Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

+2
leuven
DESSERON
6 plaatsers

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele di okt 25, 2011 11:59 am

...behalve Europe Ecologie, het Front de Gauche & Jean-Pierre Bataille (UMP)...

Een Zwarte Vrijdag in Rijsel

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111025015248970738955242
de Regionale Raad van Noord-Frankrijk in Rijsel
De video van de discussie en de stemming vrijdag 21 oktober 2011. Vanaf de 26ste minuut wordt het onderwerp van de regionale talen behandeld (tot 1u13min).

Een discussie in het Parlement van het Brusselse Hoofdstedelijk Geweest? Nee, nee, we zijn wel in Rijsel...

http://www.nordpasdecalais.fr/webtv/plenieres_seance-pleniere-du-21-10-11-apres-midi-questions-orales_550_2_0.html


Laatst aangepast door Bissezeele op di jun 19, 2012 8:19 pm; in totaal 14 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele wo okt 26, 2011 4:08 am

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111022032135970738938154

Colloquium van de FLAREP in Rijsel
Maandag 24 oktober 2011
Zetel van de Regionale Raad (sic!) te Rijsel


Toespraken van drie leden van de Regionale Raad :
Dephine Castelli (Duinkerke) - Front de Gauche - lid van het college der gekozenen van het ANVT
Paulo-Serge Lopes (Duinkerke) Europe Ecologie - lid van het college der gekozenen van het ANVT
Jean-Pierre Bataille (Steenvoorde) – UMP - lid van het college der gekozenen van het ANVT

Even de politieke samenhang opfrissen waarin dit colloquium gehouden werd.
De groep Europe Ecologie had een voorstel ingediend bij de Regionale Raad om de leden te vragen een welwillende houding aan te nemen ten overstaan van de twee regionale talen in het Noorden van Frankrijk, met name het Vlaams en het Picardisch.

Resultaat van de stemming: de tekst werd verworpen!

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111026063806970738957997
Jean-Pierre Bataille, Delphine Castelli, Paulo-Serge Lopes en Jean-Paul Couché
Uitleg van Dephine Castelli en Paulo-Serge Lopes :
De Vlaamse cultuur heeft een slecht imago bij de verkozenen van de Regionale Raad; bij de PS (socialisten), beschouwen ze het Vlaams als het trukje van het Front National (FN).
In de wandelgangen voor de stemming, hoorde je de socialisten zeggen: "Het is niet het ogenblik om opnieuw rechten te verlenen aan deze cultuur. Je begrijpt wel ... met die ultra rechtsen van het Vlaams huis van Lambersart..."

Een beetje uitleg: het Front de Gauche was en is erg verontwaardigd met de zaak van het College Michel De Swaen in Duinkerke. "...met die Vlaamse bewegingen die de directeur van het college met de dood bedreigden..." (merk op, Vlaamse bewegingen in het meervoud daar waar de bedreiging slechts uitging van één enkel individu).
Ook nog bij de PS: "...de regio moet geen folklore subsidiëren..." met die folklore bedoelen ze ook de Picardische cultuur die als "beschamend ervaren wordt", vooral na de film van Dany Boon, die het imago van de streek naar beneden haalde. Jean-Pierre Bataille nam het woord en ging gepassioneerd te keer tegen deze film "... die ons laat doorgaan voor een bende imbecielen in de ogen van gans Frankrijk..."

Met meer ernst bracht Paulo-Serge Lopes het debat in de richting van de rampzalige stemming van de Regionale Raad. Eerst haalde hij echter uit naar Michel Delebarre, de burgemeester van Duinkerke die het verschil niet maakt tussen het Vlaams en het Nederlands. De aanval van Lopes was subtiel te noemen, men voelde een mengeling van misprijzen en verbijstering voor de Duinkerkse burgemeester. Paulo-Serge stelde vast: "dit is onuitgegeven in de Regionale Raad: een alliantie tussen de PS en het FN, samen tegen de Vlaamse regionale taal. Jean-Pierre Bataille (UMP: Union pour un Mouvement Populaire) onderbrak met: "... ik bestrijd het FN, maar het zou beter zijn dat deze tekst zou goedgekeurd worden, desnoods met de stemmen van het FN..."


Laatst aangepast door Bissezeele op za nov 05, 2011 2:09 pm; in totaal 6 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Regionale talen

Bericht  DESSERON wo okt 26, 2011 7:26 am

Ik heb het al eerder gezegd en geschreven : wie van de Franse overheid steun of begrip verwacht voor de regionale talen kent zijn geschiedenis niet of is naïef. Enkel Baskisch (en "Corsicaans") zouden een zeer minimaal statuut hebben (tenzij ik me vergis). Is het toevallig dat Basken en Corsicanen dus wel enige taalrechten hebben en dat zij in het verleden hun strijd ook met bommen hebben gevoerd ? (niet dat ik terreur goedpraat). Vlamingen zijn lammegoedzakken, al te verdraagzaam en geneigd om zich aan te passen, om te gehoorzamen aan de overheid, aan de vreemdeling die zij bij hen komt vestigen om dan de baas te spelen.
Plechtige clausules opnemen in de grondwet is OK, maar aan die clausules kunnen geen rechten worden ontleend, zegt men letterlijk. Wij Vlamingen noemen dat : woorden in de wind of "gebakken lucht", dus zonder inhoud, dus zonder waarde, maar wel bruikbaar als alibi tegenover internationale instanties die toezien op de rechten van talen en volkeren. In de praktijk verandert er niets en zal er ook niets veranderen.
DESSERON
DESSERON

Aantal berichten : 156
Leeftijd : 66
Woonplaats : Brugge
Registration date : 21-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele do okt 27, 2011 6:13 am

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 100528095559970736121259
Paulo-Serge Lopes, Conseiller Régional
Nog een uitleg van Paulo-Serge Lopes over het debat in de richting van de stemming van de Regionale Raad : "Om te vermijden dat de tekst zou goedgekeurd worden met de hulp van het Front National, had ik er een besluit aan toegevoegd in verband met de talen van de personen van de immigratie. Indien ik dit niet gedaan had, zouden de socialisten, het ons voor lange tijd betaald gezet hebben."

De opmerking van Paulo-Serge Lopes over Michel Delebarre (die het verschil niet maakt tussen het Vlaams en het Nederlands) vraagt een woordje uitleg. Die zaterdag 22 oktober, richtte hij als gastheer-burgemeester van Duinkerke, stad waar het colloquium van de Flarep (federatie van de regionale talen) en het ANVT doorging, een welkomswoordje tot de deelnemers. Michel dacht intelligent te zeggen: "medewerkers van de stedelijke gemeenschap en van de stad Duinkerke leren het 'Vlaams' (sic) in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking"... Verbijstering in de zaal... Delebarre had gewoon weg niet door over wat het ging (een colloquium over regionale talen) en nog minder kende hij het verschil tussen het AN en het Frans-Vlaams.

*Delebarre, wiens ouders Vlaams verstonden en wiens grootouders tweetalig waren...

Laatst aangepast door Bissezeele op ma apr 15, 2013 7:38 pm; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Delebaerre is niet dom, integendeel

Bericht  leuven do okt 27, 2011 10:39 am

Delebaerre is niet dom, integendeel.
Delebaerre weet natuurlijk waar ANTV voor staat: "Academie voor Nuuse* Vlaemsche Taele". Een vereniging die een brabbeltaaltje (dixit Desseron) aanpraat dat niemand verstaat.
Delebaerre zijn welkomswoordje moet in deze context gezien worden. Hij weet wel beter "zijn medewerkers van de stedelijke gemeenschap en van de stad Duinkerke" leren correct Vlaams** (hij had beter Nederlands gezegd) want hij weet dat men die taal over de grens verstaat.
*= onze
** ik ga ervan uit dat hij met Vlaams niet het West-Vlaams dialect bedoelt.


Laatst aangepast door leuven op vr okt 28, 2011 9:35 pm; in totaal 3 keer bewerkt (Reden : **even de puntjes op de "i" zetten voor wat betreft de inhoud van "Vlaams")
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 85
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty De Socialisten van Noord-Frankrijk en de Front National slaan handen in elkaar tegen het Frans-Vlaams - Den draed

Bericht  Admin vr okt 28, 2011 5:14 pm

Op vrijdag 21 oktober 2011 vond bij de conseil régional van de regio Nord Pas de Calais, de stemming plaats over een motie betreffende de regionale talen in de regio. Deze motie werd door Paulo-Serge Lopes van Europe Ecologie Les Verts voorgesteld. Met 28 stemmen voor en 60 tegen werd deze motie verworpen.

De interessante vraag is, wie heeft tegen gestemd en waarom?

De rest van het artikel vindt u op:

http://nl.dendraed.com/de-socialisten-van-noord-frankrijk-en-de-front-national-slaan-handen-in-elkaar-tegen-het-frans-vlaams/

Admin
Admin

Aantal berichten : 404
Registration date : 03-02-08

https://fvlinhetnederlands.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty De motie Lopes

Bericht  Polder zo okt 30, 2011 2:14 pm

Op 21 oktober 2011 heeft Paulo-Serge Lopes (lid van het college der gekozenen van het ANVT) in naam van de politieke partij Europe Ecologie een motie ingediend in de Regionale Raad Nord-Pas-de-Calais te Rijsel met als titel Agir en faveur des langues regionales. Op twee paragrafen na sloot de tekst aan bij het Plateforme des Langues Régionales waarvan de tekst bij de motie was gevoegd.
De motie werd verworpen. De socialisten, het MRC en het Front National stemden tegen. De socialisten hadden via Jung (in de Assemblé Nationale) en Navarro (in de Senaat) zelf een wetsvoorstel relative au développement des langues et cultures régionales ingediend. Dit kreeg een negatief advies in de Commissie Cultuur, Opvoeding en Communicatie en werd op 30 juni tijdens de plenaire vergadering terug naar de Commissie verzonden. Het is nuttig om het debat te lezen; In de bijdrage van Mw Mélot leert men wat de niet-aangeboorde mogelijkheden zijn binnen de huidige wetgeving en ook wat de angsten zijn van de republiek.

De verwerping van de motie van Lopes is een kristallisatiemoment waarin zeer veel aspecten meespelen. We proberen er enkele van te bespreken:

1. De motie zelf
In de aanloop van zijn motie stelt Lopes dat de inschrijving van de regionale talen in de grondwet tot hiertoe weinig veranderd heeft aan de plaats die de regionale talen innemen. Ze worden getolereerd, maar dit gaat vaak gepaard met vijandigheid vanwege de overheden. Het is hier dus een Fransman die de vinger legt op het hypocriete element in de Franse cultuur. Het voorbeeld dat hij dan geeft is evenwel aan te vechten. Hij neemt de rector van de academie van Rijsel op de korrel omdat ze geen verdere uitbreiding van het experiment met het Frans-Vlaams goedkeurt. Maar diezelfde persoon wil wel het aantal leerlingen dat Nederlands leert verdubbelen. Hier botsen we dus op de definitie van wat de regionale taal van Frans-Vlaanderen is en wat de definitie is van West-Vlaams. Daarop komen we nog terug.
Lopes doet dan beroep op de studie van de Unesco over de talen die gevaar lopen te verdwijnen. Het is voor discussie vatbaar of West-Vlaams een taal is. De Unesco baseert zich op werken van militanten voor de streektaal en het dialect. Eén van de bronnen is de webstek Streek-taal.net. Daar stellen ze dat het Zeeuws, het West-Vlaams en het Frans-Vlaams tot dezelfde groep behoren en tot op heden niet het statuut hebben van streektaal. Het "zou als streektaal erkend moeten worden" zeggen de militanten. Dus de webstek van de Unesco maakt hier realiteit van een verlangen van enkele militanten. Niet toevallig wellicht is de vertegenwoordiger voor de Unesco een Fries.
Als geboren Belgische West-Vlaming blijf ik het moeilijk hebben met die opgefokte tegenstelling tussen Frans-Vlaams en het Standaardnederlands en die fundamentalistische opstelling van het ANVT die veel minder openstaat voor toenadering tot het Standaardnederlands dan omgekeerd. Uiteindelijk spreek ik op een week wellicht meer West-Vlaams dan al de leden van het ANVT samen op een heel jaar. Het is de taal waarin ik binnen de familie opgevoed ben. Met mijn meeste familieleden, leeftijdsgenoten en ouder, spreek ik West-Vlaams, maar nog nooit heb ik het gevoel gehad dat het Nederlands niet mijn taal zou zijn. Voor mij is dat slechts één taal. De West-Vlaamse uitspraak verschilt van die van het Standaardnederlands en er zijn ook wel een aantal specifieke woorden en uitdrukkingen. Maar alle Belgische West-Vlamingen en vroeger alle Frans-Vlamingen die konden schrijven, lazen en schreven Standaardnederlands. Het is slechts sedert het jaar 2000 dat men in Frans-Vlaanderen met een nieuw gefabriceerde spelling is komen aandraven. Het heeft dus geen enkele zin dat men de Frans-Vlamingen die nieuwe spelling aanleert als het de bedoeling is de integratie over de grens te bevorderen.
Lopes is bang voor het verdwijnen van een stuk cultuur als de taal verdwijnt. Hij heeft daarin gelijk. Daarom moet men op het juiste paard wedden. In Frans-Vlaanderen heeft men de regionale taal niet gedefiniëerd als een dialect van een taal die door 23 miljoen Europeanen wordt gesproken. Men heeft de regionale taal gedefiniëerd als een taal zonder geschiedenis, zonder literatuur, zonder wetenschap, zonder toekomst en dan zit men te treuren dat het stuk gaat. De ANVT heeft het precies nog altijd niet begrepen (?) dat ze objectieve bondgenoten zijn van de Jacobijnen; beiden voeren een politiek die als resultaat zal hebben dat de Germaanse taal en cultuur in Noord-Frankrijk zal verdwijnen. De regionale talen die kans maken om te overleven in Frankrijk zijn deze die ofwel voldoende sprekers hebben zoals het Provençaals, het Corsicaans en het Occitaans en misschien het Bretoens, en deze die over de grens heen gesproken worden zoals het Baskisch, het Catalaans en het (Elzasser-)Duits. Als men wil kan men daar het Nederlands aan toevoegen. En dat is iets dat niet van de politici afhangt !
Lopes, die verder in zijn betoog uitvoerig verwijst naar het Europees minderhedenverdrag, vindt het nodig om er ook nog de Polen en Berbers en Arabieren bij te halen. Dat is volgens mij een verkeerde gok. Er zullen politici zijn die zich zullen afvragen: "waar eindigt het?", vooral als men dan verder leest wat men allemaal gaat eisen. Daarenboven gaat het minderhedenverdrag over de talen die aanwezig waren vóór de grote immigratiegolven van Berbers en Arabieren en Polen. (Het verbaast dat een amendement in die zin verworpen werd.)
In zijn motie gaat Lopes dan expliciet verwijzen naar de platformtekst over de regionale talen op een paar paragrafen na. We komen daar straks op terug.
Tenslotte pleit hij voor de creatie van een opvolgingscomité dat moet sensibiliseren voor de taal en de taal moet bestuderen. Het Instituut voor de regionale talen zou in die zin kunnen uitgebreid worden, maar dan moet het ophouden om het monopolie te zijn van het ANVT.

2. Plateforme des Langues Régionales
In die tekst vraagt men niet minder dan de ratificatie door Frankrijk van het verdrag over de taalminderheden. Het is nuttig om eens volgende tekst te lezen: La question de la Charte européenne des langues régionales ou minoritaires.
In februari 2011 zei Xavier North nog: "Le territoire métropolitain compte au moins une dizaine de langues régionales, voire vingt, si l'on reconnaît la diversité des langues d'oc et des langues d'oil. Accorder des droits opposables à une langue supposerait évidemment de les étendre à toutes, ce qui porterait atteinte à l'indivisibilité de la République et d'unicité du peuple français, selon les termes du Conseil constitutionnel, qui s'est opposé pour cette raison en 1999 à la ratification par la France de la Charte européenne des langues régionales ou minoritaires."
De huidige president van Frankrijk is radicaal tegen die ratificatie. Als de socialisten van de Nord-Pas-de-Calais (toch een belangrijk socialistisch bolwerk in Frankrijk) nu een motie stemmen voor de ratificatie, openen ze wellicht een tegenstelling waarover ze de komende verkiezingen liever niet zien verlopen.

Het is mogelijk dat Fransen een aantal dynamismen in eigen land minder goed zien (of toch anders zien) dan mensen die naar Frankrijk kijken vanuit het buitenland. Ik permitteer me hier om een paar bedenkingen te formuleren. Toen Frankrijk gemaakt werd was dat niet een versnipperd volk dat ging samenwerken in één land (zoals bijvoorbeeld bij de eenmaking van Duitsland). Frankrijk is gemaakt omdat een groep erin geslaagd is om andere volkeren en gebieden te onderwerpen. Zolang de macht in de handen lag van koningen was dat niet zo belangrijk dat dit niet één volk was. Ze waren allen gelijk omdat ze allemaal niets te zeggen hadden. Men legde het Frans op voor administratie en justitie en de kous was af. De mensen moesten belastingen betalen en mee gaan vechten en dat was het. Pas met de revolutie kwam er een probleem. Met de ideeën van de verlichting kwam er meer democratie. Democratie in een land dat toen 90 talen (of taalvarianten) kende en waar duidelijk minder dan een derde van de inwoners Frans sprak, kon leiden tot uiteenvallen van het land. Dan is men met terreur het Frans gaan opleggen en heeft men een aantal culturen gewoonweg vernietigd om de eenheid van Frankrijk te bewaren. En tot op heden is er een enorme hersenspoeling van patriottisme en chauvinisme om de zaak samen te houden. Praten over andere talen dan het Frans is precies al een halve zonde. Elke politicus die over dergelijke zaken durft praten, wordt geacht na elke alinea eens te zeggen dat de primordiale rol van de Franse taal niet in twijfel wordt getrokken en dat men de eenheid van de republiek niet wil in gevaar brengen, enzovoort. Men moet eens de discussies in de Franse senaat (vanaf pag 2919) lezen toen de inschrijving van de regionale talen in de grondwet aan de orde was, of lees de bespreking die ik er in 2009 over neerpende. In dergelijke sfeer is een Fransman met 'incivieke ideeën' een halve gare. En een Fransman die wel dergelijke gedachten zou hebben, zal die in de diepste diepten van zijn hersenkronkels verbergen. In Frankrijk ziet men niet wat er onderhuids leeft. (Zoals het niet toevallig is dat het communisme een voedingsbodem vond in Rusland, is het niet toevallig dat de psychoanalyse vruchtbare grond vond in Frankrijk.) In Frankrijk weet men alleen: als er iets uitbarst kan het er zeer agressief aan toe gaan. We hoeven maar naar de Franse revolutie te kijken. Het vernieuwende in die periode waren de nieuwe inzichten van de Verlichting; de rationalisaties, de efficiëntere staatsorganisatie, de democratie, het wetenschappelijk denken, het economisch denken. Het waren niet de moordpartijen, plunderingen, vernielingen, de bloederige imperialistische oorlogen van een (ancien-régime-) keizer die de vernieuwing brachten. De Fransen mengen die twee zaken graag tot een eenheid om hun gedrag goed te praten. We vergeten dat ook andere landen leiders hadden die gewonnen waren voor die vernieuwing. Jozef II, verlicht despoot van Oostenrijk bijvoorbeeld, en Tsarin Katarina van het Slavische Rusland. Zij was voorzichtig begonnen met vernieuwingen, maar toen ze hoorde hoe wreedaardig het crapuul van de straat te keer ging in Parijs, schroefde ze haar hervormingen terug naar een beleid dat helemaal niet meer 'verlicht' was. Ook dat is een 'verdienste' van de Franse revolutie. Maar ook recenter, vrij plots, werd men in Parijs geconfronteerd met dagenlang nachtelijk geweld en het in brand steken van honderden auto's. La douce France is een laagje vernis op een onderliggend vrij agressieve maatschappij en de leidinggevenden weten wat ze in huis hebben. Er is veel angst. En terwijl ze nog altijd dromen van een Frankrijk met de Pyreneeën, de Alpen en de Rijn als grenzen, zijn ze doodsbang voor interne verbrokkeling. En dan komt er daar een groene politicus met een motie die zegt dat men het minderhedenverdrag moet tekenen, dat men wetgeving moet maken voor het statuut van de regionale talen, dat men er fondsen voor ter beschikking moet stellen en statistieken moet over maken, dat men regionale talen moet erkennen en onderwijzen van de kleuterklas tot de universiteit, ruimte op de media, enz… De gevestigde macht plaatst zich niet achter dergelijke motie.

3. De motie werd verworpen.
De motie werd niet goedgekeurd. Wij zijn daardoor niet verrast. Als sommigen van mening zijn dat het weinig verschil maakt of er nu stond 'Flamand' dan wel 'Néerlandais', dan denk ik dat ze gelijk hebben. Ik ben wel van mening dat men in Frans-Vlaanderen had moeten vechten voor het 'Nederlands' en niet voor het 'Frans-Vlaams', maar ik geloof ook dat deze politici die nu opperden dat men zich niet moet bezighouden met folklore dan zouden gezegd hebben dat het 'Frans-Vlaams' de regionale taal is en niet het 'Nederlands'. Les excuses sont faites pour s'en servir. Het is ook een klassieker van de francofonie om 'Vlaams' te associëren aan 'rechts', 'nazie', 'collaboratie', enfin alles wat in de ogen van een Fransman 'slecht' is. Het gaat gewoon om het feit dat de Vlamingen een rem waren en zijn op hun cultureel en territoriaal imperialisme. Terwijl de Fransen reeds gedurende duizend jaar oorlog voerden en territorium veroverden op de Vlamingen en op de meest respectloze wijze de Vlaamse cultuur vernietigden gaan ze de Vlamingen verwijten niet van de Franse cultuur te houden (zoals hier onlangs op dit forum te lezen was). Men moet maar durven. De Franse cultuur is tegelijkertijd uit meerderwaardigheidsgevoel en uit angst teruggeplooid op zichzelf. De grenzen van de francofonie zijn de grenzen van hun wereld. En als groene politicus moet men daarmee rekening houden wanneer men toch iets wil veranderen. Waarom in een motie voor de regio delicate zaken opnemen waarover de regionale raad toch geen bevoegdheid heeft ? Wie ten strijde trekt moet niet alleen gelijk hebben, hij moet ook enige kans maken om te winnen. Wie iets wil veranderen moet dat doen op een moment en een manier die kans optimaliseert om te slagen.

4. Wat dan wel?
- Zou het niet zinvoller zijn om op dit moment alle mogelijkheden uit te buiten die de wetgeving reeds biedt (lees het debat in de senaat)in plaats van nieuwe moties en wetgeving na te streven. Als er geen mensen zijn die geïnteresseerd zijn in die regionale taal dan bouwt men toch maar een lege doos. Waarop wachten de Frans-Vlaamse culturele organisaties om zelf te beginnen om het Frans-Vlaams/Nederlands te gebruiken?
- Laat men dan toch eindelijk eens toe groeien naar een integratie van de Frans-Vlaams en het Nederlands. Dat kan praktisch door voor de geschreven taal over te schakelen op het Standaardnederlands. (En dat men dan maar zegt 'hries' tegen 'grijs', of 'hesloten' of 'esloten' tegen 'gesloten'.) Laat ons hopen dat het ANVT de wijsheid krijgt om haar taalpolitiek op die wijze te veranderen dat de tussenkomst van Delebarre niet meer als dom kan beschouwd worden.
- Men zou een Projet de politique linguistique moeten maken zoals de Basken gemaakt hebben.
- Men zou zich in de Regionale Raad best toespitsen op bevoegdheden van de Regio en het departement. We hebben die eerder geïnventariseerd.
- In plaats van dergelijk allesomvattende motie die zich baseert op een platformtekst die als bedreigend wordt beschouwd, zou men zich, zoals ook Navarro deed, beter baseren op de grondwet die zegt dat het de opdracht is van alle Fransen om zorg te dragen voor de regionale talen (dit was toch de vertaling die de minister zelf gaf aan de wetswijziging).
- Waarom dan niet kiezen voor subsidiëring van onderwijs in de regionale taal voor thuisverpleging, verplegenden en verzorgenden in rusthuizen, voor bibliothecarisen en archivarissen, voor museum-personeel. Dit is concreet en veel minder bedreigend. Op die wijze zou men een privaat onderwijsnetwerk uitbouwen buiten Nationale Opvoeding, maar betaald door het Departement of de Regio. Ook tweetaligheid in toeristische plaatsen en activiteiten bevorderen (Voorbeeld: de toeristische bewegwijzering van fietspaden en wandelroutes, panelen bij toeristische sites en recreatiegebieden, musea, panelen bij bouwkundig erfgoed, enz) Dat zijn zaken die men ook vanuit toeristische motieven kan verdedigen. Bevorderen van tweetalige webstekken. Verder subsidiëring van uitwisselingsprogramma's van schoolklassen met Belgisch Vlaanderen. Dat zouden projecten zijn waar de bevolking in betrokken wordt.
- De meeste energie stoppen in het vechten voor een wetgeving waarop nadien niemand beroep doet lijkt niet de beste weg.
- Nadat we ons als Europeanen vrij kunnen bewegen in Europa, dezelfde munt hanteren, nadat er vrije beweging is van goederen en diensten, is het toch enkel zaak dat de Frans-Vlamingen zich in hun eigen taal en cultuur kunnen ontplooien. De Franse Republiek hoeft echt niet bang te zijn omdat enkele tienduizenden nazaten van de autochtone Vlaamse bevolking respect toont voor de eigen cultuur.

Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele ma okt 31, 2011 7:18 pm

Twee interessante berichten van Paulo-Serge op zijn blog dinsdag 25 en zaterdag 29 oktober...

Paulo-Serge Lopes schreef:
de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111030105924970738976957
(...) L’affiche de cette note de blog date de 1986 - dénichée au détour de discussions militantes - m’est venue à l’esprit au moment de la rédaction de la motion résumant l'engagement de l'écologie politique en ce domaine de longue date.

La mention "Vive les Flandres ! Vive la Picardie ! Vive la Pologne ! Vive le Maghreb !" avec le maitre mot "Vivons ensemble !" rappelle s'il en était besoin qu'il s'agit d’édifier des ponts et non ériger des murs entre les personnes.
paulosergelopes.hautetfort.com

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty PS & MRC : Une fine équipe !

Bericht  Bissezeele ma okt 31, 2011 9:00 pm

Michel Delebarre (PS) – ancien ministre et sénateur maire de Dunkerque, qui a précisé durant le colloque de la Flarep que l’ajout du flamand aux langues qui peuvent être enseignées dans l’éducation nationale était du domaine du possible (source : compte-rendu du colloque).

Claude Nicolet was de woordvoerder van de PS en de MRC* in de Regionale Raad tijdens de discussie over de regionale talen. Hij heeft verklaard : "ce n'est pas à nous collectivité régionale de nous exprimer et de décider de ce qu'il convient de faire dans le domaine des langues régionales. C'est à l'Etat et à l'Education Nationale de décider et d'agir dans ce domaine et de nous indiquer le chemin à suivre" !!??

* de MRC is een splintergroep die nog overleeft (waarom?) 'dankzij' een alliantie met de PS... Die minuscule partij is de vergadering van de vrienden van Jean-Pierre Chevènement. Ze zijn ultra Jakobijns, tegen de regionale culturen; "een gevaar voor de eenheid van de Republiek"...

Wie is Claude Nicolet ? Hij is adjunct-Burgemeester van...Delebarre.
Sinds 2001 is Claude Nicolet élu communautaire in de stedelijke gemeenschap van Duinkerke dankzij zijn vader*, Michel Delebarre en Christian Hutin (burgemeester MRC van Sint-Pol). Sinds 2008 is Nicolet eveneens lid van de Regionale Raad. Als we denken dat Nicolet niemand vertegenwoordigt (...). Zoiets is mogelijk in het kader van de nationale alliantie tussen de PS en de MRC...
Nicolet is tegen de decentralisatie. Hij heeft gezegd dat Parijs alles moet beslissen... ik stel dus de vraag : Waarom is Claude Nicolet lid van de Regionale Raad (HET symbool van de decentralisatie) ?

* Op de blog van Claude Nicolet is er geen spoor in zijn biografie van zijn vader, toch oud-burgemeester van Bourbourg (...).


De baas van Nicolet heet Christian Hutin. Hij is de enige volksvertegenwoordiger MRC van Frankrijk!! Het is dramatisch; Frans-Vlaanderen heeft de enige député van een partij die officiël de regionale culturen bestrijdt... Hutin (geboren in 1961) heeft ook een interessante biografie. In 1995 is hij burgemeester van Sint-Pol-aan-Zee geworden (toen de armste gemeente van Frankrijk!) want zijn voorganger in de gevangenis werd gestuurd (alles is buitengewoon, ongelooflijk in dit verhaal)... Hutin was lid van de RPR van Jacques Chirac...en nu lid van een linkse partij en de beste vriend van Delebarre (...).


Laatst aangepast door Bissezeele op do apr 16, 2015 9:47 am; in totaal 6 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty PS & FN : Eendraacht maakt macht !

Bericht  Bissezeele wo nov 02, 2011 7:47 am

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111028050135970738968958
Het debat voor de stemming was soms de gelegenheid om te lachen...
Jean-Richard Sulzer (FN) : "le français est notre langue officielle depuis l'édit de Villers-Cotterêts il y a 4 siècles. clown C'est comme ça; c'est une langue obligatoire, ça date de l'ancien régime ."

NB: De oude provincies die het huidige Noorden van Frankrijk vormen waren niet in Frankrijk vier eeuwen* geleden. Ze waren dus niet betrokken door het Edict van Villers-Cotterêts...

* bijna vijf eeuwen eigenlijk: Het Edict van Villers-Cotterêts werd in 1539 uitgevaardigd.

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele wo nov 16, 2011 11:38 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:Zondag 13 november 2011

De regionale talen en de Regionale Raad :
Onverschilligheid, vijandigheid of onbegrip ?


de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111116115753970739056462
de Regionale Raad in Rijsel

het artikel

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele zo nov 20, 2011 11:37 am

la voix du nord van Hazebroek schreef:Maandag 24 november 2011

Regionale Raad :
de motie die een "flop" is gewordende regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13082403263014196111489520
Claude Nicolet - mrc Dunkerque

Claude Nicolet (over de regionale talen) : « Het is niet aan een lokale overheid om te zeggen aan het ministerie van Nationale Opvoeding hoe het onderwijs moet zijn ».  clown

« Met deze tekst (de motie ten gunste van de regionale talen) moet men de Franse grondwet wijzigen !
De inzet is enorm ! » What a Face

http://www.lavoixdunord.fr/Locales/Hazebrouck/actualite/Secteur_Hazebrouck/2011/10/24/article_conseil-regional-la-motion-qui-fait-flop.shtml


Laatst aangepast door Bissezeele op do apr 16, 2015 9:50 am; in totaal 4 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele zo nov 20, 2011 8:23 pm

Claude Nicolet - op zijn blog - schreef:
Verdedigen van de regionale talen of ontmantelen* van de republiek?
Een debat zwaar beladen met betekenissen in de Regionale Raad.
Vrijdag 21 oktober heb ik me tijdens de voltallige vergadering van de Regionale Raad van Noord-Frankrijk verzet tegen een motie ingediend door de Groenen betreffende de verdediging van de regionale talen. Hoewel het eigenlijk niet daarover was dat het ging. Het gebruik van de regionale talen is voor mij geen enkel probleem. En al evenmin voor het MRC. Want waar het om ging, was het aansluiten bij het platform van de regionale talen van de Vereniging van de Franse Regio's die zelf verwijst naar het Handvest van de regionale en minderheidstalen. Daar lag de grond van het probleem dat noch de Groenen, noch de UMP hebben willen ter sprake brengen.

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111120115728970739073331
Want als het ging om het ondertekenen van dat Handvest door Frankrijk heeft Jacques Chirac zich altijd hevig verzet en de grondwettelijke raad zegt in haar beslissing n° 99-412 DC van 15 juni 1999 wel degelijk dat bepaalde bepalingen tegengesteld zijn aan de Franse grondwet, met name wat betreft het gelijkheidsbeginsel. En dat is toch niet niets. De debatten waren lang en interessant. Sommige groepen hebben door de kracht van mijn argumenten hun stemgedrag gewijzigd. Het FN was voor en heeft uiteindelijk tegen gestemd en de UMP die gunstig gezind was, heeft uiteindelijk beslist niet mee te doen aan de stemming. Zelfs bij de Groenen** was er geen eensgezindheid. De socialistische groep is me gevolgd op een onthouding na.
claudenicolet.fr
* Niet alleen dat !! De Franse republiek zou uiteengereten geweest zijn door de gevaarlijke motie van Europe Ecologie !!! Gelukkig heeft Claude Nicolet de ogen geopend van zijn collega's van de Regionale Raad. Hij heeft ons gered van dit dreigend gevaar… De Franse taal was bedreigd en nu is ze het niet meer. Oef! Bedankt Sint Claude.

** Alle groenen hebben voor de motie gestemd.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele ma nov 21, 2011 8:22 pm

Nicolet - op zijn blog - schreef:
"la France a signer la charte" (...)
Bemerk de grote spellingsfouten van Nicolet (er zijn er nog…). Onze Duinkerkse ultrafrancofoon kent niet goed de uitgangen van de deelwoorden bij het gebruik van het hulpwerkwoord 'avoir' in de voltooid tegenwoordige tijd. Dat is nochtans elementair. Het is grappig en heeft een onweerstaanbaar komisch effect voor mij als geboren Franstalige...

Nicolet - op zijn blog - schreef:
"Certains groupes ont devant la force de mes arguments* changés leurs votes"
* Hij beschouwt zichzelf nochtans niet als een niemendal ! Het is zo gek dat men zin krijgt om in lachen uit te barsten… en tegelijkertijd voelt men medelijden met dit kereltje, want hij heeft klaarblijkelijk een vrij tragisch ego-probleem.

Misschien moet Nicolet eens de volgende pagina's lezen...


Laatst aangepast door Bissezeele op di dec 25, 2012 5:31 pm; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty De germanofobie van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele di nov 22, 2011 9:36 am

Claude Nicolet schreef:
de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13082710330714196111499814

Bron
Geen spoor van het Nederlands op de lijst van de talen die men moet onderwijzen in Noord-Frankrijk volgens onze Duinkerkse (!) politicus... Nicolet is zeker niet toevallig de taal van Vondel vergeten...
Vreemd; het Duits staat ook niet op zijn lijst...
 scratch


Laatst aangepast door Bissezeele op do apr 10, 2014 1:30 pm; in totaal 5 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele do nov 24, 2011 9:58 pm

Le Journal des Flandres schreef:Mercredi 23 novembre 2011

Tout n'est pas rose pour le flamand

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111123040633970739088163
Frédéric Devos

het artikel

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  DESSERON vr nov 25, 2011 2:26 pm

Bissezeele schreef:
Le Journal des Flandres schreef:Mercredi 23 novembre 2011

Tout n'est pas rose pour le flamand

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111123040633970739088163
Frédéric Devos

het artikel


nogmaals, met dialect ga je niet ver geraken en als men beweert dialect aan te leren om betere contacten te hebben over de grens waarom dan dat dialect Frans-Vlaams noemen, maar geen West-Vlaams ? waarom een spelling uitvinden die zelfs West-Vlamingen met moeite kunnen lezen ? Welk dialect heeft men eigenlijk gekozen want elk dorp in West-Vlaanderen heeft zijn eigen dialect. Als het niet zo intriestig was, zou ik het bijna een komische situatie vinden. De meeste gewone Fransen zullen dat trouwens komisch vinden en hun geloof in de superioriteit van hun eigen taal wordt enkel bevestigd door de verdeeldheid en het bekrompen regionalisme van een handvol geïsoleerde strijders die de steun van hun volksgenoten over de grens niet nodig denken te hebben.
DESSERON
DESSERON

Aantal berichten : 156
Leeftijd : 66
Woonplaats : Brugge
Registration date : 21-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele ma dec 19, 2011 9:45 am

la voix du nord van Hazebroek schreef: Donderdag 15 december 2011

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 1112191049531419619196768


de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 1112191050301419619196770
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele ma feb 06, 2012 9:36 am

de Frans-Vlaming Reynaert - op de blog Den Draed - schreef:
de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 111116115753970739056462
de Regionale Raad in Rijsel
"Het kan niet om opnieuw rechten te geven aan deze cultuur."

Deze zin is walgelijk! Het lijkt wel een dictaat, welke verwaandheid en welke minachting, ik ben er ziek van! Wat willen ze, ons aanzetten tot separatisme? Ze maken ons duidelijk dat we binnen de zeshoek [= Frankrijk nvdr] nooit de hoop moeten koesteren om culturele rechten te hebben!
dendraed.com

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele di jun 19, 2012 8:14 pm

Hier is een bijzonder relevant - en gedetailleerd! - analyse van onze vriend Reynaert...
Allez, on prend son élan, on se concentre quelques minutes... ça vaut la peine!

de Frans-Vlaming Reynaert - op de blog Den Draed - schreef:
13 juin 2012

Cet article et les commentaires, puisqu’ils ont remis le sujet sur le tapis, m’ont poussé à visionner par moi-même la délibération au Conseil Régional (via le site de cette instance) sur la motion déposée par Europe Ecologie en faveur des langues régionales en octobre dernier.

http://www.nordpasdecalais.fr/webtv/plenieres_seance-pleniere-du-21-10-11-apres-midi-questions-orales_550_2_0.html

het commentaar van Reynaert :
http://www.dendraed.com/elections-legislatives-2012-en-flandre-francaise/
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van sommigen...

Bericht  Bissezeele ma dec 10, 2012 10:52 am

...en door het Franse nationalisme en het jacobinisme van anderen...

Duinkerke, de enige agglomeratie van
Frankrijk waar de MRC invloedrijk is!!


de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13100712250614196111618357
een trotse Duinkerkse militant van de MRC

De Duinkerkenaars Christian Hutin (de enige MRC-Volksvertegenwoordiger van Frankrijk) en Claude Nicolet (voorzitter van de MRC Noord-Frankrijk) zijn tevreden... De eerste schepen van Duinkerke (Benoît Vandewalle) en de burgemeester van Koudekerke (David Bailleul) zijn onlangs leden van de MRC geworden. Ik vrees dat de liefhebbers van het Frans-Vlaams en van het Nederlands Duinkerke moeten vergeten (...).

de kleine reportage van Delta tv over de nieuwe MRC-leden:
https://www.dailymotion.com/video/xu7aqj_david-bailleul-et-benoit-vandewalle-rejoignent-le-mrc_news

Meer info over de nefaste actie van de MRC in de vorige berichten van deze rubriek...


Laatst aangepast door Bissezeele op do apr 16, 2015 9:52 am; in totaal 2 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele ma dec 10, 2012 11:27 am

la voix du nord van Duinkerke schreef:
de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 12121012240414196110648775
Vandewalle, Bailleul, Nicolet et Hutin
Il est des héritages qu'on ne peut pas renier. Avant de le battre aux municipales de 2008, David Bailleul, maire de Coudekerque-Branche, a longtemps fait ses classes avec André Delattre. Il en a visiblement conservé des enseignements forts. La preuve, pour marquer son entrée au MRC (Mouvement républicain et citoyen), il a offert une belle plaque à ses représentants locaux, Claude Nicolet et Christian Hutin. Après Dédé la plaque, David la plaque ?

http://90.83.65.109/region/la-r-humeur-ia17b0n746781
NB: En tout cas, une chose est sûre; il est à côté de la plaque!

Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Hollande heeft ons verraden

Bericht  Bissezeele wo maa 20, 2013 7:35 pm

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13032008360714196110993068

Het was toch een belofte van zijn campagne...
De Franse President François Hollande zal het
Europees handvest voor regionale talen niet ratificeren!!

De commotie is groot in de verschillende regionalistische bewegingen van Frankrijk...

In Corsica zijn ze niet tevreden (...)
http://corse.france3.fr/2013/03/19/les-reactions-se-multiplent-en-corse-apres-la-decision-de-francois-hollande-concernant-les-langues-regionales-219213.html

In Elzas:
http://alsace.france3.fr/2013/03/19/serpent-de-mer-la-reconnaissance-des-langues-regionales-218811.html

De officiële reactie van RPS (Régions & Peuples Solidaires):
http://r-p-s.info/Francois-Hollande-et-les-langues


de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13032008131314196110992988
Hollande met zijn raadsman Chevènement; de MRC-voorzitter (links jacobijnen)

Natuurlijk is Claude Nicolet (MRC-schepen in Duinkerke!) tevreden (...)

http://claudenicolet.fr/la-federation-du-nord-du-mrc/628-langues-regionales-le-refus-sage-et-realiste-de-francois-hollande.html

Dit delirante standpunt van Nicolet getuigt zowel van kwade trouw als van miskenning ("Faudrait-il des traducteurs dans les tribunaux où les administrations en Bretagne, au Pays Basque, en Corse, en Flandre...").


Laatst aangepast door Bissezeele op ma okt 07, 2013 10:48 am; in totaal 1 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  guldensporen vr maa 22, 2013 11:54 pm

Stemt daar in Frankrijk nog wat op de PS in Frans-Vlaanderen. Ge zult er ver mee komen...
guldensporen
guldensporen

Aantal berichten : 56
Registration date : 16-10-10

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Bissezeele za maa 23, 2013 9:41 pm

Ah, als Bayrou maar verkozen was tot president...

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13032310383114196111004153

Ik heb al gepraat over de fantastische toespraak van Bayrou in Toulouse (1 jaar geleden)...

hier is de video: https://www.youtube.com/watch?v=2-Ncy3PBwVU

wat een verschil met de andere (...):

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen 13032108233314196110996823
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen Empty Re: de regionale talen worden bedreigd door de miskenning en de vooroordelen van onze verkozenen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum