Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem

4 plaatsers

Pagina 2 van 2 Vorige  1, 2

Ga naar beneden

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem - Pagina 2 Empty Meer voluntarisme graag. Over het Nederlands in Noord-Frankrijk.

Bericht  Bissezeele vr sep 05, 2008 3:29 pm

(Luc Devoldere) Ons Erfdeel - 2007, nr 2, pp. 190-192

Tussen Noord-Frankrijk en (West-)Vlaanderen bestaat een groeiende samenwerking. Daarom is het vreemd dat de Franse onderwijsoverheden besloten hebben de toelatingsexamens voor leraren Nederlands in het middelbaar onderwijs in 2007 en 2008 niet te organiseren. “Als de samenwerking van Noord-Frankrijk met Vlaanderen en de creatie van een grensoverschrijdende metropool of een eurodistrict echt wil slagen, dan zal Frankrijk een actief, zelfs voluntaristisch taalbeleid moeten voeren met betrekking tot het Nederlands”, vindt Devoldere.Commentaren ?
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem - Pagina 2 Empty Re: Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem

Bericht  DESSERON vr sep 05, 2008 5:45 pm

Bissezele schreef:(Luc Devoldere) Ons Erfdeel - 2007, nr 2, pp. 190-192

Tussen Noord-Frankrijk en (West-)Vlaanderen bestaat een groeiende samenwerking. Daarom is het vreemd dat de Franse onderwijsoverheden besloten hebben de toelatingsexamens voor leraren Nederlands in het middelbaar onderwijs in 2007 en 2008 niet te organiseren. “Als de samenwerking van Noord-Frankrijk met Vlaanderen en de creatie van een grensoverschrijdende metropool of een eurodistrict echt wil slagen, dan zal Frankrijk een actief, zelfs voluntaristisch taalbeleid moeten voeren met betrekking tot het Nederlands”, vindt Devoldere.


De Franse staat is zeer hypocriet in haar minderhedenpolitiek. Pro forma erkent men het bestaan van enkele minderheden waarbij men hen de mogelijkheden geeft om enkele folkloristische evenementen te organiseren. Minderheden met een taal (of dialect) die aanleunt bij de taal van een buurland worden het meest tegengewerkt (Vlaanderen en de Elzas), dit om te vermijden dat de Fransen die Vlaams (Nederlands) of Elzassisch-Duits spreken ooit wel eens de gedachte zouden opvatten om aansluiting te vragen bij Vlaanderen of bij Duitsland.
Als een taal op sterven na dood is, start men met experimenteel onderwijs, om dan een paar jaar later te concluderen dat het experiment mislukt is wegens gebrek aan belangstelling. Het is onvoldoende om iemand die 3 liter bloed is verloren (de Frans-Vlamingen als cultuurgemeenschap) 25 centiliter bloed te geven. Een grootschalige transfusie is nodig om de patiënt te redden en dit kan enkel door een evenwichtige samenwerking tussen Vlaanderen en Frankrijk. De huidige Franse politiek ter zake is schijnheilig tot en met en dient slechts als alibi indien in het Europees parlement ooit vragen zouden worden gesteld over het Franse minderhedenbeleid.
Het zogenaamde Eurodistrict op de metropool is een groot gevaar voor Vlaanderen. Niemand gelooft dat er ook maar één Franse politicus werk zal maken van het stimuleren van het onderwijs in het Nederlands in Noord-Frankrijk. . wat men doet is louter oogverblinding, om de schijn op te wekken.
Commentaren ?
DESSERON
DESSERON

Aantal berichten : 156
Leeftijd : 66
Woonplaats : Brugge
Registration date : 21-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem - Pagina 2 Empty Re: Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem

Bericht  Bissezeele za sep 06, 2008 9:46 am

DESSERON schreef:
De Franse staat is zeer hypocriet in haar minderhedenpolitiek. Minderheden met een taal (of dialect) die aanleunt bij de taal van een buurland worden het meest tegengewerkt (Vlaanderen en de Elzas), dit om te vermijden dat de Fransen die Vlaams (Nederlands) of Elzassisch-Duits spreken ooit wel eens de gedachte zouden opvatten om aansluiting te vragen bij Vlaanderen of bij Duitsland.

30 jaar geleden: zeker.
In 2008 ?
De mentaliteiten hebben zich ontwikkeld, nee ?
De ultra jacobins van vroeger zijn meestal gepensionneerd of overleden...
Ik denk dat de administratie van vandaag heeft geen opinie over het Nederlands/Vlaams, het Duits/Elzassisch...
En ze is dus voor beinvloeding vatbaar door verscheidene 'lobbyistes'...DESSERON schreef:Als een taal op sterven na dood is, start men met experimenteel onderwijs, om dan een paar jaar later te concluderen dat het experiment mislukt is wegens gebrek aan belangstelling.

Het is inderdaad heel laat...


DESSERON schreef:Het zogenaamde Eurodistrict op de metropool is een groot gevaar voor Vlaanderen. Niemand gelooft dat er ook maar één Franse politicus werk zal maken van het stimuleren van het onderwijs in het Nederlands in Noord-Frankrijk. . wat men doet is louter oogverblinding, om de schijn op te wekken. Commentaren ?

"Een groot gevaar voor Belgisch Vlaanderen"... U overdrijft misschien en beetje...
Het Eurodistrict is net geboren!
De streek van Doornik is ook in die Eurodistrict. Wallonië was vertegenwoordigd door Rudy Demotte voor de doop van de Eurodistrict. Er zijn dus twee franstalige gewesten en Belgisch Vlaanderen (...)
Wat betreft het Nederlands, is het inderdaad 'pas gagné'...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem - Pagina 2 Empty Re: Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem

Bericht  Admin za sep 06, 2008 4:37 pm

Om de duidelijkheid van deze forum te garanderen, heb ik beslist om dit onderwerp in 2 te splitsen. Nu zijn er 2 onderwerpen:

Het Nederlands in ons onderwijs systeem
https://fvlinhetnederlands.actieforum.com/onderwijs-f6/het-nederlands-in-ons-onderwijs-systeem-t198.htm#1107

Het Frans-Vlaams in ons onderwijs systeem
https://fvlinhetnederlands.actieforum.com/onderwijs-f6/het-frans-vlaams-in-ons-onderwijs-systeem-t199.htm#1108

Bedankt voor uw begrip,

De admin

Admin
Admin

Aantal berichten : 404
Registration date : 03-02-08

https://fvlinhetnederlands.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem - Pagina 2 Empty Re: Het Nederlands en het Vlaams in ons onderwijs systeem

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 2 van 2 Vorige  1, 2

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum