Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Kapellen van Frans-Vlaanderen

Pagina 1 van 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op vr feb 13, 2009 8:37 pm

Beide kapeltjes (in Noordpeene) waren gerestaureerd  door de vereniging Yser Houck.

Kapellen van Frans-Vlaanderen Mini_090213093928440053148680


Kapellen van Frans-Vlaanderen Mini_090213094033440053148689

Ze zijn mooi, hé ?


Laatst aangepast door Bissezeele op zo aug 17, 2014 5:07 pm; in totaal 4 keer bewerkt
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Handwerpen op za feb 14, 2009 12:08 am

Bij ons zijn er ook heel veel kapelletjes alhoewel er al velen zijn moeten wijken. Wij zijn ook echte pilaarbijters sinds de contrareformatie.

In steden zijn ze vaak verdwenen, vaak hadden de stedelijke kapellen te maken met godshuizen, kleine huisjes voor armen, minder validen of ouderlingen.Deze werden gesticht door een rijke burger die met deze gift een plaatsje wou verwerven in de hemel. De bewoners van zulke godshuizen moesten dan iedere dag bidden voor het zielenheil van de stichter van het godshuis. In sommige steden werd ook het gasthuis bewaard en de kapel van het gasthuis maar niet overal. Het gasthuis/hospitaal is meestal naast de kerk één van de oudste gebouwen. In het graafschap Vlaanderen werden de meeste gasthuizen gesticht door Johanna en Margaretha van Constantinobel. Enkele voorbeelden in frans vlaanderen is de Hospice Comtesse de Lille. Het gasthuis had een zeer belangrijke taak in het ancien regime voor de verzorging van zieken, ouderen of als verblijfplaats voor passanten.

De Habsburgers hebben zelfs een eigen bedevaartsoord hier opgericht te Scherpenheuvel. Daar wordt de maagd van Scherpenheuvel vereerd voor de overwinning op de Protestanten. Ze ligt vlak bij de Baronie Diest een voormalig vijandig gebied van de Nassaus dat zwaar te lijden had ten tijde van de godsdienstoorlogen. Zichem van de baronnie werd met de grond gelijk gemaakt, Diest kreeg een afgebrande kerk en ook de stad Herentals niet ver van de baronie kreeg zware klappen.
Scherpenheuvel is echt een sterk staaltje van architectuur. De Habsburgers hadden er vrij goed over nagedacht.
- De kerk is 7 hoekig en steunt op 7 zuilen zoals de tempel van Salomon te Jeruzalem: de tempel van de wijsheid (= één van de litanieën van Maria)
- De kerk telt 7 Kapellen binnen en 7 kapellen buiten Onze Lieve vrouw der 7 Weeen cultus en wellicht ook onze lieve vrouw der 7 Smarten
- Aan de toegangspoort staan twee engelen links en rechts van de poort. Gabriel, die de boodschap bracht aan Maria, De Annunciatie. En de engel die de toegang tot hemel verspert. En in het midden de poort de poort tot de hemel. Weer een manier om Maria te noemen.
- Als je dan binnenkomt heb je links en rechts een kapel. De ene is voor de engelen, de andere voor de heiligen. De binnenkant symboliseert daarmee de hemel omdat deze wezens nu eenmaal in de hemel resideren
- De koepel is bedekt met sterren en symboliseert de hemel. Maria Ster van de Hemel.
- En er gaat ook een trap die naar boven op de koepel wat de ladder symboliseert naar de hemel waarop de engelen op en af lopen
- Achter het 7 hoekige gebouw is de grote witte toren of sacrementskapel. Een van de litanieën van Maria is ook de ivoren toren

Indien je meer wilt weten over de godsdienstoorlogen en contrareformatie zijn Antwerpen en Scherpenheuvel echt de place to be. De conservatieve kloosterorden die te Antwerpen begin in de 17de eeuw als paddenstoelen uit de grond sproten om de stad te katholiseren is enorm . Antwerpen telt ongeveer 500 Mariabeelden ofwel bijna op de hoek van iedere straat. De glasramen in de St Jacobskerk doen nog eens de geweldige Habsburglegende uit de doeken. En zelfs het Brabobeeld in het stadhuis kon niet rekenen op de goedkeuring van de Jezuiten ,dat moest een Mariabeeld zijn. Dan heb je nog de schilder Rubens kunst is immers zeer belangrijk in de contrareformatie. Carolus Boremeuskerk, het klooster van de Jezuiten en het jezuitencollege in hof Van Liere, in het voormalig huis van de Engelse handelsnatie (heden de universiteit Antwerpen) Dit college kon zelfs rekenen op Ierse studenten in de 17de eeuw. Ze verbleven in het internaat in de straat tussen de stadswaag en de venusstraat.
De marias van Antwerpen gerangschikt op straat. Druk op de link om de foto te zien. Alle marias zijn verschillend
http://www.verbeelding.be/site/956.mv?detzoek=1

De Habsburglegende maakt de kloof tussen het katholieke Habsburg en de protestanten wel duidelijk. Het gaat over Rudolf de eerste Habsburger die in het bos aan het jagen was. Er kwam een priester te voet langs die iemand het heilige sacrement wou brengen. Rudolf gaf hem zijn paard want hij vond dat christus niet te voet mocht gaan. De priester zei vanwege dat hij zulk vroom man was dat hij ooit koning zal worden. Door toeval werd Rudolf koning van Oostenrijk. En sindsdien knielt Habsburg voor iedere priester die langs komt.
Dat deed Jozef II ondermeer in de veldstraat te Gent. Er was ook een gedenksteen maar deze werd vernield in de Brabantse Omwenteling, een opstand tegen Jozef II.
Habsburg dankt haar dynastie dus aan het katholicisme en de priester met zijn hostie. Dus een ander geloof ondermijnt het gezag van Habsburg.

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Stef op za feb 14, 2009 3:08 pm

Bestaat er een website over deze kapelletjes of een lokatiekaart op zijn googles ?
Stef
Stef

Aantal berichten : 635
Registration date : 05-03-08

http://community.webshots.com/user/stefvdd

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Handwerpen op za feb 14, 2009 3:33 pm

http://www.chapelles.org/

Alhoewel de site precies meer dan alleen Flandre francaise omvat . Zie de albums in de linkerkolom

Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Handwerpen op za feb 14, 2009 3:46 pm


Handwerpen

Aantal berichten : 360
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 04-10-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op di feb 17, 2009 6:23 pm

Bissezele schreef:
De drie maagden van Kaaster.


Nog een legende en de mooiste kapel (of kerk Wink ) van de wereld !

http://www.widopedia.eu/kaaster-en-de-kapel-van-de-drie-maagden.html

Kapellen van Frans-Vlaanderen 090217072454440053170833
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op di feb 17, 2009 8:16 pm

Kapellen van Frans-Vlaanderen 090217090219440053171464
Rechts (sic) : Mevrouw GOURNAY, oude burgemeester van Kaaster (1971-2001).


Op de muren van de kapel hebben zes schilderijen hun plaats teruggevonden. Gerestaureerd door een Belgische Vlaamse vereniging voor de bescherming van het Vlaamse erfgoed, zijn ze nu aan de inwoners van Kaaster teruggegeven.

Van de zes schilderijen hebben vier kleuren levendiger. Ze zijn niet echt antiek, maar zijn opnieuw gemaakt door de ploeg 'De Nederlanden'. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren ze verdwenen. De twee originelen, daterend uit 1860, werden gerestaureerd. Het fresco in zes delen is nu voltooid. Zij vertelt de geschiedenis van de kapel, in verband met de rampzalige lot van de drie maagden. Op weg naar Rome wilden drie Engelsen in Kaaster eten. Ze waren overleden onder de slagen van de rovers. Het verhaal is dat de blinde ridder van Strazele een kapel had gebouwd op de plaats van het bloedbad, nadat hij zijn gezichtsvermogen had teruggegeven dankzij het bloed van maagden.

Een deel van de kapel dateert uit de elfde eeuw. De toren zelf is van de negentiende eeuw. "Het is de grootste en de oudste kapel van Frans-Vlaanderen," zegt Marie-Fanny Gournay. Zij en Michele Everaere, voorzitster van de vereniging "Vrienden van het orgel en van de kapel", zijn blij met de terugkeer van de schilderijen, gerestaureerd in de jaren sinds 1993. De twee oudste schilderijen zijn nog steeds eigendom van de gemeente, de andere vier van de Belgische Vlaamse vereniging, met de verplichting de schilderijen te laten vertonen hier.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Eversam op za feb 28, 2009 1:10 pm

Een prachtig werk over de kapelletjes van Frans-Vlaanderen is het boek van Joseph Dezitter, het werd destijds uitgegeven in Rijsel - 1949 - bij Editions Raoust en omvat talrijke houtsnijwerken van de hand van de auteur.
Let wel ALLE werken zijn uitgegeven in een gelimiteerde oplage van slechts 550 exemplaren !! De veilingprijzen schommelen doorgaans rond de 250,00 € per exemplaar voor de nog zeldzame gave werken. Het boek over de kapelletjes noemt "Les Chapelles rustiques en Flandre". Joseph Dezitter gaf talrijke prachtige werken uit in verband met Frans-Vlaanderen enkele werden inmiddels heruitgegeven door Ed. Westhoel of door Ed. Kim te Duinkerken. Onderstaand vind je een opsomming van zijn prachtige werken.

DEZITTER Joseph 1938 Raoust = Nos Derniers Moulins de Flandre*
DEZITTER Joseph 1944 Raoust = Les Maisons rustiques de Flandre*
DEZITTER Joseph 1949 Raoust = Les Chapelles rustiques de Flandre*
DEZITTER Joseph 1970 Ed. Kim/DQ = L'Ame Flamande à Bergues St. Winoc* - herdruk origineel gezocht
DEZITTER Joseph 1983 Westhoek = Bourbourg et son église - herdruk origineel gezocht

De werken met * gemerkt heb ik in mijn bibliotheek, de voorlaatste bezit ik als herdruk uit 1970 het origineel zoek ik nog steeds net als de uitgave van Bourbourg et son église dat helemaal niet in mijn bezit is. Dank voor de eventuele tips die tot de vervollediging van mijn collectie kunnen leiden.


Laatst aangepast door Eversam op za feb 28, 2009 7:52 pm; in totaal 1 keer bewerkt (Reden van aanpassing : Spellingsfout)
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 70
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op za feb 28, 2009 1:33 pm

Van harte welkom kameraad van 'bachten de kupe' Wink
Leuk dat U - zo interessante - berichten hier schrijft !

Eversam schreef:Een prachtig werk over de kapelletjes van Frans-Vlaanderen is het boek van Joseph Dezitter, het werd destijds uitgegeven in Rijsel - 1949 - bij Editions Raoust en omvat talrijke houtsnijwerken van de hand van de auteur.

DEZITTER Joseph 1938 Raoust = Nos Derniers Moulins de Flandre*
DEZITTER Joseph 1944 Raoust = Les Maisons rustiques de Flandre*
DEZITTER Joseph 1949 Raoust = Les Chapelles rustiques de Flandre*
DEZITTER Joseph 1970 Ed. Kim/DQ = L'Ame Flamande à Bergues St. Winoc* - herdruk origineel gezocht
DEZITTER Joseph 1983 Westhoek = Bourbourg et son église - herdruk origineel gezocht

Die boeken zijn opnieuw beschikbaar bij de boekhandels (zeker bij MAJUSCULE place Jean Bart in Duinkerke) dankzij de uitgeverij LA DECOUVRANCE.

Kapellen van Frans-Vlaanderen 090228022946440053231241
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Eversam op za feb 28, 2009 8:06 pm

Waarde vriend ût Bissezeele (??)
'k Ben zeer vereerd dat ik dit forum heb mogen leren kennen, 't is zeer zeker de moeite waard ! Op de eerstvolgende ledenvergadering komt deze site zeker aan bod want ten zeerste aan te bevelen voor ALLE "bachten de kupenoaren" die de Fransche Westhoek in hun hart dragen, en dat zijn er héél veel. Eenieder van onze leden heeft bijna zeker 1 familielid gehad die destijds in de diverse campagnes werkzaam was. Het is een verleden die sterk leeft onder de mensen van de Westhoenoars uit de Belgieke.

Ik hoop van nog lang en regelmatig mooie bijdrages en verhalen te kunnen leveren over onze gezamelijke mooie "coté". Zoals ik reeds melding maakte bezit ik mooie overleveringen uit Frans-Vlaanderen die hier zeer zeker een plaats zullen vinden. Zeer waarschijnlijk kennen jullie ook die andere frans-vlamsche vereniging die zich succesvol inzet tot het behoud van de "tale" over de Schreve.
http://www.anvt.org/
Zéér lovenswaardig initiatief en bijwijlen een zeer mooie activiteitenkalender.
Beste vriend mocht je bepaalde heemkundige werken vinden in verband met Frans-Vlaanderen dan mag je me steeds de tip geven. Onze vereniging zal je er dankbaar voor zijn. Stuur me eens via private weg je postadres dan draag ik er zorg voor dat je enkele "Bachten de Kuupe gazetten" ontvangst.
Met dank voor de joviale verwelkoming.
Eversam
Eversam

Aantal berichten : 233
Leeftijd : 70
Woonplaats : B - 8630 Veurne
Registration date : 28-02-09

http://www.dialectbachtendekupe.be/

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op ma mei 31, 2010 1:38 pm

Waar is deze foto genomen ? in welke gemeente ? Welke raakpunten (minstens twee) heeft deze kapel met deze van Kaaster (artikel ergens hierboven) ?

Kapellen van Frans-Vlaanderen 100531032926970736138557
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op ma mei 31, 2010 8:59 pm

Antwoord :

Kapellen van Frans-Vlaanderen 100531105617970736142632

In het centrum van de driehoek Millam Merkegem Volckerinckhove.

Misschien de meeste geheimzinnige plek van Frans-Vlaanderen...

NB : de raakpunten met de kapel van Kaaster ?
_ ze zijn de grootste kapellen van het landelijke Franse Westhoek
_ er zijn schilderijen met teksten in het Vlaams die een mooie legende vertellen.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty kapelletjes van de westhoek

Bericht  roland vanmeirhaeghe op di jun 01, 2010 10:29 am

kan je de kapel van Sint-Mulders bezoeken ?

roland vanmeirhaeghe

Aantal berichten : 81
Registration date : 26-02-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op ma aug 09, 2010 7:52 pm

Een ontroerend kapelletje gerestaureerd in 2001 door Yser Houck in Zerkel (Sercus)...

Kapellen van Frans-Vlaanderen 100809094141970736538825


Kapellen van Frans-Vlaanderen 100809094203970736538827
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Kapel van de drie Maagden van Kaaster

Bericht  Bissezeele op di aug 31, 2010 3:57 pm

De - recente - toren is net gerestaureerd...

Kapellen van Frans-Vlaanderen 100831053713970736668289


Kapellen van Frans-Vlaanderen 100831053736970736668291


Kapellen van Frans-Vlaanderen 100831053804970736668293


Kapellen van Frans-Vlaanderen 100831060039970736668459
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Sint-Rochuskapel

Bericht  Bissezeele op ma okt 04, 2010 8:16 am

Tussen Oudezeele en Hardifort...

Kapellen van Frans-Vlaanderen 101004095725970736865346


Kapellen van Frans-Vlaanderen 101004095801970736865348


Kapellen van Frans-Vlaanderen 101004095849970736865350

Deze kapel werd gerestaureerd door de vereniging BVO (sic!)
BVO betekent eigenlijk Bien vivre à Oudezeele ! clown
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op ma okt 18, 2010 12:05 pm

Waar is deze kapel ?

Kapellen van Frans-Vlaanderen 101018020325970736944289

Aanwijzing : men vindt deze kapel langs een heerbaan...
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op di okt 19, 2010 8:35 am

Antwoord (vraag en foto in het vorige bericht) : De kapel bevindt zich in Zermezeele, langs de Romeinse weg Kassel - Steene (naar de kust van toen...). Zermezeele is een minuscuul dorpje (250 inwoners) nabij Arneke. Deze kapel is bijzonder groot.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Kapelletjes van de Franse Westhoek

Bericht  leuven op do okt 21, 2010 8:03 pm

We gaan het ra-ra spelletje van kameraad Bissezele even omkeren!

Wie vindt een actuele foto van volgend kapelletje:
... eenvoudig kapelletje met een klein altaar, gemeenzaam “la chapelle Drieux” genoemd. Deze “Notre Dame de Bons Secours” kapel, bevindt zich op de “Chemins des Tempeliers”. Ze werd in 1995 opgeknapt door vrijwilligers van de associatie Yser Houck en in 1996 terug ingewijd. De kapel werd meer dan een eeuw geleden opgericht door de famillie Drieux.

Leuven
leuven
leuven

Aantal berichten : 210
Leeftijd : 81
Woonplaats : LEUVEN
Registration date : 28-04-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty kapelletje van Volckerinckhove

Bericht  PaRePyne op vr okt 22, 2010 9:50 pm

Ik weet niet hoe een foto op het forum te plaatsen, dit is kapel Ardaens in Volckerinckhove
en
uitleg over kapelletjes


Laatst aangepast door PaRePyne op wo nov 24, 2010 8:50 pm; in totaal 1 keer bewerkt

PaRePyne

Aantal berichten : 130
Registration date : 16-10-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op di nov 02, 2010 5:25 pm

Buurtschap van de 'Haeghedoorne', in Wemaers-Cappel...

Kapellen van Frans-Vlaanderen 101102061848970737043936


Kapellen van Frans-Vlaanderen 101102061938970737043964

Het heel mooie retabel werd gerestaureerd door meneer Lemaire* uit Kassel
en 'onthuld' enkele dagen geleden !

* LEMAIRE Cécile et Stéphane 68, Rue Constant Moeneclaey CASSEL Tel : 00 33 3 28 40 52 90
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op wo jan 12, 2011 1:01 pm

Waar is deze buitengewone kapel ? Waarom is haar ligging zo bijzonder ? Wie heeft beslist te bouwen de kapel en waarom ? Kent u de naam van de kapel ? En haar 'functie' ? de hoogte ? Weet u iets over de restauratie (wie, wanneer, anekdotes) ?
Kapellen van Frans-Vlaanderen 110112123831970737458386
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Polder op wo jan 12, 2011 3:33 pm

Bissezeele schreef:Waar is deze buitengewone kapel ? Kent u de naam van de kapel ? En de 'functie' ? de hoogte ? Weet u iets over de restauratie ?
Dit is de Bertin Denyskapel in Zegerskapel, langs de kant van Eringem. Deze bijna tien meter hoge kapel is opgedragen aan OLV van Lourdes en gebouwd door een schrijnwerker (of een boer ?) die de wens had geuit om daar ook begraven te worden. De kapel dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw en was helemaal verwaarloosd tot Yser Houck haar tussen 1993 en 1996 restaureerde. Er is blijkbaar ook een legende ontstaan rond deze kapel, getuige volgend vampierenverhaal. Deze webstek van Côté Flandre is kennelijk zelf dermate behekst dat er geen enkele knop werkt, maar via de grote zwarte Retour-pijl onderaan raakt men wel nog op andere verhalen en legendes.
Polder
Polder

Aantal berichten : 948
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Bissezeele op wo maa 30, 2011 8:44 pm

Wat een bijzondere kapel ! Kent u iets over haar geschiedenis ?

Kapellen van Frans-Vlaanderen 110330104642970737911034
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Polder op wo maa 30, 2011 10:55 pm

Bissezeele schreef:Wat een bijzondere kapel ! Kent u iets over haar geschiedenis ?
Dit is de Heilige Filomenakapel van Sint Joris (Saint-Georges-sur-l'Aa), in 1841 gebouwd door de familie Louf. De Heilige Filomena wordt vereerd door de zeelieden. De zeelui en hun vrouwen kwamen hier novenen doen. De kapel wordt ook soms 'chapelle des bandières' genoemd. 'Bandières' was de naam die men aan de vissersvrouwen gaf die op het veld werkten terwijl hun mannen op zee waren. De kapel werd gerestaureerd in 1995. Filomena werd in 1961 uit de heiligenkalender verwijderd, omdat het historisch bijzonder onzeker is of zij wel ooit echt heeft bestaan.
Polder
Polder

Aantal berichten : 948
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Kapellen van Frans-Vlaanderen Empty Re: Kapellen van Frans-Vlaanderen

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum