Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven?

2 plaatsers

Ga naar beneden

Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven? Empty Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven?

Bericht  ynnadje zo sep 26, 2010 9:23 pm

Vorige week zag ik op een FocusTV een reportage over het heropleven van het toerisme in Bray-dunes. Heel wat belgisch-Vlaamse immobilliën bedrijven investeren nu massaal in Bray-dunes en omgeving. De prijzen voor huizen en appartementen zijn er nog veel lager dan aan de belgische kust. Bray dunes wordt aangeprezen als de ideale vakantieplaats voor Vlamingen die de drukke belgische kust beu zijn. Ik hoorde de burgemeester van bray-dunes een oproep doen opdat de inwoners van bray-dunes Nederlands of Vlaams zouden leren om de toeristen beter te bedienen. In belgië heeft de sterkere Vlaamse economie ervoor gezorgd dat ook Franstaligen nu massaal Nederlands aan het leren zijn (om den brode). Kan een zelfde effect zich ook voordoen in Frans Vlaanderen. Zouden de Frans-Vlamingen terug Nederlands gaan leren om de toeristen verder te helpen? Wat denk je?

ynnadje

Aantal berichten : 38
Leeftijd : 58
Woonplaats : Oostende
Registration date : 26-09-10

http://www.oostendseverhalen.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven? Empty Re: Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven?

Bericht  Bissezeele ma sep 27, 2010 9:25 am

De naam van je nieuwe discussie is interessant; "het toerisme zou het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen" en niet het tegendeel (het NL zou het toerisme helpen)... scratch

Ik ben "welwillend", dus zal ik aan niemand Bray-Dunes aanraden. Dit stadje is de voornaamste bestemming van het "gespuis" uit de agglomeratie Rijsel en de mijnstreek... Malo is ook een gevaarlijke badplaats (je bent in gevaar na 20u). De toestand wordt echt zorgwekkend...

De enige fantastische badplaats van de Frans-Vlaamse kust heet Leffrinkhoeke (Leffrinckoucke), tussen Malo en Bray-Dunes. "Leffrinck" is een goede compromis want er is een zeewering* en twee theesalons/restaurants (het is voldoend). Er zijn enkele huizen in het midden van duinen !

* De naburige Zuidkote (Zuydcoote) is ook fantastisch maar er is geen zeewering en geen theesalons/restaurants langs de zee...alleen voor de natuur dus.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven? Empty mentaliteit Vlamingen met betrekking tot een vreemde taal

Bericht  ynnadje ma sep 27, 2010 10:34 am

De belangrijkst vraag blijft dan natuurlijk hoe de Vlamingen zich gedragen.
Een Vlaming heeft altijd de neiging om zich aan te passen aan de taal van de streek waar hij naartoe gaat. Gaan we op reis naar Griekenland, dan hebben we zeker een zakwoordenboekje Nederlands - Grieks bij de hand. Als je in Zuid-Frankrijk in veel restaurants de menu-kaart in het Nederlands vindt is dit niet dankzij de Vlamingen maar wel door de Hollanders die ten eerste minder goed Frans kennen, en ten tweede zich veel minder snel in een vreemde taal gaan uitdrukken. IK denk dus dat de Vlamingen, zodra ze de schreve overgaan automatisch zullen overschakelen op het Frans en daardoor niet de nodige impulsen zullen geven aan de middenstand om Nederlands te leren.

Ik woon wel aan het zèètje, maar misschien moet ik eens een dagje Leferinkhoeke plannen.

ynnadje

Aantal berichten : 38
Leeftijd : 58
Woonplaats : Oostende
Registration date : 26-09-10

http://www.oostendseverhalen.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven? Empty Re: Kan het toerisme het Nederlands in Frans Vlaanderen helpen heropleven?

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum