaar is langswaar het water weg kan.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb4g


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb2b


_______________________________________________________________________________

De “tour du matin” en de “tour du soir” de twee kijktorens in eik omcirkelen gedeeltelijk een pilaar van het voorkoor. Ze zijn elk opzich een toegankelijk kunstwerk waar je kan binnendringen (klimmen).
Ontworpen door Caro en meesterlijk getimmerd door Joylon Oliver flankeren ze links en rechts de ingang van het koor. Ze zijn beiden 5 meter hoog.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb14n

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb13j

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb12z

_____________________________________________________________________________

De terracotta beeldengroepen Alleluia en het Paradijs staan respectievelijk
in het linkse en rechtse voorkoor. Alhoewel erg monumentaal lijken ze eerder fragiel zeker vergeleken met de zware beelden in de nissen in het eigenlijke koor.
Alleluia beeldt de schepping uit met stukken van benen, hoofd en rug. Het Aardsparadijs bevat Adam en Eva.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb10m

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Bb11

______________________________________________________________________________
Foto's Leuven


Laatst aangepast door Bissezeele op wo jun 05, 2013 7:39 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele za maa 17, 2012 11:32 am

Le Journal des Flandres schreef:Woensdag 23 november 2011

BOURBOURG
Ondanks een enorme investering (3,8 miljoen euro)...
Een beperkt succes voor "het Koor van het Licht" van Caro

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 111124111453970739094254
Alleen 6 000 personen hebben de Sint-Jan-de-Doperskerk te Broekburg bezocht in 2011...

het artikel

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele za maa 17, 2012 11:33 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:
Het interpretatiecentrum van Caro
begint beetje bij beetje vorm te krijgen
Vrijdag 30 december 2012

De ruwbouw is voltooid. Nu ligt de focus op de scenografische afwerking van het toekomstig interpretatiecentrum van het Koor van het Licht, een werk van Antony Caro. "Er wordt aan gewerkt" zegt Francis Bassemon, burgemeester van Broekburg.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 1202171039231419619450109
Ondergebracht in de voormalige vismarkt,
zal het toekomstig cultuurcentrum geopend
worden voor Duinkerke regionale cultuurhoofdstad.
Een ruimte om groepen te ontvangen
Inzake inrichting is de keuze gevallen op aanpasbare tentoonstellingsruimten, zegt de verkozene. Deze mogelijkheid tot wijziging zal toelaten om de werkingskosten voor de tentoonstellingen te beperken. De intercommunale van de Aa die dit project ondersteunt, rekent eigenlijk op een diversiteit van tijdelijke tentoonstellingen om van dit toekomstig cultureel centrum een attractieve plaats te maken, met uiteraard een winkel. "Hij zal ingericht worden op het gelijkvloers" en afgestemd op de tentoonstellingen om de verkoop te stimuleren. Deze ruimtes zullen aangevuld worden met een receptie.

Maar om het centrum zogoed mogelijk te laten overleven werd er ook beslist om een ruimte te creëren om groepen te ontvangen. Geïnstalleerd op de tweede verdieping zal het aanpasbaar zijn en gewijd aan de creatie door middel van workshops. De aangeboden activiteiten zullen in verband staan met de thema's van de wisselende tentoonstellingen. En een bibliotheekruimte zal aan de bezoekers toelaten om meer te leren over het behandelde thema.

Tussen de twee niveaus zal een zaal die uitgerust is met een projector tot een filmzaal kunnen omgevormd worden. Ze zal een oppervlakte van 188 m2 delen met een expositieplatform van 22 m2, dat een totaal van iets meer dan 87 m2 op het gelijkvloers aanvult.

Het artistieke centrum, waarvan de bouw oploopt tot 930 000 euro, zou moeten ingewijd worden voor "Duinkerke regionale cultuurhoofdstad". De burgemeester verwacht dat dit een impuls zal zijn voor het toerisme en een nieuw elan voor het hart van de stad.
Bron
Vertaling : Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele za maa 17, 2012 11:37 am

Le Journal des Flandres schreef:Woensdag 14 maart 2012

Benjamin Maccioni heeft niet langer de leiding van het Caro-project. Hij heeft zijn ontslag ingediend na drie jaar van goede en loyale dienst. Men kan moeilijk spreken van een verrassing. Maar anderzijds was dit ontslag ook niet echt verwacht.

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 1203171056081419619591088
Benjamin Maccioni
"Als er iets is om te onthouden dan is het dat we erin geslaagd zijn om het 'Koor van het Licht' dichter te brengen bij de inwoners. Er was een zeker onbegrip bij de start, maar we zijn erin geslaagd om het aantal bezoeken te verdubbelen." Benjamin Maccioni geeft geen cijfers.

Volgens hem was er niets dat dergelijke beslissing liet voorspellen. Nog minder wanneer hij eraan herinnert dat heel het stadsbeeld veranderd is met het interpretatiecentrum: "We werden gecontacteerd voor Duinkerke, regionale cultuurhoofdstad, en de Olympische Spelen." Alsof hij er nog was. "Nu spreekt men over Broekburg, het is een promotie over de grenzen heen."

Wanneer men zijn relatie met de verkozenen ter sprake brengt, heeft de vroegere baas van het Caro-project reeds een antwoord klaar: "Geen commentaar daarover." Hij legt uit dat het tijd vraagt om dergelijke opdracht van lange adem tot een goed einde te brengen: "Er is tien tot vijftien jaar nodig om dit project te doen slagen. Het is geen kwestie van autonomie. Men moet alles doen! De verwachtingen waren te talrijk. Men heeft te rap gedacht dat alles zou veranderen. Men moest de eigen manier van doen in vraag stellen, dat is iets nieuws, zeker voor een kleine gemeenschap als Broekburg; het was nochtans een grote overheidsopdracht." Ongeduld en onvoldoende zichtbare resultaten, kunnen ten dele het ontslag van Benjamin Maccioni verklaren. (…)

Voor hij zijn Koor verlaat, heeft Benjamin evenwel de zaden geplant voor het zomerseizoen dat met rasse schreden nadert: tentoonstellingen door middel van partnerschappen met de Frac (Regionaal Fonds voor hedendaagse kunst), nieuwe producten, de wandelparcours…Activiteiten die het centrum stilaan op het ritme brengen van een echte toeristische, artistieke en culturele plaats, een echte plaats van creativiteit.
volledig artikel
Vertaling : Polder


Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele do okt 24, 2013 11:38 am

Delta tv schreef:17 oktober 2013

Verjaardag van 'het koor van het licht' en
onderhoud met de directrice van de CIAC


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 13102010591014196111655516

de video bekijken: http://www.deltatv.fr/lect_videos.php?id=2724

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele vr okt 25, 2013 7:18 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:donderdag 24 oktober 2013


Sir Anthony Caro is overleden


http://www.lavoixdunord.fr/region/bourbourg-sir-anthony-caro-pere-du-choeur-de-lumiere-ia17b47577n1645454
http://www.demorgen.be/dm/nl/1006/Kunst-Literatuur/article/detail/1728668/2013/10/24/Britse-beeldhouwer-Sir-Anthony-Caro-overleden.dhtml

http://www.lefigaro.fr/culture/2013/10/24/03004-20131024ARTFIG00539-sir-anthony-caro-la-sculpture-faite-gentleman.php

http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24654484
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele ma nov 04, 2013 12:44 pm

Ontroerende hulde aan Anthony Caro op Delta tv

http://www.deltatv.fr/lect_videos.php?id=2737

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 13110401462814196111702594
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele za aug 09, 2014 5:00 pm

le Journal des Flandres schreef:05/08/2014

Bourbourg: petities tegen de wederopbouw
van de contour van de kerk


caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 14080902541014196112441210
kraan in actie in juni 2014

De huizen rond het gotische koor van de St. Jan de Doperkerk werden gesloopt in juni... Nu veroorzaakt de bestemming van deze nieuwe open ruimte een polemiek.

Petities circuleren onder de bevolking. Bewoners verzetten zich tegen een mogelijke reconstructie van de contour van de St. Jan de Doperkerk. Pascal Petit lanceerde een van deze petities. Meer dan 1100 mensen hebben getekend. Velen vrezen een wederopbouw, ze willen de contour van de kerk laten zoals hij is om het gebouw tot zijn recht te laten komen. Voor de burgemeester, Francis Bassemon, er is een groot onbegrip. Hij verzekert dat de gemeenteraad, met dit project, altijd aan de kerk een hogere waarde wilde geven.


http://www.lejournaldesflandres.fr/actualite/a_la_une/LeJournalDesFlandres/2014/08/05/bourbourg-des-p-eacute-titions-contre-la.shtml

http://www.lavoixdunord.fr/region/bourbourg-demolition-aux-abords-de-l-eglise-faut-il-ia17b47577n2260899
NB: misschien is de foto hieronder nuttig om de huidige polemiek te begrijpen... EINDELIJK zijn die lelijke kleine huizen afgebroken en de gemeente zou iets willen bouwen!!?? Heel vreemd... Ik versta niet welk project het precies is... Heeft iemand meer info?

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 14081010442714196112442844
herlezing: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele do okt 09, 2014 6:52 pm

Wat betreft de afgebroken huizen, is er een project voor wederopbouw van woningen met handelspanden op het gelijkvloers, rond de apsis van de parochiekerk. De gemeente was dus wel van plan om de vrijgekomen ruimte te verkavelen. Er waren engagementen aangegaan met een sociale verhuurder. De gemeente geeft geen commentaar meer sedert de polemiek losbrak.

Het schijnt dat Michel Nicolet, voormalig burgemeester van Broekburg (vader van de fameuze Claude Nicolet) en gemeenteraadslid van de oppositie, betrokken is in de mediatisering (met de petities) van dit verhaal...

vertaling: Polder
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Bissezeele zo feb 08, 2015 11:37 am

Het is nu officieel...

la voix du nord van Duinkerke schreef:30 januari 2015

Geen wederopbouw van de contour van de kerk

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg 15020812325614196112942888


http://www.lavoixdunord.fr/region/bourbourg-pas-de-reconstruction-mais-un-amenagement-ia17b47577n2632036
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

caro - Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg Empty Re: Caro & de Sint-Jan-de-Doper kerk van Bourbourg

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum