Frans-Vlaanderen in het Nederlands - La Flandre française en Néerlandais
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Het Nederlands in ons onderwijs systeem

+11
leuven
Westvloaming
daddie
Muis
Flying Dutchman
Leonard
Polder
Eversam
Handwerpen
Stef
Admin
15 plaatsers

Pagina 6 van 6 Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6

Ga naar beneden

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 Empty Re: Het Nederlands in ons onderwijs systeem

Bericht  Bissezeele di mei 24, 2016 5:39 pm

Gisteren was er een reportage over het Huis van het Nederlands van Belle (Bailleul) op Grand Lille tv...vanaf 3min.30:


Eigenlijk werd die reportage gedraaid in de context van de aankondiging van het Département du Nord die het Nederlands wil ontwikkelen in het secundair onderwijs... Grand lille tv heeft het Huis van het Nederlands gekozen ondanks het feit dat het geen middenschool is... Ze wilden praten over de volwassenen die het NL proberen te leren om een job te vinden...

http://www.onserfdeel.be/nl/blogs/detail/le-nord-en-west-vlaanderen-slopen-samen-de-grens-le-nord-et-la-flandre-occidentale-poursuivent-leur-coop%C3%A9ration-transfrontali%C3%A8re

Ps: ik ben heel sceptisch na het lezen van die mooie verklaringen van onze verkozenen van beide kanten van de grens... ik hoop dat ik me vergis... Aan de Franse zijde van de grens beheersen de gekozenen die onderwerpen niet (ze denken dat meer colleges met 2 uur per week vanaf 14 jaar zijn een grote vooruitgang...). En ik was niet op de hoogte dat de Provincie West-Vlaanderen betrokken - en echt geïnteresseerd is - door de ontwikkeling van het NL in mijn regio... Zonder tweetalige klassen in Frans-Vlaanderen al vanaf de kleuter zullen die mooie toespraken geen concrete resultaten hebben.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 Empty Re: Het Nederlands in ons onderwijs systeem

Bericht  cornelis wo mei 25, 2016 7:24 am

Ja, we kunnen ons de vraag stellen :
'Hoe moet Frans-Vlaanderen Nederlands leren ?'...Welke weg moet daartoe gevolgd worden ?
We onderscheiden twee groepen, die totaal los van elkaar werken en dat is rampzalig.
-Een groep die zich rechtstreeks tot het moderne Nederlands wendt.
-Een groep die resoluut kiest voor het Vlaemsch.

Het onderwijs van het Nederlands mag niet vervreemdend werken, het zou een omweg moeten kunnen maken via de mooie maar beperkte oude streektaal.
Ook een noodzakelijke eerste stap met de rest van de Nederlandse taalgemeenschap zou op jonge leeftijd moeten mogelijk gemaakt worden, via uitwisselingsprojecten.

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 332v7np
cornelis
cornelis

Aantal berichten : 1583
Registration date : 28-04-12

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 Empty Re: Het Nederlands in ons onderwijs systeem

Bericht  Bissezeele ma okt 24, 2016 9:32 am

Ruben in´t Groen is leraar Nederlands in de Rijselse metropool. Ruben is o.a. Hulpinspector voor de regio Noord-Frankrijk. Hij heeft een artikel geschreven in het jaarboek 2016 "de Franse Nederlanden" (Ons Erfdeel).

Één opmerking: op de lijst "redenen om Nederlands te kiezen" vermeldt de auteur de culturele motivatie (ivm de regionale taal) niet, in tegenstelling tot Dorian Cumps in hetzelfde jaarboek. Ruben is weliswaar leraar beneden de Leie...

https://fvlinhetnederlands.actieforum.com/t470p75-de-relatie-tussen-het-frans-vlaams-en-het-nederlands#16186

Hier zijn enkele interessanten zinnen uit zijn artikel:

Ruben in 't Groen schreef:
Het vak Nederlands in het Franse voortgezet onderwijs

Waarom leren Franse leerlingen in de grensstreek niet zo vaak Nederlands? Waarom leren ze blijkbaar liever Spaans dan Nederlands of Duits?

(...)

Er zijn momenteel in Noord-Frankrijk een dertigtal middelbare scholen die het Nederlands aanbieden als tweede (verplichte) of derde (optionele) vreemde taal, of in sommige gevallen als een soort tweede eerste taal (de zogenaamde 'bilangues') in combinatie met het Engels.

(...)

De globale aantallen vertonen sinds vijftien jaar een lichte stijging. Daarbij moeten we echter opmerken dat in de onderbouw de evolutie helaas juist omgekeerd is (zorgwekkend).

(...)

De stijging in het aantal docenten loopt parallel met die van het totale aantal leerlingen dat Nederlands leert. Van ongeveer 20 in 2000 tot de huidige 34.

(...)

Helaas heerst er bij veel mensen taalkundige verwarring over het Nederlands en het Vlaams. En hoewel dit in een regio waar nog een Vlaams dialect gesproken wordt een positief gevolg heeft op de houding tegenover het Nederlands, is in andere streken eerder het omgekeerde het geval.

Bij veel Noord-Fransen die op meer dan tien kilometer van de taalgrens wonen staat het Nederlands trouwens ver weg op hun mentale landkaart. Nederlands leren is in dat geval als het leren van een echte vreemde taal als het Japaans of het Russisch, zonder direct verband met je eigen dagelijkse leven.

(...)

Het belang van een bekwame leerkracht die op lokale niveau een goede reputatie geniet moet niet worden onderschat, zeker bij het werven van nieuwe leerlingen. Het probleem is echter dat relatief veel docenten Nederlands geen vaste contract hebben (in 2015: 17 van de 35). Die collega's krijgen vaak pas eind augustus te horen waar ze voor het betreffende schooljaar heen worden gestuurd. En het is natuurlijk moeilijk om leerkracht met een deeltijdbaan en zonder vast contract te motiveren om zich voor de lange termijndoelen van de school in zetten.
Bissezeele
Bissezeele

Aantal berichten : 8819
Registration date : 24-02-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 Empty Vlaanderen en Frankrijk willen samen kwaliteit Franse lessen in Vlaanderen verbeteren

Bericht  Polder ma mei 29, 2017 6:16 pm

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en de ambassadrice voor Frankrijk in België Claude-France Arnould hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als doel de kwaliteit van de Franse lessen in het Vlaamse onderwijs te verbeteren.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2992262

Hoe is de samenwerking in omgekeerde zin?
Polder
Polder

Aantal berichten : 950
Registration date : 07-03-09

Terug naar boven Ga naar beneden

Het Nederlands in ons onderwijs systeem - Pagina 6 Empty Re: Het Nederlands in ons onderwijs systeem

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 6 van 6 Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum