Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

+11
daddie
roland vanmeirhaeghe
guldensporen
Mark van Almere
Ernst Niessen
Stef
Handwerpen
De Swaen
Bissezeele
Linkadoor
Admin
15 plaatsers

Pagina 1 van 4 1, 2, 3, 4  Volgende

Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele wo jan 25, 2012 6:35 am

Pleidooi om in Frans-Vlaanderen een
tweetalig basisonderwijs F/NL op te richten

Als men echt enige beweging wil brengen in de taaltoestand in Frans-Vlaanderen, dan zou de enige effectieve oplossing zijn om te beginnen met het creëren van een tweetalige (Frans/Nederlands) klas of een lagere school. De huidige toestand is zeer onbevredigend. Het Nederlands zal steeds een 'zeldzame taal' blijven in Frans-Vlaanderen indien er geen krachtdadige initiatieven genomen worden. Het zal niet gemakkelijk zijn en de hinderpalen zullen talrijk zijn (...). In Marcq-en-Baroeul is er een tweetalige school...Frans/Engels! Dus waarom niet een tweetalige klas of school Frans/Nederlands?

Het gaat hier om een aanpak naar het voorbeeld van wat gedaan wordt in de Elzas waar het onderwijs van het Duits sterk ontwikkeld is…

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 13022310375714196110895799
ouders in de kamer van de burgemeester van Moosch (Elzas)
vragen de opening van een tweetalige school F/D.

De Vlamingen van Frankrijk die het geluk hebben om dichtbij de grens te wonen kunnen hun kinderen in Belgisch Vlaanderen naar school sturen. Enkele tientallen families doen dit. Dat is onbeduidend weinig. De landsgrens is ook een psychologische grens. En het onderwijs alleen in het NL jaagt sommige ouders schrik aan…

In Moeskroen en Comines zijn er immersiescholen. Voor zover ik weet zijn dat de enigen langs de grens… Met een school van dit type "ter plaatse", dit wil zeggen in het arrondissement Duinkerke, zou het gemakkelijker zijn voor de families om de stap te zetten..

Een dergelijk onderwijs voorstellen in plattelandsmilieu lijkt helaas moeilijk. Dergelijke school moet ingeplant zijn in een volkrijk gebied. Er zijn drie agglomeraties van meer dan 10 000 inwoners in de Franse Westhoek: Duinkerke (met 200 000 inwoners), Belle (14 000 inwoners) en Hazebroek (22 000 inwoners).  

De stad van Melusine (Belle) heeft reeds langer een politiek die welwillend staat tegenover het NL. Men vindt er het enige Huis van het Nederlands van Frankrijk en het merendeel van de kinderen en leerlingen van het college leren Nederlands als buitenlandse taal (30 minuten per week in het lager onderwijs tot 3 uur per week voor sommige leerlingen van het college).

Dit gezegd zijnde, indien ik in Belle woonde zou ik mijn kind naar school sturen in Loker of Dranouter… maar wellicht ben ik niet representatief en mag ik ook niet redeneren vanuit mijn eigen situatie.. Nogmaals, om voldoende families te interesseren moet dergelijk onderwijs aangeboden worden in de gemeente waar ze wonen of werken…

Blijft ook Duinkerke die een ideaal 'profiel' heeft, een enorme populatie. Het ligt tegenover Belgisch Vlaanderen, maar niet op de grens. Ook voor gemotiveerde ouders is het moeilijk om dagelijks hun kinderen in Adinkerke of Veurne naar school te sturen… Een tweetalig onderwijs F/NL in de stad van Michiel De Swaen zou dus om verschillende redenen relevant zijn…

Dit pleidooi heeft geen andere ambities dan denkpistes openen. Het gaat niet om het bekritiseren of in vraag stellen van het werk van wie dan ook.. . Zelfs de inhoud van dergelijk project zou kunnen evolueren… Er is nood aan innovatieve en effectieve initiatieven, zonder dewelke de zaak zal verloren zijn voor het Nederlands in Frans-Vlaanderen. Tot de beginjaren 2000 hadden we de indruk dat het Nederlands in opgang was, dat ze een belangrijke ontwikkeling zou kennen. Maar dan dienden we vlug te beseffen dat het in feite een "glazen plafond" had bereikt, dat zijn verdere ontwikkeling geblokkeerd was… En dat is in 2012 nog steeds het geval.


Laatst aangepast door Bissezeele op zo apr 12, 2015 12:23 pm; in totaal 7 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Mark van Almere do jan 26, 2012 11:45 pm

In zijn pleidooi voor tweetalig basisonderwijs heeft Bissezeele gelijk: op die manier kan het zogeheten "glazen plafond" doorbroken worden. De Frans-Vlaamse cultuur kan op school een extra impuls krijgen. Immers op jonge leeftijd en in een "schoolse setting" is het eenvoudig er een andere taal bij te verwerven. Het zou voor opgroeiende jongeren ook de contacten met Belgisch-Vlaanderen vergemakkelijken, alsmede -indien gewenst- meer kans op werk aan de andere kant van de schreve bieden. Gezien de geschiedenis van het Frans-Vlaamse land, is tweetalig onderwijs een voor de hand liggende gedachte. Het is een helder en goed pleidooi van Bissezeele en het verdient alle aandacht! Zeker in deze tijd, waarin de "gewesten" in Europa belangrijker worden. Er zijn trouwens goede voorbeelden, niet ver van Frans-Vlaanderen. In steden langs de grens tussen Nederland en Duitsland ( bijvoorbeeld Enschede / Gronau ) zijn er tweetalige scholen. Daar werkt het goed. Bissezeele komt met goede argumenten en een terechte verwijzing naar de situatie in Bretagne. Nogmaals zijn pleidooi voor tweetalig onderwijs verdient aandacht!

Mark van Almere

Aantal berichten : 63
Woonplaats : Almere Haven
Registration date : 16-10-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele zo jan 29, 2012 8:27 pm

Ons Erfdeel schreef:3 oktober 2011
Grensoverschrijdend overlegplatform
(...) De deelnemers zijn Poperinge en de aangrenzende Noord-Franse gemeenten Steenvoorde, Boeschepe, Godewaersvelde, Winnezele, Houtkerque en Bambecque. Het platform zal actief zijn op het vlak van informatiebeleid, lokale economie, mobiliteit, toerisme en recreatie, sport, jeugd, cultuur, evenementen en het beleid inzake de gemeentelijke uitleendienst. Er zal in de verschillende gemeentelijke informatiebladen of websites ruimte ter beschikking gesteld worden en er zullen grensoverschrijdende toeristische, culturele en sportieve evenementen georganiseerd worden. (...)
volledig artikel

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1201301152051419619367499
Yves Leterme (!) in Steenvoorde om het
grensoverschrijdend overlegplatform op te richten
Er is geen vermelding van de bevoegdheid 'opvoeding', maar wel van 'jeugd' en 'cultuur'... Ik schrijf hierboven in mijn pleidooi voor een tweetalig onderwijs F/NL dat een Frans-Vlaamse stad met 10 000 inwoners of meer ideaal zou zijn voor zo'n experiment...
Echter, in het kader van de grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden die geïnstalleerd werden te Steenvoorde, zou misschien een van de betrokken gemeenten een rol kunnen spelen als 'pilootgemeente' op vlak van onderwijs. Een gemeente als Steenvoorde telt toch 4500 inwoners. Het installeren van een tweetalige klas (om te beginnen) in een instelling van de gemeente zou een sterk symbool zijn van het succes van dergelijk "grensoverschrijdend overlegplatform".
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do feb 02, 2012 12:26 pm

de eurometropool schreef:
Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202020736461419619384318

TRANSFRONTALIA : elkaar kennen,

elkaar verstaan, elkaar spreken

in het Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai
(...)

2. Het aanleren van de taal van de buur ontwikkelen en aanmoedigen.

Verstevigen van wat in het basisonderwijs reeds bestaat voor wat betreft het aanleren van het Nederlands respectievelijk het Frans. Het is noodzakelijk de families in te lichten hoe belangrijk het is het Nederlands of het Frans te beheersen: het is urgent hier een urgentie van te maken!

Een informatief document aanmaken ten gerieve van de ouders (...)


http://www.lillemetropole.fr:8030/service/webeditor/fckeditor_2.0/editor/gallery_files/site/83863/165754.pdf
Het is heel vreemd; er staat op die lijst een mengeling van krachtdadige en innovatieve initiatieven ("een informatief document aanmaken ten gerieve van de ouders", "in de pers een permanente rubriek ontwikkelen gericht op kennis over de buren", enz.) en van grote voorzichtigheid ("verstevigen van wat in het basisonderwijs reeds bestaat voor wat betreft het aanleren van het Nederlands"). En bovendien is er geen spoor van "tweetalig onderwijs" op die lijst met voorstellen en doelstellingen... Jammer; de eurometropool zou toch een kader kunnen bieden voor zulke initiatieven. De werkgroep Transfrontalia werd opgericht in 2007...en bestaat niet meer.





Laatst aangepast door Bissezeele op vr maa 01, 2013 9:35 am; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma feb 06, 2012 2:40 pm

landelijk netwerk voor tweetalig onderwijs schreef:
Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202060343041419619402328
Tweetalig onderwijs (tto) houdt in dat bij niet-talenvakken als bijvoorbeeld geschiedenis en biologie een andere taal dan de moedertaal als instructie- en communicatietaal wordt gebruikt. In een tweetalige klas spreken docenten en leerlingen in principe dus geen Nederlands, maar de vreemde taal. (...) Dat er ook twee scholen zijn die tweetalig onderwijs Duits-Nederlands geeft, ook op het vmbo, laat zien dat de vreemde taal niet altijd Engels hoeft te zijn (...) Dat tweetalig onderwijs met Duits zeer goed mogelijk (en erg praktisch) is, bewijst het Valuascollege uit Venlo. (...)

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202060417101419619402486
In de grensstreek zijn meerdere basisscholen die al met Duits bezig zijn. Samen met de partnerschool aan de andere kant van de grens worden gezamenlijk activiteiten voor leerlingen opgezet, waarbij Duits de voertaal is. (...) Vvto-scholen Duits bevinden zich veelal in het grensgebied Nederland-Duitsland, ook wel de Euregio genoemd. Scholen kiezen voor vroeg vreemdetalenonderwijs, omdat zij vinden dat het op jonge leeftijd in contact komen met de Duitse taal een goede basis vormt voor de latere taalontwikkeling en het wederzijdse begrip tussen beide landen versterkt. (...)

europeesplatform.nl


De Twentsche Courant Tubantia schreef:vrijdag 29 oktober 2010

Duitse les voor zesjarigen

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202060403481419619402400
ENSCHEDE - Tweetalig onderwijs aan zesjarigen. Dat is wat de Euregio-Raad voor ogen staat. De raad met 82 Duitse en Nederlandse bestuurders kwam vrijdag bij elkaar om het tweetalig onderwijs hoog op het prioriteitenlijstje te zetten. Tweetaligheid in onze regio betekent Duitse les voor Nederlandse kinderen en Nederlandse les voor Duitse.

Een basisschool in Gronau [in Duitsland nvdr] heeft die mogelijkheid al in het lespakket zitten. Volgens de Euregiobestuurders moet snel actie worden ondernomen, omdat de contacten tussen de buurlanden zo intensief zijn geworden dat tweetalig onderwijs noodzakelijk is. De volgende stap van de Euregio is landelijke politici uitnodigen om het plan op de politieke agenda te zetten.
Bron
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di feb 07, 2012 8:53 am

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202071051171419619406173
De Euregio lijkt efficiënter dan de Eurometropool (…)
Dit gezegd zijnde, is het concept tweetaligheid niet altijd even duidelijk… Bij het lezen van een webstek over het tweetalig onderwijs in Nederland, stelt men vast dat het kan gaan om 15%D/85%NL. Men moet telkens in detail nagaan over welke tweetaligheid (welke verhouding) het gaat, om misverstanden te vermijden…

De oprichting van een tweetalige school F/NL in het kader van de eurometropool of het grensoverschrijdend platform tussen Poperinge en de gemeenten rond Steenvoorde zou de wederkerigheid impliceren…
Rekening houdend met de taalpolitiek die van kracht is in Belgisch Vlaanderen, lijkt een tweetalige school NL/F in Poperinge of Wervik iets moeilijk... Misschien kan een compromis gevonden worden door te spelen met de verhouding van de twee talen (overwegend NL in de tweetalige school in Belgisch Vlaanderen…) Zou zoiets wettelijk denkbaar zijn ?
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma feb 13, 2012 10:27 am

Nog een denkpiste...
Brusselnieuws.be schreef:
Tweetalige kleuterschool in Schaarbeek
dinsdag 21 juni 2011

Met “Pistache” opent op 1 september in Schaarbeek een volledig tweetalige kleuterschool. Het schooltje, dat geen subsidies krijgt, biedt plaats aan maximum veertig kleuters. De twee leraressen, een Nederlands- en een Franstalige, gaan elk in de eigen taal met de kinderen spreken. (...) Volgens kleuterjuf en initiatiefneemster Veronique van Merris, die het project dinsdag heeft voorgesteld, gaat het om de eerste tweetalige school van België. (...) Het verschil met een zogenaamde immersie-school is dat de school noch Franstalig, noch Nederlandstalig is. Ze is voor 50 procent Nederlandstalig en 50 procent Franstalig. (...) Omdat de school buiten het reguliere systeem valt, maakt ze geen aanspraak op subsidies.
volledig artikel
Pistache schreef:
Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 1202131143041419619432957
PISTACHE is een echte, volledig tweetalige kleuterschool. Met deze vernieuwende aanpak creëren wij unieke ontwikkelingskansen voor uw kind. Belangrijke kansen die het elders misschien moet missen. (...)

WAAROM HEBBEN WIJ JULLIE NODIG ?
Kinderen zijn onze toekomst. Onze toekomst is ‘tweetalige kinderen’! We doen beroep op u omdat Pistache hoopt de toekomst van onze kinderen in België en zelfs in Europa te verzekeren. Voor onze school zijn we aangewezen op privé-donaties: sponsoring van u en inschrijvingsgeld van de kinderen. Wij rekenen dus op u! Aarzel niet om ons te contacteren indien ons project u aanspreekt. (...)
pistache.be

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di feb 14, 2012 5:01 pm

De passage hieronder is afkomstig uit de rubriek 'tweetalig onderwijs' van Wikipedia. Het gaat over het tweetalig onderwijs Fries/Nederlands. Vervang Fries door Nederlands en Nederlands door Frans om deze paragraaf aan te passen aan de context van Frans-Vlaanderen… Het resultaat is vrij verontrustend… Maar het is verdorie wel dat wat men zou moeten doen! Idea

Wikipedia schreef:
Fries
De provincie Friesland is officieel tweetalig Fries - Nederlands. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het onderwijs, waar basisscholen sinds 1980 verplicht zijn tot het onderwijzen van een uur Fries per week. Het vak Fries maakt ook deel uit van de basisvorming in het voortgezet onderwijs. Ontheffing wordt alleen verleend voor scholen die buiten het Friese taalgebied zijn gelegen, bijvoorbeeld in de Stellingwerven.

Vanwege de beperkte omvang van de lessen Fries en de slechte resultaten die hiermee behaald worden, ontstond in de jaren 90 het idee volledig tweetalige scholen op te richten. Uiteindelijk is in het schooljaar 1997-1998 op zeven scholen gestart met het project Trijetalige skoalle (drietalige school). Hierbij wordt in groep 1 t/m 6 de helft van de tijd in het Fries en de andere helft in het Nederlands lesgegeven. In groep 7 en 8 komt Engels er een dagdeel in de week als derde onderwijstaal bij, waardoor de verhouding tussen de onderwijstalen in de twee hoogste groepen 40% Fries - 40% Nederlands - 20% Engels is.

Het resultaten van het project waren veelbelovend: de kennis van het Nederlands lag op het landelijke gemiddelde (de andere talen gaan dus niet ten koste van het Nederlands), terwijl voor het Fries veel betere resultaten werden behaald, ook bij kinderen die thuis geen Fries spreken. De beheersing van het Engels liet dezelfde bovengemiddelde resultaten zien. Bovenal bleken de kinderen veel soepeler met talen om te gaan en zich zekerder te voelen in hun taalgebruik. (...)

Bron
NB: Men kan natuurlijk de zelfde oefening maken voor het West-Vlaams (het Fries vervangen door het Vlaams). Zoals u weet heeft het ANVT een project voor een tweetalige klas...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za feb 18, 2012 7:43 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:
Een niet-gesubsidieerd onderwijsnet ?
Donderdag 15 december 2011

Terwijl het Vlaams vorderingen maakt, met name in de privé, waar het wordt onderwezen in de colleges Saint-Joseph van Hondschote en Grevelingen, overweegt het ANVT het opzetten van een "niet-gesubsidieerd tweetalig parcours", waarin het Vlaams op gelijke voet staat als het Frans.

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 091111022715440054834055
Binnenkort een tweetalige klas
"Een instelling is bereid om ons haar lokalen te lenen en een deel van haar administratie, onthulde Jean-Paul Couché. We hebben alleen nog 25 000 euro per jaar te kort om een betrekking te financieren. Het ANVT hoopt binnenkort haar erkenning van openbaar nut te krijgen wat haar zou in staat stellen te genieten van de mecenaatmaatregel [=schenkingen zijn gedeeltelijk aftrekbaar van belastbaar inkomen]. Jean-Paul Couché denkt met een eerste kleuterklas te kunnen starten in september 2013.
http://www.lavoixdunord.fr/Locales/Dunkerque/actualite/Autour_de_Dunkerque/Littoral_Flandre/2011/12/15/article_flamand-vers-la-creation-d-une-filiere-d.shtml
Het kleine ANVT geeft blijk van een indrukwekkende inzet en dynamisme! Het kader van het verenigingsleven is veel soepeler en laat gedurfde en vernieuwende initiatieven toe. Het ANVT geeft het voorbeeld. Dit moet zorgen voor een gezonde wedijver. Met of zonder staatssteun moet een tweetalige klas F/NL in Frans-Vlaanderen het daglicht zien de komende jaren. Het zou echt onbegrijpelijk zijn als het anders zou lopen...



Laatst aangepast door Bissezeele op zo feb 03, 2013 2:30 pm; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty "Les petits bilingues"

Bericht  Bissezeele zo jul 22, 2012 8:07 pm

Vandaag in Malo (Duinkerke)...

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 12072209112414196110133073

"Les petits bilingues"...Frans-Engels. Geen Nederlands op 15 km van de grens (...)

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 12072209105514196110133072
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele ma okt 15, 2012 9:30 pm

Een internetter ("Rouari") van een andere regio - op Den Draed - schreef:
(...) Que faire ? L’ouverture d’une école privée néerlandaise en Flandre française serait-elle mal perçue ? Quel scandale si elle faisait venir des enseignants… de Belgique?
Rédiger un guide grammatical pratique d’une trentaine de pages, grand public, sur le thème “du dialecte à la langue standard” ou “flamand de France et néerlandais commun” ? (...)
http://www.dendraed.com/le-flamand-de-france-sur-le-reseau-de-dk-bus-marine/
Twee uitstekende ideeën...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do dec 06, 2012 7:12 pm

In mijn pleidooi (eerste bericht van deze pagina) had ik de oprichting van een tweetalige klas of school in de Franse Westhoek (arrondissement Duinkerke) voor ogen. Ik liet de Rijselse metropool buiten beschouwing. De stad Rijsel of een grensstad zoals Tourcoing en Roubaix kunnen evenwel geschikt zijn voor dergelijk onderwijs.

Gezien het succes van de Nederlandstalige scholen aan de noordergrens van de Rijselse metropool (Rekkem, enz.) lijkt het duidelijk dat er een vraag bestaat voor dergelijk onderwijs in de Rijselse regio. Ouders met een 'Bobo'-profiel zouden zich laten verleiden door dergelijk aanbod indien het bestond. De meerwaarde die de Frans-Nederlandse tweetaligheid vormt, zou evident lijken voor talrijke hoogopgeleiden (kaderpersoneel zowel openbaar als privé, leerkrachten,…) die in de metropool wonen.

Mijn zus zal voor haar werk in Toulouse gaan wonen. Ze heeft vernomen dat daar een tweetalige Frans-Occitaanse school bestaat. Ze zal uiteraard haar zoontje (2 jaar) daarheen sturen. Tweetalige scholen Frans/regionale taal of Frans/Engels of Frans/Duits bestaan ook op andere plaatsen in Frankrijk en het zou onmogelijk zijn om hetzelfde te doen met een taal die zo belangrijk is als het Nederlands in een dichtbevolkt grensgebied? Uiteraard zullen er moeilijkheden en obstakels zijn, maar dit idee is niet dwaas of onuitvoerbaar. Het is een kwestie van willen en durven.

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 12120602162314196110634380
een tweetalige klas Frans/Duits in de Elzas
Het succes dat deze tweetalige F/NL klas zal hebben zal het rectoraat en de academische inspectie gunstig stemmen. Het zal mogelijk zijn om dit initiatief uit te breiden naar andere instellingen. We moeten ons laten inspireren door wat er bestaat in andere Franse regio's, vooral in de Elzas. We zullen aan de lezers van deze webstek regelmatig informatie geven over de ervaringen met tweetalige klassen of scholen elders in Frankrijk. Vergelijkingen met Nederland bijvoorbeeld zijn minder relevant omdat de wettelijke en administratieve context niet dezelfde is…

Dus, beste vrienden, doen? Brengt U dit idee over bij invloedrijke verkozenen en verantwoordelijken voor deze aangelegenheden?

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di dec 18, 2012 12:06 pm

la voix du nord schreef:27/11/2012

Marcq-en-Baroeul (Rijsel)

Een nieuw gebouw voor de tweetalige school
De kinderen zijn enthousiast!


Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 12121802161514196110677304
http://www.lavoixdunord.fr/region/ecole-bilingue-jeannine-manuel-hier-le-primaire-est-jna22b0n857258
NB: Fallait-il le préciser ?... de school is tweetalig Frans/Engels.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty tweetalige Frans/Engels klas voor toekomstige Frans-Vlaamse emigranten naar Engeland

Bericht  guldensporen wo dec 19, 2012 8:26 am

Die tweetalige Frans/Engels klassen zijn voor de toekomstige Frans-Vlaamse ondernemers die emigreren naar Engeland om de socialistische belastingdruk onder Hollande in Frankrijk te vermijden ;-)

Uiteraard kunnen ze ook gewoon Frans spreken en naar Frans-Belgie uitwijken, zoals Depardieu...

Maar, indien ik Frans-Vlaming zou zijn, dan koos ik voor Vlaanderen (momenteel nog in Belgie) : men kan er Nederlands en Vlaams praten, en het ondernemersklimaat is er beter dan in de Franstalige delen van Belgie en Frankrijk.
guldensporen
guldensporen

Aantal berichten : 56
Registration date : 16-10-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele wo dec 19, 2012 11:45 am

Er is een tweede tweetalige instelling Frans-Engels in de Rijselse metropool...

Nord Eclair schreef:23/06/2011

Un lycée réparti en fait sur trois établissements du primaire au lycée et qui offrira un enseignement véritablement bilingue français-anglais. Pour le recteur, c'est un gage d'attractivité pour la métropole.

Pour la première « fournée », c'est le bouche-à-oreille qui a fonctionné. Il faut dire que Marie-Jeanne Philippe, le recteur de l'académie de Lille, avait fait germer l'idée dans quelques oreilles qui se sont montrées très intéressées. Auprès des universités qui accueillent des chercheurs et enseignants étrangers soucieux d'offrir une scolarité la plus multilingue possible à leurs enfants, du côté du comité Grand-Lille où on ne laisse jamais passer la moindre opportunité de renforcer l'attractivité de la métropole, à la Chambre de commerce, à l'Eurométropole, bref un peu partout où on côtoie des étrangers venus travailler à Lille.

L'idée a d'autant plus vite séduit qu'« il y avait une demande depuis longtemps », confirme Marie-Jeanne Philippe. Au-delà des classes européennes qui existent depuis maintenant une bonne dizaine d'années, c'est tout un « parcours complet du primaire à la terminale qui intéressait les familles, où l'anglais soit tout aussi présent que le français comme langue d'enseignement ». Une scolarité à véritable égalité linguistique.

À la différence des lycées français à l'étranger où, généralement, tous les niveaux sont réunis en un même lieu, on ne va pas construire un nouvel établissement à Lille et aucun de ceux existant n'offrait l'espace pour accueillir toutes les nouvelles classes du lycée international. Elles seront donc réparties entre trois établissements lillois (...)

« À la rentrée 2011, nous ouvrons donc la moitié du cursus », précise Marie-Jeanne Philippe qui s'avoue, elle-même, surprise par les demandes des familles. (...) Versailles et Marseille étaient déjà dotés de tels établissements. Marie-Jeanne Philippe en est persuadée, « pour une ville internationale comme Lille, c'est une évidence ».

http://www.nordeclair.fr/Actualite/2011/06/23/lille-aura-son-premier-lycee-internation.shtml
Vervang Engels door Nederlands… (...)
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za dec 22, 2012 8:47 pm

Nord Eclair schreef:10/10/2011

Marcq-en-Baroeul (Lille)

Extension de l'école bilingue français-anglais Jeannine-Manuel
« L'école a pour mission de promouvoir la compréhension internationale par la culture bilingue et le brassage des cultures. Elle devait commencer par une école primaire, a rappelé Bernard Manuel, fils aîné de Jeannine et président de l'établissement. Les circonstances n'ont pas permis de le faire. » Le secondaire s'est établi en premier à Marcq, grâce aux efforts conjoints de tous les élus, Serge Charles et Pierre Mauroy en tête, a résumé Bernard Gérard, maire de la ville, en présence d'Éric Durand, maire de Mouvaux et président du SIVOM qui s'est investi dans la partie actuelle de l'école.

Le primaire a été ouvert il y a huit ans. Mais les locaux étaient à saturation. Après quatre ans d'effort pour franchir les obstacles administratifs (...)

http://www.nordeclair.fr/Locales/Lille/Environs/2011/10/10/extension-de-l-ecole-jeannine-manuel-bil.shtml
Si nos élus ("Pierre Mauroy en tête") faisaient preuve du même volontarisme pour développer le NL (...)
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele za dec 22, 2012 9:46 pm

een Internetter - op de blog Les Européens du Grand Lille - schreef:27/01/2009

L’Eurométropole Lille-Kortrijk-Tournai fête son premier anniversaire !

Tout cela semble bien enthousiasmant, surtout en termes de perspectives d’emplois, puisque Lille se donne une respectabilité nouvelle. Mais j’ai fort l’impression cependant, qu’on élude la question, qui risque de fâcher à très court terme, à savoir la connaissance du néerlandais, langue quasi-ostracisée dans le marché du travail lillois.

Quand on sait la susceptibilité des Flamands de Belgique à ce sujet, je m’étonne que la question de la généralisation de l’enseignement du néerlandais dans la communauté urbaine de Lille n’ait pas été encore évoquée... La solution serait-elle d’accorder au néerlandais, à Lille, un statut privilégié comme l’allemand en Alsace ? Idea

http://grandlille.eurosblog.eu/spip.php?article9
meer info over het "statut privilégié de l’allemand en Alsace":
https://fvlinhetnederlands.actieforum.com/t446-tweetalig-onderwijs-frans-duits-in-de-elzas
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  roland vanmeirhaeghe vr dec 28, 2012 2:55 pm

In deze periode van vrede (Kerstdagen) is het misschien gepast om eens over het talenonderwijs in Frans-Vlaanderen na te denken. Daarbij wil ik starten vanuit de situatie in Belgisch Vlaanderen. In ons onderwijssysteem ,vooral in het secundair, staan als "vreemde" talen het Engels en het Frans voorop.Het Engels omdat het een wereldtaal is en een buurtaal. Daarenboven is het verwant met de Vlaamse dialecten. Het Frans omdat het een buurtaal is , en tevens de taal van de andere Belgische gemeenschap Wallonië. Deze situatie wordt zowel door de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten als logisch en vooral nuttig ervaren.

Passen we nu eens dezelfde logica toe voor Frans-Vlaanderen. Dit wil zeggen dat we eveneens uitgaan van het belang van "buurtaal" en van "wereldtaal". Voor Frans-Vlaanderen zijn de buurtalen het Nederlands (in Belgisch Vlaanderen) en het Engels (over het kanaal). Voor het Engels geldt daarenboven zijn status van wereldtaal. Bijgevolg kunnen we besluiten dat Nederlands en Engels de aangewezen talen zijn,naast het Frans , voor het onderwijs in Frans-Vlaanderen.

Hoe kunnen we dit nu realiseren ? Voor het Nederlands is dit niet zo moeilijk. Men kan leraars Nederlands zoeken in de grensstreek, Poperinge,Veurne,Kortrijk,Ieper enz... die een dag per week naar een school in Frans-Vlaanderen (bvb. Duinkerke,Belle,Hondschoote,Hazebroek,Kassel,Rijsel....) zouden komen om taalles te geven. Omgekeerd zouden leraars Frans vanuit Frans-Vlaanderen naar de Belgisch Vlaamse scholen een dag Franse les kunnen komen geven. Het zou een uitwisselingsproject tussen Vlaanderen en Frankrijk kunnen worden.

Dit zou zowel voor het middelbaar (secundair) als het lager (primair) kunnen functioneren. Na het eerste begin zou men in Frans-Vlaanderen nog verder kunnen gaan en meer dan één dag in het Nederlands organiseren : naast de taallessen kunnen ook andere vakken in die taal gebeuren bvb. wiskunde (is minder afhankelijk van de spreektaal),geschiedenis ( met geschiedenis van de regio inbegrepen), aardrijkskunde ( met de aardrijkskunde zowel economisch als geografisch ,geologisch van de interregio).

Het plan is misschien gewaagd maar kadert wel in de Europese gedachtengang van vervaging van de bestaande landsgrenzen en interregionale economische ontwikkeling en samenwerking.

roland vanmeirhaeghe

Aantal berichten : 81
Registration date : 26-02-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do jun 27, 2013 8:19 pm

Een leuke affiche van de FLAREP gezien in het bureau van de ANVT in Steenvoorde...

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 13062709414314196111332918

Wanneer zo'n affiche voor het tweetalige onderwijs F/NL in Frans-Vlaanderen?
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do jul 25, 2013 4:05 pm

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 13072402380314196111407915

Met deze van Moeskroen bestaat er een tweede tweetalige instelling (basisschool en college) langs de grens in Komen België (de twee in Henegouwen): L'institut Notre-Dame de la Lys.

http://www.ind-comines.be/cms/1c-1s
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele wo sep 04, 2013 7:34 pm

Er bestaat één tweetalige school Frans/Nederlands op het Franse grondgebied!!

Daar:
Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 13090404575914196111523261

Waar is het??
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  daddie do sep 05, 2013 10:46 am

Is het in Saint Laurant in Frans Guyana?

daddie

Aantal berichten : 116
Registration date : 03-05-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele do sep 05, 2013 7:00 pm

Inderdaad in Frans Guyana, maar in Sint-Laurent du Maroni...de naam van de rivier op de foto die de grens met Suriname vormt...

Ik had niet goed gelezen; het gaat over een 'dispositif bilingue' [sic] met... minstens 3 uur per week in het Nederlands, en niet 50% van de schooltijd...

http://www.education.gouv.fr/cid22541/sections-internationales-a-l-ecole-primaire.html#Sections_néerlandaises

http://www.education.gouv.fr/annuaire/973-guyane/saint-laurent-du-maroni/etab/ecole-elementaire-publique-les-sables-blancs.html
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele di sep 24, 2013 11:17 am

Sophie Babault schreef:
Faire le choix d’une scolarisation transfrontalière
dans la langue du voisin :
Le cas du « département Nord/Wallonie/Flandre occidentale »
(...)

Conclusion
Au-delà de la spécificité de la démarche et du cheminement de chaque famille, les choix d’une scolarisation transfrontalière dans la langue du voisin témoignent tous de l’émergence, chez les familles concernées, d’une perception globale de l’espace. La notion de frontière n’est bien sûr pas absente des représentations de ces familles, mais elle y prend une signification nouvelle en devenant synonyme d’ouverture et d’élargissement du champ d’action individuel, qui prend finalement le pas sur les cloisonnements institutionnels et politiques. (...)

Les démarches de ces familles fournissent également matière à réfléchir sur le plan de l’aménagement linguistique et éducatif. Si la scolarisation transfrontalière vers un cursus immersif en Belgique révèle un manque manifeste d’offre de ce type du côté français, le choix de la submersion laisse lui aussi percevoir des attentes familiales auxquelles aucune réponse institutionnelle n’est apportée, que ce soit au niveau de la frontière interne à la Belgique ou de part et d’autre de la frontière franco-belge. On ne peut que saluer le courage de l’ensemble des membres de ces familles, parents ou enfants, qui relèvent le défi d’une scolarisation exclusivement en langue étrangère au sein d’un groupe d’enfants locuteurs de cette langue. Au-delà des difficultés d’ordre scolaire ou social qui peuvent parfois se présenter, les familles sont également contraintes à des choix ou plus exactement à des renoncements, pour pouvoir bénéficier des avantages de la submersion. Il s’agit, par exemple, de renoncer à ce que les enfants aient une approche approfondie de leur L1 dans le cadre scolaire, ou encore d’accepter que certains contenus soient absents de leur programme d’enseignement.
http://ressources-cla.univ-fcomte.fr/gerflint/France4/sophie.pdf
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele vr mei 30, 2014 6:43 pm

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 14053008563014196112278651
Eergisteren werd een Frans-Vlaams meisje van 6 jaar geïnterviewd door de presentator van het journaal van TV Utrecht (de tv-zender van de provincie Utrecht) over haar ervaring in een West-Vlaamse basisschool. Haar ouders hebben gepraat over de redenen van die keuze; o.a. het feit dat er geen enkele tweetalige (F/NL) basisschool in Frans-Vlaanderen bestaat (...).
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen - Pagina 2 Empty Re: Tweetalig onderwijs in Frans-Vlaanderen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 4 1, 2, 3, 4  Volgende

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum